Press "Enter" to skip to content

Zou onze wereld er anders hebben uitgezien als we geen olie en gas hadden gebruikt?

Wist je dat elektrische auto’s al minstens sinds 1834 bestaan, lang voordat benzineauto’s werden uitgevonden? Zou onze wereld er anders hebben uitgezien dan nu het geval is als de elektrische auto zijn ontwikkeling had voortgezet?

Het was het Ford-bedrijf dat de elektrische auto in feite doodde met de introductie van de benzine-aangedreven Model T in 1908, het model T was een goedkopere autobreedte en een groter rijbereik dan de elektrische auto’s in die tijd.

CNN heeft deze geweldige infographic die je de evolutie van de elektrische auto laat zien.

Wist u dat de eerste auto van Dr. Ferdinand Porsche, de Egger-Lohner Model C.2 Phaeton, werd aangedreven door elektriciteit?

Sinds het begin van elektrische auto’s bestaan dezelfde hindernissen die we vandaag hebben: een beperkt rijbereik en een gebrek aan laadinfrastructuur. Je moet je afvragen hoe onze wereld er vandaag uit zou zien als de elektrische auto evenveel tijd had gekregen om zich te ontwikkelen als wat we in benzine-aangedreven auto’s hebben gestopt.

Zouden we oorlogen hebben gehad over hulpbronnen zoals olie en gas?

Sinds de 20e eeuw hebben we gezien dat de prijzen van ruwe olie zich snel aanpassen als reactie op vraag en aanbod en bepaalde politieke en economische situaties.

Aangezien we de afgelopen weken zeer hoge prijzen aan de pomp zien als gevolg van de politieke situaties die momenteel in de wereld bestaan, moet je je afvragen of we deze onrust hadden moeten doorstaan als we vanaf het begin all-in waren gegaan op elektriciteit.

Zouden we dezelfde afhankelijkheid van olie en gas hebben gehad als nu?

Hebzucht was de belangrijkste drijfveer achter de evolutie van benzine-aangedreven auto’s, het verkopen van een product tegen een lagere prijs aan een grotere markt, het genereren van meer winst voor de fabrikant, het opzetten van benzinestations en dealers voor het runnen en distribueren van kaarten. De olie en het gas die meer aandacht voor rijkdom dreven, vooral de prijsstelling van gas die in principe drie belangrijke factoren heeft:

  • De prijs aan de pomp is inclusief belastingen, de belasting die aan de pomp wordt geheven verschilt van land tot land. Belastingen worden niet beïnvloed door olieprijsschommelingen.
  • De prijzen van ruwe olie en geraffineerde producten, met name benzine en diesel, worden bepaald op verschillende internationale markten die elk worden beheerst door hun eigen wetten van vraag en aanbod. Dit verklaart waarom de prijs van brandstof kan stijgen tijdens de zomervakantie, wanneer de vraag groter is, terwijl de prijs van ruwe olie hetzelfde blijft.
  • In Europa gebruiken de markten voor ruwe olie en aardolieproducten verschillende valuta’s: de prijs van ruwe olie is uitgedrukt in Amerikaanse dollars, terwijl de prijs van brandstof in euro’s luidt. De waarde van deze valuta’s beïnvloedt de prijs waartegen brandstoffen worden verkocht, ongeacht de prijs van ruwe olie.

Om de totale prijzen te verhogen, heeft het toevoegen van biobrandstof aan benzine of diesel de neiging om de totale prijs te verhogen, omdat biobrandstoffen vaak duurder zijn dan ruwe olie.

Hoe zit het met elektriciteit?

We zouden waarschijnlijk dealersschepen hebben gehad voor de distributie van de elektrische auto’s, we zouden geen benzinestations hebben gehad. De laadpalen zouden op plaatsen zijn geweest waar we met de auto’s naartoe gaan zoals winkelcentra, restaurants, hotels etc.

We zouden waarschijnlijk een aantal geweldige restaurants hebben langs snelwegen tussen steden, onze elektrische auto’s zouden in 5 minuten worden opgeladen. De batterijen van onze elektrische auto’s zouden zijn gebruikt om elektriciteit op te slaan en onze huizen van stroom te voorzien.

Onze accu’s zouden zeer geavanceerd zijn geweest met een grote opslagcapaciteit, lange afstanden van meer dan 1.000 km per lading. Alle elektrische auto’s zouden in staat zijn om tijdens het rijden de batterij op te laden, de auto’s zouden bedekt zijn met kleine zonnepanelen, het zou zelfs een ingebouwde luchtgenerator kunnen hebben die de lucht opvangt waar we doorheen rijden om de batterij op te laden.

Onze huizen zouden zijn aangedreven door elektriciteit die we zelf zouden opwekken uit onze zonne- / windenergiecentrale en onze auto’s.

Onze samenleving zou veel gezonder zijn geweest met proportioneel verdeelde rijkdom over de planeet, we zouden veel minder politieke en economische conflicten hebben gehad die waarschijnlijk gemakkelijker te beheersen waren.

Dus wat ging er mis

We moeten lijden onder de huidige onrust en hoge inflatie als gevolg van beslissingen die aan het begin van de 20e eeuw zijn genomen, ja de tijd was anders en de klimaatverandering was nog niet bekend, ze hadden ons een betere functie kunnen geven waar we nu naartoe moeten overstappen.

De noodzaak om rijkdom te creëren voor enkelen om macht te krijgen om invloed uit te oefenen, was de drijvende kracht achter de evolutie van benzine-aangedreven auto’s, Ford en Rockefeller komt in gedachten, dit tijdperk van het begin van de 20e eeuw was ook het begin van de megarich of de 1% van de bevolking die meer koolstofemissies veroorzaakt dan het dubbele van de uitstoot van de armste helft van de mensheid

Infographic: De enorme koolstofvoetafdruk van één procent | Statista Meer infographics vind je bij Statista

De mensheid en de mensen die in het verleden aan de macht waren door besluitvorming hebben de situatie gecreëerd waarin we ons nu bevinden. We weten nu over klimaatverandering, we weten wat de klimaatverandering heeft versneld, we weten dat we moeten overstappen van een olie- en gaseconomie naar een hernieuwbare economie, en in deze overgangsperiode zullen we politieke en economische conflicten zien, aan het einde van de tunnel zullen we naar een wereld gaan waarin we ons aan het begin van de 20e eeuw bevonden.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: