Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Utrotningshotade hajar hittade i katt- och hundmat, visar DNA-studie

Djurmat som innehåller utrotningshotade hajar matas till katter och hundar av omedvetna ägare, har en studie visat.

Forskare fann att flera märken innehöll hotade arter men bara listade vaga ingredienser som ”havsfisk”, vilket innebär att konsumenterna ofta är omedvetna.

Europeiska länder dominerar hälften av handeln med hajfenor i Asien, avslöjar rapporten

Hajpopulationer är överfiskade över hela världen, med minskningar på mer än 70 % under de senaste 50 åren. Som apexpredatorer är de avgörande för balansen i havets näringskedja, och förlusten av hajar har haft negativa effekter på sjögräsbäddar och korallrev.

Försäljningen av hajfenor har fått stor publicitet. Men en tyst bidragsgivare, säger författarna, är användningen av hajprodukter i vardagliga föremål som husdjursmat och kosmetika.

Med hjälp av DNA-streckkodning testade forskarna 45 sällskapsdjursprodukter från 16 märken i Singapore. De flesta produkter använde generiska termer som ”fisk”, ”havsfisk”, ”whitebait” eller ”vit fisk” i ingredienslistan för att beskriva deras innehåll, med några specifikt angivna tonfisk eller lax. Andra angav inte fisk alls.

Av de 144 sekvenserade proverna innehöll 45 – ungefär en tredjedel – haj-DNA. De mest frekvent identifierade arterna var blåhaj, silkeshaj och vitspetsrevhaj. Silkeshajen och vitspetsrevhajen är listade som ”sårbara” i International Union for Conservation of Nature (IUCN) rödlista.

Produkter som innehåller DNA från sicklefin vesselhajen, den karibiska sharpnosehajen och sandtigerhajen – alla sårbara arter – identifierades också.

Författarna föreslår att köttet kan tas från hajkroppar som skulle kasseras efter att de värdefulla fenorna tagits bort, eller kan återspegla en växande handel med hajkött. De efterlyser mer exakt märkning av ingredienser så att folk vet vad de matar sina husdjur och var det kom ifrån.

För sällskapsdjursfoder, sade han, innebar bristen på regler om specifik märkning en mängd olika sårbara arter lagligen kunde inkluderas. ”Det finns inga specifika regler mot det”, sa han. ”Du kan omedvetet få nästan vilken fisk som helst.”

Förutom den lukrativa handeln med hajfenor är hajkött i allmänhet ganska lågt värde och kan vara en billig proteinkälla.

Resultaten publiceras i tidskriften Frontiers in Marine Science

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: