Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Skulle vår värld ha sett annorlunda ut om vi inte hade använt olja och gas

Visste du att elbilar har funnits sedan åtminstone 1834, långt innan bensinbilar uppfanns? Hade vår värld sett annorlunda ut än vad den är idag om elbilen hade fortsatt sin utveckling?

Det var Ford-företaget som i princip dödade elbilen med introduktionen av den bensindrivna Model T 1908, modell T var en billigare bilbredd en längre körsträcka än elbilarna på den tiden.

CNN har en bra infografik som visar utvecklingen av elbilen.

Visste du att Dr. Ferdinand Porsches första bil, Egger-Lohner Model C.2 Phaeton, drevs av el?

Sedan början av elbilar har samma hinder som vi har funnits i dag: begränsad körsträcka och brist på laddinfrastruktur. Man måste fråga sig hur vår värld skulle se ut i dag om elbilen hade fått lika mycket tid att utvecklas som vad vi har lagt i bensindrivna bilar.

Skulle vi ha haft krig om resurser som olja och gas?

Sedan 1900-talet har vi sett råoljepriserna anpassas snabbt som svar på tillgång och efterfrågan och vissa politiska och ekonomiska situationer.

Eftersom vi ser mycket höga priser vid pumpen under de senaste veckorna på grund av de politiska situationer som för närvarande finns i världen måste du fråga dig själv om vi hade varit tvungna att leva igenom denna turbulens om vi hade gått all-in på el från början.

Skulle vi ha haft samma beroende av olja och gas som vi har i dag?

Girighet var den främsta drivkraften bakom utvecklingen av bensindrivna bilar, sålde en produkt till ett lägre pris till en större marknad, genererade mer vinst för tillverkaren, inrättade bensinstationer och återförsäljare för drift och distribution av kort. Den olja och gas som drev mer uppmärksamhet för rikedom, särskilt prissättningen av gas som i princip har tre huvudfaktorer:

  • Priset vid pumpen inkluderar skatter, skatten som tas vid pumpen varierar från land för land. Skatterna påverkas inte av oljeprisfluktuationer.
  • Priserna på råolja och raffinerade produkter, särskilt bensin och diesel, fastställs på olika internationella marknader som var och en styrs av sina egna lagar om tillgång och efterfrågan. Detta förklarar varför bränslepriset kan öka under sommarlovet, när efterfrågan är större, medan priset på råolja förblir detsamma.
  • I Europa använder marknaderna för råolja och petroleumprodukter olika valutor: priset på råolja är denominerat i amerikanska dollar medan bränslepriset är denominerat i euro. Värdet på dessa valutor påverkar det pris till vilket bränslen säljs, oavsett råoljepriset.

För att höja de totala priserna tenderar tillsats av biobränsle till bensin eller diesel att öka det totala priset eftersom biobränslen ofta är dyrare än råolja.

Hur är det med elektricitet?

Vi skulle förmodligen ha haft återförsäljare fartyg för distribution av elbilar, vi skulle inte ha haft bensinstationer. Laddstationerna skulle ha varit på platser där vi använder bilarna för att åka till som köpcentrum, restauranger, hotell etc.

Vi skulle förmodligen ha några bra restauranger längs motorvägar mellan städer, våra elbilar skulle laddas på 5 minuter. Våra elbilars batterier skulle ha använts för att lagra el och driva våra hem.

Våra batterier skulle ha varit mycket avancerade med stor lagringskapacitet, långdistanskörning över 1000 km per laddning. Alla elbilar skulle kunna medan de kördes för att ladda batteriet, bilarna skulle vara täckta av små solpaneler det kan till och med ha en inbyggd luftgenerator som fångar luften vi kör igenom för att ladda batteriet.

Våra hem skulle ha drivits av el som vi själva skulle generera från vårt hem sol / vindkraftverk och våra bilar.

Vårt samhälle skulle ha varit mycket friskare med proportionellt fördelat välstånd över hela världen, vi skulle ha haft mycket färre politiska och ekonomiska konflikter som förmodligen var lättare att begränsa.

Så vad gick fel

Vi måste drabbas av den nuvarande oron och den höga inflationen på grund av beslut som fattades i början av 1900-talet, ja tiden var annorlunda och klimatförändringarna var ännu inte kända, de kunde ha gett oss ett bättre inslag som vi nu måste övergå till.

Behovet av att skapa välstånd för några få makt att påverka drev utvecklingen av bensindrivna bilar, Ford och Rockefeller kommer ihåg, denna era i början av 1900-talet var också början på megarich eller 1% av befolkningen som orsakar mer koldioxidutsläpp än dubbelt så mycket som utsläppen från den fattigaste halvan av mänskligheten.

Infographic: En procents enorma koldioxidavtryck | Statista Du hittar mer infografik på Statista

Mänskligheten och människor vid makten har tidigare från beslutsfattandet skapat den situation vi befinner oss i i dag. Vi känner nu till klimatförändringarna, vi vet vad som har påskyndat klimatförändringarna och vi vet att vi måste övergå från en olje- och gasekonomi till en förnybar ekonomi, och under denna övergångsperiod kommer vi att få se politiska och ekonomiska konflikter, i slutet av tunneln kommer vi att nå en värld som vi befann oss i i början av 1900-talet.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: