Social Climate Tech News

Wed 23 03 2022
Image

Miljöstudier säger att rika länder måste stoppa olje- och gasproduktionen till 2034

by bernt & torsten

En studie visar att rika länder måste stoppa all olje- och gasproduktion senast 2034 för att ge världen en 50-procentig chans att förhindra ett hårt klimatnedbrott.

En studie rapporterar att för att övergå från fossila bränslen på ett rättvist sätt måste rika länder avsluta sin produktion av olja och gas inom de närmaste 12 åren, och fattiga nationer måste få 28 år.

Forskningen, som leddes av professor Kevin Anderson från Tyndall Center for Climate Change Research vid Manchester University, fann att rika länder som Storbritannien, USA och Australien var tvungna att stoppa sin olje- och gasproduktion helt senast 2034 för att ge världen har 50 % chans att förhindra en skadlig klimatnedbrytning.

De fattigaste länderna i världen skulle få till 2050 på grund av deras stora beroende av fossila bränslen för att ge dem tid att flytta bort från denna typ av produktion.

Även om det var tydligt i studien att en snabb övergång från fossilbränsleekonomi var nödvändig, var det väsentligt att denna förändring skedde på ett rättvist och rättvist sätt.

För att komma fram till denna slutsats tittade rapporten på varje lands rikedom och dess beroende av produktion av fossila bränslen. Anderson varnade dock för att många rika länder inte tar kapital på allvar.

Även om de lyckas fasa ut olje- och gasproduktionen till 2050, skulle fattigare länder fortfarande behöva ekonomiskt stöd för att göra omställningen för att undvika ekonomiska och politiska problem.

Rapporten, Phaseout Pathways for Fossil Fuel Production, tillämpar liknande principer på olja och gas. Den kvantifierar hur mycket framtida produktion som överensstämmer med Paris klimatmål och vad detta innebär för de 88 länder som står för 99,97 % av all olje- och gasförsörjning. Det sätter livskraftiga utfasningsvägar för fem olika grupper av länder baserat på deras olika kapacitet att göra en snabb och rättvis övergång bort från fossila bränslen.

För en 50% chans att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5°C finner den att:

  • 19 länder med högst kapacitet, med en genomsnittlig icke-oljebaserad BNP per person (BNP/capita) på över 50 000 USD, måste avsluta produktionen 2034, med en minskning med 74 % till 2030. Denna grupp producerar 35 % av den globala oljan och gasen och inkluderar USA, Storbritannien, Norge, Kanada, Australien och Förenade Arabemiraten.
  • 14 länder med hög kapacitet, med en genomsnittlig BNP/capita för icke-olja på nästan 28 000 USD, måste avsluta produktionen 2039, med en minskning med 43 % till 2030. De producerar 30 % av den globala oljan och gasen och inkluderar Saudiarabien, Kuwait och Kazakstan .
  • 11 länder med medelhög kapacitet, med en genomsnittlig icke-oljebaserad BNP/capita på 17 000 USD, måste avsluta produktionen 2043, med en minskning med 28 % till 2030. De producerar 11 % av den globala oljan och gasen och inkluderar Kina, Brasilien och Mexiko.
  • 19 länder med låg kapacitet, med en genomsnittlig icke-oljebaserad BNP/capita på 10 000 USD, måste avsluta produktionen 2045, med en minskning med 18 % till 2030. De producerar 13 % av den globala oljan och gasen och inkluderar Indonesien, Iran och Egypten.
  • 25 länder med lägst kapacitet, med en genomsnittlig BNP/capita för icke-olja på 3 600 USD, måste avsluta produktionen 2050 med en minskning med 14 % till 2030. De producerar 11 % av den globala oljan och gasen och inkluderar Irak, Libyen, Angola och Sydsudan .

Share: