Social Climate Tech News

Mon 28 2022
Image

Mikroplaster hittas i människoblod för första gången

by bernt & torsten

Den genomsnittliga personen äter, dricker och andas mellan 74 000 och 121 000 mikroplastpartiklar varje år – och det anses vara en underskattning. Forskningen med titeln “Human Consumption of Microplastics” av Cox et al. publicerad i Environmental Science & Technology presenterar en analys av 26 studier från hela världen och beräknar den genomsnittliga mängden mikroplast som finns i vanliga förbrukningsvaror.

Upptäckten visar att partiklarna kan resa runt i kroppen och kan fastna i organ. Effekten på hälsan är ännu okänd. Men forskare är oroade över att mikroplast orsakar skador på mänskliga celler i laboratoriet och luftföroreningar partiklar är redan kända för att komma in i kroppen och orsaka miljontals tidiga dödsfall om året.

Enorma mängder plastavfall dumpas i miljön och mikroplast förorenar nu hela planeten, från toppen av Mount Everest till de djupaste haven. Människor var redan kända för att konsumera de små partiklarna via mat och vatten samt att andas in dem, och de har hittats i avföring från spädbarn och vuxna.

Forskarna analyserade blodprover från 22 anonyma givare, alla friska vuxna och hittade plastpartiklar hos 17. Hälften av proverna innehöll PET-plast, som vanligtvis används i dryckesflaskor, medan en tredje innehöll polystyren, som används för att förpacka livsmedel och andra produkter. En fjärdedel av blodproverna innehöll polyeten, av vilket plastbärkassar tillverkas.

Den nya forskningen publiceras i tidskriften Environment International och har anpassat befintliga tekniker för att detektera och analysera partiklar så små som 0,0007 mm. Några av blodproverna innehöll två eller tre typer av plast. Teamet använde stålsprutnålar och glasrör för att undvika kontaminering och testade för bakgrundsnivåer av mikroplast med blankprover.

Den nya forskningen finansierades av den holländska nationella organisationen för hälsoforskning och utveckling och Common Seas, ett socialt företag som arbetar för att minska plastföroreningar.

En nyligen genomförd studie fann att mikroplaster kan haka på de yttre membranen av röda blodkroppar och kan begränsa deras förmåga att transportera syre. Partiklarna har även hittats i moderkakor hos gravida kvinnor och hos gravida råttor passerar de snabbt genom lungorna in i fostrets hjärtan, hjärnor och andra organ.

Statista-infografiken visar att den största kända källan till mikroplast som kommer in i våra kroppar är vatten på flaska.

Infographic: How We Eat, Drink and Breathe Microplastics | Statista You will find more infographics at Statista

Share:

Leave A Comment