Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Maine i USA står inför en kris på grund av PFAS-förorenade produkter

Maine står inför en kris på grund av PFAS-förorenade produkter, vilket gör att gårdar stänger och bönder står inför förlusten av sin försörjning.

Bönder i Maine har i decennier använt PFAS-befläckat avloppsslam, eller ”biosolids”, som gödningsmedel på jordbruksmarker. Tester visade att jord, dricksvatten, bevattningsvatten, grödor, kycklingar och människors blod var förorenade med höga halter av giftiga kemikalier.

Statsomfattande giftig kemisk förorening har stört cirka 10 gårdar i Maine.

Folkhälsoförespråkare säger att det bara är toppen av ett isberg eftersom Maine står inför en bryggkris som härrör från användningen av biosolider som gödningsmedel. Staten har börjat undersöka mer än 700 fastigheter för PFAS-kontamination. Få resultat finns ännu, men flera bönders oberoende tester visade höga PFAS-nivåer, och statlig kontaminering har stört cirka 10 gårdar.

Maine är knappast ensam. Den hittar mer kontaminering eftersom den gör fler tester, säger experter. Allt slam innehåller en viss nivå av PFAS och gårdar över hela landet har använt ämnet i allt större utsträckning som gödningsmedel under de senaste decennierna. Michigan, en av de enda andra staterna som övervakar biosolids och testar jordbruksprodukter, upptäckte nyligen PFAS-förorenat nötkött.

PFAS, eller per- och polyfluoralkylämnen, är en klass med cirka 9 000 föreningar som används för att göra produkter värme-, vatten- eller fläckbeständiga.

Kända som ”för evigt kemikalier” eftersom de inte bryts ner naturligt, de har kopplats till cancer, sköldkörtelstörningar, leverproblem, fosterskador, immunsuppression och mer.

Dussintals industrier använder PFAS i tusentals konsumentprodukter och släpper ofta ut kemikalierna i landets avloppssystem.

Slam är en biprodukt från avloppsvattenbehandlingsprocessen som är en blandning av mänskliga avföring och valfritt antal av mer än 90 000 mänskligt tillverkade kemikalier eller ämnen som släpps ut från industrins rör.

Slam är dyrt att deponera men eftersom mänskliga avföring innehåller kväve, fosfor och andra växtnäringsämnen, behandlas det ofta lätt, marknadsförs som ”biosolids” och säljs eller ges till bönder som ser det som ett kostnadsbesparande gödselmedel.

Maines utspelade kris föranleder nya uppmaningar att förbjuda praktiken och PFAS. I juli blev statens regering världens första att godkänna ett närapå förbud mot PFAS, och ett förslag om att förbjuda biosolider som inte har testats för PFAS går igenom Maine-lagstiftaren.

Samtidigt kräver bönder i ekonomisk ruin ett hjälppaket inklusive omedelbara nödhjälpsfonder, finansiering för att hjälpa dem att flytta till en ny inkomstkälla och livslång hälsoövervakning.

Det kommer att bli dyrt

Gårdens PFAS-nivåer är också alarmerande. Maines vattengräns för sex typer av PFAS är 20 delar per biljon (ppt), medan nivåerna vid Songbird var 8 000 ppt. Staten satte slamgränser mellan 2,5 delar per miljard (ppb) och 5,2 ppb – Songbird registrerade nivåer i sin jord så höga som 475 ppb.

Dessutom kan PFAS spridas.

Reglering kompliceras av en tveksamhet att störa jordbruksindustrin och en brist på federala gränser för PFAS i livsmedel. Även om Maines jordbruksavdelning fastställde standarder för nötkött och mjölk, övervakar de bara en av tusentals typer av PFAS. Folkhälsoförespråkare säger att gränserna bör vara lägre och fler PFAS-föreningar bör inkluderas i testning.

En liten mejeriverksamhet i Maine, upptäckte 2016 att slam och pappersbruksavfall använt som gödningsmedel förmodligen hade förorenat dess kor och mjölk, staten utvecklade gränser för två typer av PFAS i slam. Efterföljande tester visade att cirka 95 % av Maines slam överskred gränserna.

Som svar utvecklade DEP 2019 nya restriktioner för spridning av slam på jordbruksmark. En regel tillät spridning om det kombinerade slammet och den rena jordens PFAS-nivåer inte överskred de statliga slamgränserna.

En andra regel gjorde det möjligt för slam att komposteras och spridas på åkrar eller hemmaträdgårdar, även om kompost ibland är så mycket som 100 % slam vilket skapade två gigantiska kryphål,

Branschopposition

När slamförbudet tar fart har Maines avfallshanteringsföretag svarat med att staten inte har tillräckligt med utrymme på sina deponier för mer slam och att förbudet kommer att öka kundernas vatten- och avloppsräkningar.

Deponering av slam är ett problem eftersom dess lagring kräver mer material som bulkmedel och det kommer att ”ta upp knappt deponiutrymme”.

Avfallsbolagens motstånd handlar om deras vinster, eftersom de har aktieägare att stå till svars för. Dansen är vad den alltid är.

Samtidigt kämpar bönderna, de överlever på välfärd och vänners och familjens generositet och de är inte säkra på hur de ska få skulder betalda.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: