Social Climate Tech News

Mon 28 03 2022
Image

FN-chefen efterlyser varningssystem för extremt väder för alla på jorden

by bernt & torsten

Alla på planeten bör omfattas av ett system för tidig varning mot extremt väder och klimatrelaterade katastrofer inom fem år, har FN:s generalsekreterare sagt.

Ungefär en tredjedel av människor runt om i världen omfattas nu inte av system för tidig varning, men i Afrika är problemet större, med ungefär sex av tio personer som saknar sådana varningar.

I takt med att klimatnedbrytningen tar fäste kommer sannolikt fler människor att drabbas av extremt väder, inklusive översvämningar, värmeböljor, våldsammare stormar och kuststorm som förvärras av höjningar av havsnivån.

FN:s generalsekreterare sa att det var oacceptabelt att så många människor fortfarande inte omfattas av system för tidig varning, och påpekade att den mellanstatliga panelen för klimatförändringar nyligen hade funnit att hälften av mänskligheten var “i farozonen” för klimatsammanbrott.

FN:s generalsekreterare har ofta krävt att hälften av klimatfinansieringen från rika till fattiga länder ska ägnas åt att hjälpa dem att anpassa sig till klimatkrisens effekter. För närvarande går den stora majoriteten av sådan finansiering till att hjälpa medelinkomstländer att minska sina utsläpp av växthusgaser, medan anpassningsarbetet är svårt att finansiera.

Att säkerställa att den globala befolkningen omfattas av sådana varningar skulle kosta cirka 1,5 miljarder dollar (1,14 miljarder pund) under fem år, enligt FN:s uppskattningar. FN hoppas att viss finansiering kommer från Världsbanken och andra multilaterala utvecklingsbanker, och från utvecklingsbistånd från rika länder, och söker bidrag från den privata sektorn, till exempel från teknikföretag med expertis i att tillhandahålla data.

FN:s generalsekreterare har bett Världsmeteorologiska organisationen att leda arbetet för att säkerställa att alla omfattas av ett system för tidig varning. Han har efterlyst en plan för hur målet ska uppfyllas som ska tas med till nästa FN:s klimattoppmöte, Cop27, som hålls i Egypten i november.

Att ha tillgång till tidiga varningar, även på bara 24 timmar, kan minska skadorna från stormar med ungefär en tredjedel. De ekonomiska fördelarna med tidiga varningar är också stora: en rapport 2019 från Global Commission on Adaptation fann att 800 miljoner dollar investerade i att undvika förluster från klimatrelaterade skador kan minska skadorna med mellan 3 och 16 miljarder dollar.

Tidiga varningssystem kan innefatta stormvarningar och höga varningar för värmeböljor och i kustområden sändningar av höga vågor eller tsunamier. Varningarna kan skickas via mobiltelefon, offentliga sändningssystem eller media som radio, tv och tidningar.

Efter tsunamin i Indiska oceanen 2004 gjorde många asiatiska länder en översyn av sina system för tidig varning, som kan inkludera högtalarsystem vid stränder och kuststäder för att varna för förestående tsunamier.

I Storbritannien delas varningar för svåra väder och översvämningsvarningar ut i etermedier och publiceras på miljöbyråns webbplats.

Men världens minst utvecklade länder och små ö-stater – av vilka många möter översvämning om de globala temperaturerna stiger med mer än 1,5 C över förindustriella nivåer – har minst täckning av system för tidig varning.

Share: