Social Climate Tech News

Mon 21 2022
Image

Världen spenderar 1,8 miljarder dollar per år på subventioner som skadar miljön, visar en studie

by bernt & torsten

Världen spenderar minst 1,8 miljarder dollar (1,3 miljarder pund) varje år på subventioner som driver utrotningen av vilda djur och en ökning av global uppvärmning, enligt en ny studie, vilket leder till varningar om att mänskligheten finansierar sin egen utrotning.

Från skattelättnader för nötköttsproduktion i Amazonas till ekonomiskt stöd för ohållbar grundvattenpumpning i Mellanöstern, miljarder pund av statliga utgifter och andra subventioner skadar miljön, säger den första tvärsektoriella bedömningen på mer än ett decennium.

Detta statliga stöd, motsvarande 2 % av global BNP, arbetar direkt mot målen i Parisavtalet och utkast till mål för att vända förlusten av biologisk mångfald, forskningen om explicita subventioner som hittats, effektivt finansiera vattenföroreningar, landsättningar och avskogning med statliga pengar.

Författarna, som är ledande subventionsexperter, säger att en betydande del av $1,8tn skulle kunna användas för att stödja politik som är fördelaktig för naturen och en övergång till nettonoll, mitt i växande politisk splittring om kostnaden för att minska koldioxidutsläppen i den globala ekonomin.

Rapporten uppmanar regeringarna att gå med på ett mål för att utrota miljöskadliga subventioner före slutet av decenniet vid Cop15-mötet för biologisk mångfald i Kina senare i år, där man hoppas att ett “Parisavtal för naturen” ska undertecknas, och för företag för att avslöja vilka subventioner de får som en del av miljöredovisningen.

Fossilbränsleindustrin (620 miljarder USD), jordbrukssektorn (520 miljarder USD), vatten (320 miljarder USD) och skogsbruk (155 miljarder USD) står för majoriteten av 1,8 miljarder USD, enligt rapporten. Ingen uppskattning av gruvdrift som tros orsaka miljarder dollar i skador på ekosystemen varje år kunde härledas.

Brist på transparens mellan regeringar och mottagare innebär att den verkliga siffran sannolikt kommer att vara mycket högre, liksom den implicita kostnaden för skadliga subventioner. Förra året fann en rapport från Internationella valutafonden att industrin för fossila bränslen gynnades av subventioner värda 5,9 miljarder dollar 2020, men den stora majoriteten av denna siffra kommer från de dolda kostnaderna för att inte få förorenare att betala för de dödsfall de orsakar och global uppvärmning.

Ett utkast till mål i FN:s avtal om biologisk mångfald för detta decennium kräver att 500 miljarder dollar per år i subventioner ska reformeras, men B-teamet och Business for Nature, som stödde forskningen, har sagt att detta måste stärkas. Världen har aldrig nått ett mål om att stoppa förlusten av biologisk mångfald, och underlåtenheten att agera på subventioner lyftes fram som en viktig fråga från förra decenniets mål.

Förra året fann en FN-rapport att nästan 90 % av subventionerna som ges till bönder varje år är skadliga, skadar människors hälsa, underblåser klimatkrisen, förstör naturen och driver på ojämlikhet genom att utesluta småbrukare.

Share: