Social Climate Tech News

Mon 21 2022
Image

Luftföroreningar kan påverka spermiekvaliteten

by bernt & torsten

Luftföroreningar kan påverka spermakvaliteten, särskilt spermiers rörlighet – spermiers förmåga att simma i rätt riktning – enligt en ny studie som analyserar spermier från över 30 000 män i Kina.

Forskningen, publicerad i tidskriften JAMA Networks, tyder också på att ju mindre storleken på de förorenande partiklarna i luften är, desto större samband med dålig spermakvalitet.

Forskare har länge försökt fastställa om det finns ett samband mellan luftföroreningar och spermiekvalitet, men det har varit oklart om det förstnämnda har negativa hälsoeffekter på manlig fertilitet eftersom resultaten från studier ofta är inkonsekventa sinsemellan och komplicerade att sätta i perspektiv. Det verkar finnas en anledning att tro att föroreningar kan påverka fertiliteten i allmänhet negativt för hela befolkningen, vilket föreslås i denna internationella litteraturöversikt publicerad i december 2021.

Forskare vid School of Medicine vid Tongji University i Shanghai tittade på dataposter från totalt 33 876 män från 340 kinesiska städer, i genomsnitt 34 år gamla, med en varierande grad av exponering för luftföroreningar bland dem, och vars fruar blev gravida genom assisterad reproduktionsteknologi med deras spermier mellan januari 2013 och december 2019.

De letade sedan efter mönster mellan spermakvalitet i förhållande till om deltagarna hade exponerats för mängder partiklar som var mindre i diameter än 2,5 mikrometer, mellan 2,5 och 10 mikrometer och 10 mikrometer, i olika nyckelögonblick under de 90 dagarna före besöket till sjukhuset för spermautlösning. För att fastställa spermans kvalitet koncentrerade sig forskarna på faktorer som spermieantal, koncentration och spermiemotilitet.

Även om forskarna inte kunde hitta en signifikant koppling mellan luftföroreningar och spermiekvalitet i termer av spermieantal eller koncentration – de fann att ju mer en deltagare exponerades för mindre partiklar, desto lägre var både den progressiva och den totala spermiemotiliteten. . Progressiv spermiemotilitet är spermiernas förmåga att simma framåt, medan total spermiemotilitet helt enkelt hänvisar till spermiernas förmåga att simma i allmänhet.

Närmare bestämt när den utsätts för partiklar som är mindre i diameter än 2,5 mikrometer. det var en uppskattad minskning av spermiers rörlighet med 3,6 %, medan när de exponerades för partiklar med en diameter på 10 mikrometer var det 2,44 % mindre spermiemotilitet. Det betyder att det är möjligt att fraktioner av partiklar av olika storlek kan ha olika effekter på spermakvaliteten, kanske för att ju mindre partiklarna är, desto mer sannolikt är det att färdas djupare in i människans lungor.

Data indikerar att effekterna av föroreningar är mer framträdande när exponering äger rum under den första delen av de 90 dagarna av spermaskapande – den som kallas spermatogenes – snarare än de andra två faserna. Detta kan i sin tur betyda att partiklar påverkar spermier på genetisk nivå, enligt forskarna, men det är bara spekulationer och det finns mer forskning att göra på detta område.

Det är viktigt att ta dessa fynd med en nypa salt. Även om data tyder på att föroreningar kan ha en negativ effekt på spermiers rörlighet, finns det fortfarande inte tillräckligt med information för att sluta sig till om detta kan ha en signifikant klinisk effekt i stort och resultera i den totala minskningen av förmågan hos män i områden med hög förorening. att bli pappor. Mer forskning på området kan hjälpa till att besvara den frågan med större säkerhet i framtiden.

Share:

Leave A Comment