Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Köp nu, betala senare mat är en ”skuldfälla” för kämpande familjer

Storbritanniens familjer som drabbats av levnadskostnadskrisen är måltavlor av kreditföretag som erbjuder ”köp nu, betala senare”-erbjudanden på veckovisa matvaror, husdjursmat och varma drycker.

Shoppare uppmanas att sprida sina betalningar för baslivsmedel och godis för att hjälpa till att klara av ”dessa svåra tider”. En kampanj säger: ”Oavsett din kreditvärdighet kommer vi att erbjuda dig ett ton kredit att handla med.”

Sektorn står inför ny reglering, men välfärdsgrupper varnar för att den nya formen av kredit är ”som ett skenande tåg”. Produkterna erbjuder vanligtvis räntefri kredit med pengarna som betalas i tre eller fyra omgångar under en månad eller längre.

Klarna, den största aktören inom köp nu, betala senare-sektorn, har fokuserat på partnerskapsavtal med återförsäljare som säljer mode och hushållsartiklar, men vissa operatörer främjar krediter för dagligvaror, snabbmat och varma drycker.

En undersökning av brittiska Observer har funnit:

Det tekniska finansföretaget Zilch, värt 1,5 miljarder pund, annonserar ett köp nu, betala senare med storbutiken Island, med färdigmat, husdjursmat och kolsyrade drycker som erbjuds med den första betalningen på 25 % av hyllpriset, och resterande del räntefritt under sex veckor. Firman marknadsför också hemlevererad mat och kaffe på räntefri kredit.

En online-livsmedelsbutik som heter Flava erbjuder köp nu, betala senare kredit till familjer som kämpar utan kreditupplysningar för produkter från Kellogg’s Coco Pops till Pot Noodle. Dess webbplats säger: ”Sluta oroa dig för hur du ska överleva låsningen.”

Clearpay, en av de största operatörerna för köp nu, betalar senare, marknadsför vodka- och gin-återförsäljare och godisbutiker online på sin hemsida, där produkterna kan köpas på räntefri kredit under sex veckor.

Analys: Ingen ska köpa färskvaror som mat på kredit. Det är en inbjudan till skuldsättning och konkurs.”

En rapport från Bain & Company, ett konsultföretag, har uppskattat att marknaden är värd cirka 6,4 miljarder pund per år i Storbritannien, baserat på industridata, och används av cirka 10 miljoner shoppare.

Finansministeriet ska senare i år publicera förslag om reglering av sektorn, som inte omfattas av konsumentkreditlagarna eftersom ingen ränta tas ut på skulden. Några av företagen tar ut transaktionsavgifter och straffavgifter för sena betalningar.

En av tre köper nu, betalar senare användare har missat en betalning eller gjort en sen, enligt en rapport som publicerades förra året av välgörenhetsorganisationen Citizens Advice. Rapporten fann att konsumenter som använde kreditprodukterna också hade debiterats 39 miljoner pund i förseningsavgifter under ett år.

Analys: Det är som ett skenande tåg. Du kan handla 24 timmar om dygnet och lätt tappa koll på hur mycket du är skyldig, och det finns inte tillräckligt med skydd för människor som hamnar i skuld.

Det brittiska företaget Zilch, som beskriver sig själv som ”fintech darling of the UK”, är en av de första köp nu, betalar senare leverantörer som verkar med konsumentkredittillstånd från Financial Conduct Authority (FCA), men står inför granskning över marknadsföring av sin produkt för dagligvaror, drycker och hemlevererad mat.

Zilch har annonserat på Facebook att konsumenter kan ”betala tillbaka över sex veckor” för Domino’s Pizza och Uber Eats. Den annonserade också att konsumenter kan betala i fyra räntefria delbetalningar för sitt kaffe.

Företaget annonserade förra veckan köp nu, betala senare på Island. Två stora laxfiléer marknadsfördes för en ”första betalning” på £1,50; en låda med 40 påsar Winalot hundmat marknadsfördes för en ”första betalning” på £2,25, och en kartong med 24 burkar med Whites kolsyrade lemonad marknadsfördes för en ”första betalning” på £1,75. Återstoden av hyllpriset betalas under sex veckor.

Onlinematbutiken Flava har banat väg för köp nu, betala senare för matvaror, och erbjuder ”100 £ kredit garanterad”. Webbplatsen, som säger att den erbjuder ett ”ton av kredit”, säger: ”Om du har kämpat med kredit tidigare, kommer en onödig sökning på din kreditfil bara att skada den ytterligare, vilket är anledningen till att vi inte gör det .”

Återbetalningarna kan göras under fyra veckor och är räntefria. Många av Flava-kampanjerna är för produkter med mycket socker och fett. Dess specialerbjudanden förra veckan inkluderade en burk på 2,7 kg med Original Choc Nibbles för £18,99 och en Dobsons Cream Soda Mega Lollies-burk för £18.

Clearpay främjar också köp nu, betala senare för mat och dryck. De företag som marknadsförs på sin webbplats inkluderar Drink Supermarket, Beerhunter, Bottle Bling, Sweet Shack och Happy Candy UK.

Analys: köp nu, betala senare kan få en shoppare att snabbt samla på sig 1 000 pund i kredit genom att använda flera långivare och det kan skada konsumenten.

Zilch säger att det erbjuder ett bättre, mer prisvärt alternativ för konsumenter än kreditkort och tillåter inte några avbetalningar på varor som kostar mindre än £5. Det erbjuder också sina kunder att betala med debet i en betalning och tjäna cashback.

Företaget sa att det hade skyddsåtgärder för kunderna, vilket inkluderade att frysa ytterligare utgifter när en delbetalning inte har betalats.

Alex Marsh, chef för Klarna UK, sa: ”Till skillnad från kreditkortsleverantörer, som i decennier har hållit människor i skuld med skyhöga kreditgränser, minimibetalningar och räntesatser, är våra BNPL-produkter ränte- och avgiftsfria och ge konsumenterna ett tydligt återbetalningsschema.”

Analys: Alla kreditkort eller köp nu, betala senare schema är dåligt för konsumenterna, konsumenterna måste lära sig att leva med de medel de har då får erbjudanden som sätter dem i skuld. Alla gratispengarscheman måste regleras och skrivas in i en lag som gynnar konsumenterna och att åtgärder kan vidtas för att förhindra skada.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: