Press "Enter" to skip to content

Koop nu, betaal later voedsel is een 'schuldenval' voor gezinnen die het moeilijk hebben

Britse gezinnen die getroffen zijn door de kosten van levensonderhoud worden het doelwit van kredietbedrijven die “koop nu, betaal later” -deals aanbieden voor wekelijkse boodschappen, dierenvoeding en warme dranken.

Shoppers worden aangespoord om hun betalingen voor basisvoedsel en snoep te spreiden om te helpen omgaan met ‘deze moeilijke tijden’. Een campagnevoerder zegt: “Ongeacht uw kredietwaardigheid, bieden we u een hoop krediet om mee te handelen.”

De sector wordt geconfronteerd met nieuwe regelgeving, maar welzijnsorganisaties waarschuwen dat de nieuwe vorm van krediet “als een op hol geslagen trein” is. De producten bieden meestal renteloos krediet met het geld dat in drie of vier rondes over een maand of langer wordt betaald.

Klarna, de grootste speler in de buy now, pay later sector, heeft zich gericht op samenwerkingsovereenkomsten met retailers die mode en huishoudelijke artikelen verkopen, maar sommige exploitanten promoten credits voor boodschappen, fastfood en warme dranken.

Uit een onderzoek van de Britse Observer is gebleken:

Techfinancieringsbedrijf Zilch, ter waarde van £ 1,5 miljard, kondigt nu een aankoop aan, betaalt later met supermarkt IJsland, met kant-en-klaarmaaltijden, dierenvoeding en koolzuurhoudende dranken in de aanbieding met de eerste betaling van 25% van de schapprijs, en het resterende deel zes weken renteloos. Het bedrijf brengt ook thuisbezorgd eten en koffie op renteloos krediet op de markt.

Een online supermarkt genaamd Flava biedt nu aankopen aan en betaalt later krediet aan gezinnen die worstelen zonder kredietrapporten voor producten van Kellogg’s Coco Pops tot Pot Noodle. Op de website staat: “Stop met je zorgen te maken over hoe je de lockdown kunt overleven.”

Clearpay, een van de grootste exploitanten om nu te kopen, betaalt later en promoot wodka- en gin-retailers en snoepwinkels online op zijn website, waar de producten zes weken lang op renteloos krediet kunnen worden gekocht.

Analyse: Niemand mag verse producten kopen als voedsel op krediet. Het is een uitnodiging tot schulden en faillissement.”

Een rapport van Bain & Company, een adviesbureau, heeft geschat dat de markt in het Verenigd Koninkrijk ongeveer £ 6,4 miljard per jaar waard is, op basis van gegevens uit de industrie, en wordt gebruikt door ongeveer 10 miljoen shoppers.

Het ministerie van Financiën zal later dit jaar voorstellen publiceren over regulering van de sector, die niet onder de consumentenkredietwetgeving vallen omdat er geen rente op de schuld in rekening wordt gebracht. Sommige bedrijven brengen transactiekosten en boetes in rekening voor te late betalingen.

Een op de drie koopt nu, betaalt later gebruikers hebben een betaling gemist of een late betaling gedaan, volgens een rapport dat vorig jaar werd gepubliceerd door de liefdadigheidsinstelling Citizens Advice. Uit het rapport bleek dat consumenten die de kredietproducten gebruikten ook £ 39 miljoen aan late kosten in rekening hadden gebracht gedurende een jaar.

Analyse: Het is als een op hol geslagen trein. U kunt 24 uur per dag handelen en gemakkelijk uit het oog verliezen hoeveel u verschuldigd bent, en er is niet genoeg bescherming voor mensen die in de schulden vallen.

Het Britse bedrijf Zilch, dat zichzelf omschrijft als de “fintech-lieveling van het VK”, is nu een van de eerste aankopen en betaalt later leveranciers die werken met toestemming van de Financial Conduct Authority (FCA), maar wordt geconfronteerd met toezicht op de marketing van zijn product voor boodschappen, drankjes en thuisbezorgd voedsel.

Zilch heeft op Facebook aangekondigd dat consumenten “meer dan zes weken kunnen terugbetalen” voor Domino’s Pizza en Uber Eats. Het adverteerde ook dat consumenten in vier renteloze termijnen voor hun koffie kunnen betalen.

Het bedrijf kondigde vorige week de aankoop nu aan en betaalt later in IJsland. Twee grote zalmfilets werden op de markt gebracht voor een “eerste betaling” van £ 1,50; een doos met 40 zakken Winalot hondenvoer werd op de markt gebracht voor een “eerste betaling” van £ 2,25, en een doos met 24 blikken White’s bruisende limonade werd op de markt gebracht voor een “eerste betaling” van £ 1,75. De rest van de schapprijs wordt betaald voor zes weken.

Online voedselwinkel Flava heeft de weg vrijgemaakt voor aankopen nu, later betalen voor boodschappen en het aanbieden van ‘£ 100 tegoed gegarandeerd’. De site, die zegt dat het een “hoop krediet” biedt, zegt: “Als je in het verleden met krediet hebt geworsteld, zal een onnodige zoekopdracht van je kredietbestand het alleen maar verder schaden, daarom doen we dat niet.”

De aflossingen kunnen vier weken worden gedaan en zijn renteloos. Veel van de Flava-campagnes zijn voor producten met een hoog suiker- en vetgehalte. De speciale aanbiedingen vorige week omvatten een blikje Original Choc Nibbles van 2,7 kg voor £ 18,99 en een Dobsons Cream Soda Mega Lollies-pot voor £ 18.

Clearpay promoot ook nu kopen, later betalen voor eten en drinken. De bedrijven die op de markt worden gebracht op de website zijn onder andere Drink Supermarket, Beerhunter, Bottle Bling, Sweet Shack en Happy Candy UK.

Analyse: koop nu, later betalen kan ervoor zorgen dat een klant snel £ 1.000 aan krediet verzamelt door meerdere kredietverstrekkers te gebruiken en het kan de consument schaden.

Zilch zegt dat het een betere, meer betaalbare optie biedt voor consumenten dan creditcards en geen termijnen toestaat op items die minder dan £ 5 kosten. Het biedt zijn klanten ook aan om met debet te betalen in een betaling en cashback te verdienen.

Het bedrijf zei dat het waarborgen had voor klanten, waaronder het bevriezen van extra kosten wanneer een gedeeltelijke betaling niet is betaald.

Alex Marsh, directeur van Klarna UK, zei: “In tegenstelling tot creditcardproviders, die al tientallen jaren mensen in de schulden hebben met torenhoge kredietlimieten, minimumbetalingen en rentetarieven, zijn onze BNPL-producten rente en gratis en bieden ze consumenten een duidelijk aflossingsschema.”

Analyse: Elke creditcard of aankoop nu, later betalen schema is slecht voor consumenten, consumenten moeten leren leven met het geld dat ze hebben en krijgen dan deals die hen in de schulden brengen. Alle gratis geldregelingen moeten worden gereguleerd en vastgelegd in een wet die consumenten ten goede komt en dat maatregelen kunnen worden genomen om schade te voorkomen.

Be First to Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: