Social Climate Tech News

Sun 27 2022
Image

Kalifornien antar plan för att ta itu med mikroplastföroreningar

by bernt & torsten

Kalifornien kommer att bli den första staten i USA, och kanske den första platsen i världen, som begränsar mikroplaster till havs.

En statlig rådgivande styrelse kallad Ocean Protection Council antog en plan på onsdagen för att ta itu med dessa irriterande partiklar som flagnar av däck, kläder, plastpåsar och otaliga andra föremål innan de tar sig till vattnet.

Mikroplast är en stor del av uppskattningsvis 11 miljoner ton plastföroreningar som kommer in i haven över hela världen varje år, enligt staten. En häpnadsväckande rapport för tre år sedan som beskriver mängden mikroplast som penetrerar San Francisco Bay hjälpte till att driva frågan i förgrunden. Liksom på andra platser utgör materialet en ökande hälsorisk för fiskar, marina däggdjur och potentiellt människor i regionen.

Men det finns ett problem med att reglera denna förorening. Bara så mycket är känt om det – hur det kommer till havet och i vilken utsträckning det finns där. Standarder för insamling och mätning av mikroplast håller också på att dyka upp, och vilken nivå av materialet som kan vara säker att tolerera är fortfarande oklart.

Kaliforniens ansträngning, om inget annat, kommer att hjälpa till att flytta den tekniska och reglerande diskussionen om mikroplaster över hela nationen och jordklotet, där liknande konversationer är just att komma igång.

På grund av begränsningarna för att reglera materialet, satsar den föreslagna statliga mikroplaststrategin bara så mycket mark.

Den statliga planen föreslår grundläggande åtgärder för att ta itu med källan till föroreningen: minska plasttillverkningen, kontrollera plastavfall och utbilda allmänheten om problem i samband med plast. Samtidigt beskriver den vilka luckor i vetenskapen som behöver fyllas för att gå vidare med policyn, från standardisering av mätningar av materialet till att utveckla säkerhetströsklar.

De riktlinjer som rekommenderas av Ocean Protection Council måste godkännas av statliga tillsynsmyndigheter innan de träder i kraft. Cheferna för både California Environmental Protection Agency och California Natural Resources Agency sitter i rådet.

Studier har visat att mikroplaster, när de intas av marint liv, kan orsaka vävnadsinflammation, försämrad tillväxt och reproduktionsskador. En tidning som publicerades 2020 fann att giftigt material från däckens slitbanor dödade så många som 90 % av coho-laxen i delar av Puget Sound.

Forskning har också avslöjat förekomsten av mikroplast i mänskliga lungor och matsmältningsorgan, även om hälsoeffekterna för människor förblir i stort sett okända.

En studie från 2019 av San Francisco Estuary Institute, ett forskningscenter i Richmond, fann att mer än 7 biljoner plastbitar sköljs från stadsgator till San Francisco Bay årligen. Uppskattningen, som baserades på konceptuell modellering, identifierade däckfibrer som den huvudsakliga drivkraften.

Mikroplaster definieras generellt som syntetiska partiklar som är mindre än 5 millimeter långa. Ofta kan de inte ses utan ett mikroskop.

Partiklarna kan komma från större plastmaterial som bryts ned eller är avsiktligt tillverkade som “mikropärlor”, som fungerar som exfolieringsmedel i tvål och tandkräm. Både statliga och federala lagar har börjat förbjuda försäljning av personliga produkter med mikropärlor.

Kaliforniens lagstiftning antogs 2018, författad av delstatssenator Anthony J. Portantino (D-La Cañada Flintridge) krävde att California Ocean Protection Council utvecklade en strategi för att minska mikroplastföroreningar i statens marina miljö.

Statens vattenresursnämnd arbetar samtidigt med att utveckla en plan för att ta itu med mikroplaster i dricksvattenförsörjningen.

Share:

Leave A Comment