Social Climate Tech News

Mon 21 2022
Image

Identifiera A-ha-ögonblick för att utlösa snabba klimatåtgärder

by bernt & torsten

“Tipping points” kunde identifieras och utlösas för att leverera snabba åtgärder för att tackla klimatkrisen, enligt en analys ledd av en akademiker vid Exeter University.

Tidiga subventioner och massproduktion krossade snabbt kostnaderna för att lämna sol- och vindenergi som den billigaste kraften i stora delar av världen och elbilar accelererar nu mot massanpassning.

Forskare har dock sagt att en ytterligare “dramatisk acceleration av social förändring” fortfarande är nödvändig.

Deras studie undersöker hur små interventioner, när de väl har utlösts, kan växa till systemiska förändringar. Istället för att fokusera direkt på att minska utsläppen leder detta tillvägagångssätt till att gröna val blir de mest attraktiva. Forskarna sa också att tillvägagångssättet skulle kunna skingra känslor av hjälplöshet inför komplexa globala utmaningar, och betonade att stora förändringar kan börja i små grupper.

Jakten på “Tipping points”har redan tagits upp av världsledare som representerar två tredjedelar av världens ekonomi. Mer än 40 länder tillkännagav vid Cop26 i december att de skulle samordna investeringar och anpassa standarder för att sätta vändpunkter.

Analysen, publicerad i tidskriften Global Sustainability, analyserar de förutsättningar som krävs för tipppunkter, till exempel den sjunkande kostnaden för LED-lampor, och hur tipppunkter kan utlösas, till exempel genom kommunikation, vilket framgår av förändringen i attityder. till engångsplast efter tv-programmet Blue Planet II.

Studien kombinerade teorier om kritisk massa, social smitta, stordriftsfördelar och andra, med kunskap om hur förändringar i politik, investeringar och sociala attityder hade främjat förändring. Till exempel har människor som sätter solpaneler på sina tak visat sig växa över samhällen från små initiala grupper via social smitta.

Offentliga investeringar och ny politik kan vara viktiga, såsom kolpriset och subventioner för förnybara energikällor som ledde till att kolkraft snabbt fasades ut i Storbritannien, före regeringens måldatum. Privata investeringar kan också vara kraftfulla, som den i solpaneler som möjliggör en enorm uppskalning av produktionen och hjälpte kostnaderna att falla med 90 % på ett decennium.

Forskarna lyfter också fram önskvärdheten och kopplar framgången för Toyota Prius till dess upptagande av inflytelserika kändisar i Hollywood. Teknologisk innovation är ofta inblandad, och nya teknikerna som nu används för att producera växtbaserade alternativ till köttet eller odla kött i reaktorkärl kan innebära att denna sektor närmar sig en vändpunkt.

Den sociala förändringen kan växa mycket snabbt

Elbilsförsäljningen har passerat en vändpunkt i Norge, med 65 % av nya bilar batteridrivna. Den främsta anledningen var skattelättnader som gjorde köpen attraktiva, och att detta började med att medlemmarna i popbandet A-ha köpte en elektrisk Fiat Panda 1989.

De kämpade framgångsrikt för att registreringsskatten skulle avskaffas och vägrade upprepade gånger att betala vägtullar när de körde runt i Oslo med andra aktivister från 1990 och framåt. Myndigheterna kapitulerade så småningom och undantagen gällde då helt eldrivna bilar och allt eftersom fler modeller blev tillgängliga tog försäljningen fart.

Elfordon nära “vändpunkten” för massadoption

“Tipping points” är dock inte normen, så att identifiera de som kan tippas med lite tryck skulle vara värdefullt. Fysiska system som närmar sig tipppunkter, som den nordatlantiska golfströmmen, kan identifieras genom att analysera hur lång tid det tar att återgå till sitt nuvarande normala tillstånd. När ett system blir mindre stabilt tar det längre tid att återgå till sitt ursprungliga tillstånd efter att ha blivit stört.

Forskaren arbetar med att se om liknande indikatorer kan ses i sociala system. Om man till exempel ser en ökning i storlek och varaktighet av spikar i sociala mediers uppmärksamhet för en viss klimatlösning, till exempel, kan elbilsannonser indikera att punkten där en liten knuff kan orsaka en stor förändring närmar sig.

Share:

Leave A Comment