Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Föroreningar kopplat till global elbilsboom

En Guardian-undersökning av nickelgruvor och elfordonsindustrin har hittat bevis för att en källa till dricksvatten nära en av Indonesiens största nickelgruvor är förorenad med osäkra nivåer av sexvärt krom (Cr6), den cancerframkallande kemikalien.

Original Article: ‘We are afraid’: Erin Brockovich pollutant linked to global electric car boom

Undersökningen fann också bevis som tyder på förhöjda nivåer av lunginfektioner bland människor som bor nära gruvan.

De senaste åren har det sett en kapplöpning mellan gruvbolag för att få kontroll över världens största nickelreserver i Indonesien.

Nickel, en viktig komponent i elfordonsbatterier (EV), kan ge transformerande rikedom till ett land där Covid har drivit upp antalet människor i fattigdom till 10,19%.

Men människor som bor på den avlägsna Obi Island, som nyligen har blivit hem till en av Indonesiens största nickelgruvor, vill bara ha rent och säkert vatten.

Till skillnad från andra mineraler som används för att driva elbilar som kobolt och litium – som har kopplats till miljöskador och kränkningar av mänskliga rättigheter – har nickels försörjningskedja hittills i stort sett inte granskats.

Gruvbolagen som är verksamma på Obi Island säger att deras arbeten inte utgör något hot mot lokala samhällen. Ändå är folk rädda i byn Kawasi.

Byborna hävdar också att sedan gruvan anlände har människor blivit sjuka.

The Guardian fick veta av byns barnmorskeklinik om mer än 900 fall av potentiellt dödliga akuta luftvägsinfektioner (ARI) bland de cirka 4 000 invånarna i Kawasi 2020. Mer än hälften av fallen rapporterades vara hos nyfödda eller småbarn i åldern fyra och under.

Enligt indonesiska hälsomyndigheter var ARI-prevalensen i Kawasi strax under 20 % 2020, jämfört med ett nationellt genomsnitt på 9 %. Förutom barnmorskemottagningen fanns det ingen aktiv lokal vårdcentral i byn när Guardian besökte.

Med tanke på dess extrema avlägset läge är det föga förvånande att få aktivister eller journalister har besökt Obi Island för att prata med invånarna förrän nu. Från huvudstaden Jakarta tar det tre och en halv timmes flygresa, en övernattningsbåt och ytterligare två timmar till sjöss för att nå Kawasis hamn.

Plywoodbyggnaderna och sporadiska gatubelysningarna i Kawasi kunde inte kännas mer avlägset från glittrande stadsutställningslokaler som hyllar fossilbränslefria resor.

När du går i land kan du höra det konstanta knarrandet och kraschen från kranar när de fördelar sina laster runt den hektiska gruvdriften. Anläggningarna på 1 miljard dollar, som ägs av Indonesien-baserade Harita Group och Kinas Lygend Mining, gräver och bearbetar nickel för användning i elbilsbatterier.

Den kinesiska batterikomponenttillverkaren GEM har tecknat avtal om att köpa nickel från företaget PT Halmahera Persada Lygend. GEM levererar batterikomponenter till många av världens ledande elbilsbatteritillverkare, inklusive kinesiskt ägda CATL, som kontrollerar cirka 30 % av den globala batterimarknaden.

De ultimata förmånstagarna kommer sannolikt att vara många av de mest välkända elbilsmärkena, med nickel från dessa gruvor som används för att tillverka batterier som kan hamna i bilar som säljs av Mercedes-Benz och Volkswagen (VW).

Höggående nickelpriser och ett ”batterikapplöpning” har sett en brådska att utveckla gruvor, men det finns farhågor om att tillsynen av reglerna inte har lyckats hänga med i utvecklingstakten.

Att hålla gruvföretag och leveranskedjan för att ta hänsyn till föroreningar är svårt, särskilt när det kan finnas flera källor för föroreningen.

Nära byn Kawasi antyder vattenprover som insamlats av Guardian från en fontän mindre än 200 meter från gruvplatsen och testade vid statligt certifierade laboratorier höga nivåer av kontaminering från cancerframkallande Cr6: 60 delar per miljard (ppb). Den högsta tillåtna föroreningsnivån enligt lag i Indonesien är 50 ppb.

Cr6 kan orsaka leverskador, reproduktionsproblem och utvecklingsskador vid förtäring eller inandning. Långvarig exponering för dricksvatten har också kopplats till magcancer. Bevis har visat att Cr6 i dricksvatten kan vara ett resultat av industriella processer.

Fontänen som Guardians prover togs från kommer från stenar ovanför Kawasi; byborna hävdar att det är deras enda vattenkälla för att dricka, bada och tvätta frukt och grönsaker.

Kanaler gjorda av gruvbolaget dränerar bort vatten och lera från gruvverksamhet. Denna kanal går genom ett bostadsområde och ut i havet.

Som svar på anklagelserna om osäkra nivåer av Cr6, sa gruvbolaget att tester som de hade utfört på Kawasis källvatten från 2013 till 2021 visade att det uppfyllde de vattenkvalitetsstandarder som regeringen fastställt, med resultat av Cr6-innehåll i intervallet 5 till 40 ppb. Den sa att dess tester hade visat att det inte fanns något Cr6-utsläpp från dess system eller inverkan på vattenkvalitén i Kawasi-källorna.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: