Social Climate Tech News

Tue 22 02 2022
Image

Blommande växter visar värmande Antarktis

by bernt & torsten

Antarktis två inhemska blommande växter sprider sig snabbt när temperaturerna värms upp, enligt den första studien som visar att förändringar i ömtåliga polära ekosystem har accelererat under det senaste decenniet.

Ökningen av växter sedan 2009 har varit större än de föregående 50 åren tillsammans, vilket sammanfaller med snabbt stigande lufttemperaturer och en minskning av antalet pälssälar, enligt forskare som arbetar på Signy Island på södra Orkneyöarna.

Populationer av antarktisk hårgräs (Deschampsia Antarctica) och antarktisk pärlört (Colobanthus quitensis) har studerats av forskare på ön sedan 1960. Forskningen fann att hårgräs spred sig fem gånger snabbare mellan 2009 och 2018 än mellan 1960 och 2009, för ökningen. var nästan tio gånger mer, enligt tidningen.

Under det senaste decenniet har sommaruppvärmningen ökat från +0,02C till +0,27C varje år, trots kraftig nedkylning som registrerades 2012.

Den primära drivkraften för förändring är värmande sommarluft, enligt studien, som ger en av de längsta registreringarna av förändringar i vegetationen i Antarktis. En sekundär orsak är att det finns färre pälssälar på ön som trampar på växterna. Det är inte känt varför antalet sälar har minskat, men det är sannolikt relaterat till förändringar i födotillgång och havsförhållanden.

Analyser visar att pälssälar påverkade förändringar från 1960 till 2009, medan den främsta drivkraften mellan 2009 och 2018 var temperaturökning.

Uppvärmningstrender förväntas fortsätta, med fler isfria områden skapade under de kommande decennierna, och forskare säger att resultaten från Signy Island är representativa för processer som sker i regionen mer generellt. “Våra resultat stöder hypotesen att framtida uppvärmning kommer att utlösa betydande förändringar i dessa bräckliga antarktiska ekosystem”, skrev forskare i tidningen, publicerad i Current Biology.

Spridningen av dessa arter kommer att orsaka förändringar i markens surhet, bakterierna och svamparna i jorden och i hur organiskt material bryts ned. Förändringar i markkemi, såväl som nedbrytning av permafrost, kommer att orsaka en kaskad av förändringar, med “konsekvenser på alla komponenter i terrestra ekosystem”.

Växterna är anpassade till en mycket kort växtsäsong och kan fotosyntetisera i snöiga förhållanden med lufttemperaturer under 0C. Trots att de kan föröka sig snabbt och under tuffa klimatförhållanden är de inte bra på att konkurrera med andra främmande växter. Även om uppvärmningen kan gynna vissa inhemska arter isolerat, ökar den avsevärt risken för etablering av icke-inhemska arter som kan konkurrera ut inhemska arter och utlösa irreversibel förlust av vilda djur, varnar forskare.

2018, till exempel, koloniserade Signy Island av en invasiv gräsart som heter Poa annua – som ofta används på golfbanor. Inträngandet av främmande arter kan inducera en dramatisk förlust av den naturliga biologiska mångfalden i Antarktis, vilket krävde miljontals år av evolution och överlevnad. Dessutom kommer vegetationsförändringen att innebära en dominoeffekt på hela biotan av de terrestra ekosystemen.

Under mitten av Pliocen upplevde Antarktis uppvärmningshändelser som möjliggjorde spontan migration av arter från Sydamerika till Antarktis, och tvärtom. Nuvarande nivåer av uppvärmning kunde redan ha utlöst sådana migrationer av mossor, lavar, kärlväxter och ryggradslösa djur, underlättat av mänsklig aktivitet – nämligen ökande nivåer av turism – i Antarktis.

Share: