Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Väst anklagas för ”klimathyckleri” eftersom utsläppen dvärgar utsläppen från fattiga länder

13 % av världen har inte tillgång till el, i Sverige och Nederländerna har 100 % av befolkningen tillgång till el. El är avgörande för fattigdomsbekämpning, ekonomisk tillväxt och förbättrad levnadsstandard.

CO2-utsläppen

CO2-utsläppen från en genomsnittlig amerikansk medborgare beräknas vara över 100 gånger högre än den genomsnittliga ugandiska. Om dessa utsläpp är jämnt fördelade över året, betyder det att i tisdags hade en genomsnittlig amerikan redan släppt ut mer CO2 än vad den genomsnittliga ugandiskan kommer att göra under hela året, enligt en analys från Center for Global Development (CGD).

Hur mycket energi förbrukar världen?

Faktum är att den genomsnittliga amerikanen redan på årets första dag släppt ut mer CO2 än den genomsnittliga personen som bor i Demokratiska republiken Kongo, och – en vecka in – hade överträffat de årliga utsläppen för 23 låginkomstländer.

På Cop26 var det mycket handvridning från rika länder om i vilken utsträckning bistånd och annan utvecklingsfinansiering skulle finansiera fossila bränslen i fattigare länder. Det skulle vara en grym ironi om de länder som har minst bidragit till detta problem inte kommer att kunna få tillgång till energiinfrastruktur.

Fossilbränsleprojekt

Flera länder, inklusive vissa utvecklingsländer, och finansiella institutioner har skrivit på ett löfte om att stoppa offentligt stöd till internationella fossilbränsleprojekt. Samma länder kommer att kunna fortsätta att utveckla fossila bränslen på hemmaplan. USA har minst 24 pågående fossilbränsleprojekt som representerar mer än 1,6 gigaton potentiella växthusgasutsläpp, medan Storbritannien licensierar nya olje- och gasfält i Nordsjön.

CGD-forskningen använde Världsbankens data om koldioxidutsläpp per capita för varje land, spridda över ett år, för att beräkna den punkt vid vilken en brittisk eller amerikansk medborgares energianvändning översteg den för någon som bor i ett låg- eller medelinkomstland. Cirka 940 miljoner människor, främst i Afrika söder om Sahara, har inte tillgång till elektricitet.

Africa

Energy for Growth Hub, ett internationellt forskningsnätverk, uppskattar att om 48 länder i Afrika, exklusive Sydafrika och flera nordafrikanska länder, tredubblade sin elförbrukning genom användning av naturgas, skulle de resulterande koldioxidutsläppen vara mindre än 1 % av den globala summan.

Allmänna förbud mot fossila bränsleprojekt i fattiga länder är ”koloniala” och kommer att befästa fattigdom samtidigt som det inte gör mycket för att minska världens koldioxidutsläpp.

Det är väldigt lätt för rika länder att införa förbud mot finansiering av fossila bränslen för fattiga länder, samtidigt som de ökar sin egen konsumtion av fossila bränslen.

Det är välkänt att förnybar energi är intermittent och måste backas upp av andra källor. Att säga till afrikanska länder att de bara behöver solenergi är helt hycklande och kolonialt.

Västländer

Västländer måste ”prata” om klimatåtgärder, att lösa klimatkrisen på medellång sikt är ansvaret för länder med höga utsläpp, inte bara för att de orsakade problemet utan logiskt nog är det där de höga utsläppen är koncentrerade.

Som en parallell använder videospelindustrin i Kalifornien mer energi än hela afrikanska länder, i väst har vi idén att vi inte kan leva utan videospel eller luftkonditionering, men vi är oroliga för att afrikaner ska flytta upp och konsumera.

Afrikaner bör fastställa att deras utveckling ligger i deras egna händer, medan västvärlden bör börja minska sin konsumtion för att jämna ut villkoren.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: