Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Gas spisar läcker klimatvärmande metan även när de är avstängda

Din naturgasspis kan läcka klimatvärmande metan även när den är avstängd, varnar en ny studie från Stanford University.

Det är viktigt eftersom metan är en mycket mer potent växthusgas än till och med koldioxid, även om det inte finns kvar i atmosfären nästan lika länge.

Stanford-forskare mätte metan som frigjordes från gasspisar i 53 hem i Kalifornien. De undersökte hur mycket metan som läcker ut varje gång du vrider på vredet i den sekunden innan gasen tänds. De mätte också hur mycket oförbränt metan som frigörs under tillagningen. Och till skillnad från de flesta tidigare studier mätte de hur mycket metan som frigörs när kaminen är avstängd.

Det visade sig faktiskt att det är då ungefär 80 % av metanutsläppen från kaminer sker, från lösa kopplingar och kopplingar mellan kaminen och gasrören.

Att bara äga en naturgasspis och ha naturgasrör och kopplingar i ditt hem leder till mer utsläpp under 24 timmar än den mängd som släpps ut när brännarna är på.

Forskningen visar att det inte spelade någon roll om kaminen var gammal eller ny eller vilket märke det var – förekomsten av läckor var konsekvent. Det fanns 18 märken av spisar och spishällar i studien, och de var från tre till 30 år gamla. Kaminer som använder en pilotlampa istället för en elektronisk tändstift läckte mer.

Forskare uppskattar att upp till 1,3 % av gasen som används i en kamin läcker ut i atmosfären. Individuellt är det en liten klimatpåverkan jämfört med saker som koleldade kraftverk. Men Jackson säger att om man räknar ihop de mer än 40 miljoner gasspisar i USA, har mängden läckt metan varje år ungefär samma klimatförändringseffekt som koldioxiden från 500 000 bensindrivna bilar.

USA har som mål att nollställa utsläppen till 2050 för att uppfylla klimatavtalet från Paris. Och eftersom samhällen runt om i landet redan står inför klimatförändringarnas effekter från mer allvarliga stormar, torka och skogsbränder, kommer varje utsläppskälla under granskning.

Kaminen är speciell eftersom amerikaner älskar att ”laga mat med gas”. Men Naturvårdsverket säger att byggnader står för mer än en tiondel av landets utsläpp av växthusgaser varje år.

Klimataktivister försöker övertyga människor att byta till elektriska spisar som en del av en bredare kampanj för att sluta använda naturgas i byggnader. De tror att när amerikaner byter spis, kommer de att vara mer benägna att elektrifiera större utsläppskällor också, såsom ugnen, varmvattenberedaren och torktumlaren.

Ett annat argument för att gå över till el är att hela naturgasproduktionen och leveranskedjan läcker klimatvärmande metan från början till slut.

Gaskaminer avger föroreningar i ditt hus och är kopplade till ett produktions- och försörjningssystem som läcker ut den kraftfulla växthusgasen metan under borrning, fracking, bearbetning och transport.

Gasindustrin ser kampanjen mot gasolkaminer som ett existentiellt hot. Utilities och deras handelsgrupp, American Gas Association (AGA), försöker hitta renare ersättningar, som ”förnybar naturgas” från jordbruket, och att använda väte som produceras med förnybar energi.

Verktygen får också lagar för att bevara sin verksamhet. Enligt Natural Resources Defense Council har 20 stater nu lagar på böcker som hindrar städer från att förbjuda gasanslutningar i nya byggnader. Sådana förbud har blivit en trend på platser som Seattle, Berkeley, Kalifornien och New York City, eftersom lokala myndigheter försöker uppfylla sina allt mer aggressiva klimatmål.

Det finns ett enkelt sätt att begränsa metanläckor

Att byta ut en gas spis med en elektrisk är inte ett alternativ för personer som inte har råd eller för hyresgäster. Om du inte kan byta gas spis, dra ut gas spisen från väggen och dra åt anslutningarna till kaminen och till de närliggande rören. Det borde minska läckorna.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: