Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Fåglar är på väg att försvinna från vår värld

Under det senaste halvseklet har Nordamerika förlorat en fjärdedel av sina fåglar. Jorden är nu en kolgruva, och varje vild fågel är en kanariefågel.

Den senaste hösten meddelade ”wildlife officials” att en fågel, en ”godwit’ hane, flög nonstop över Stilla havet 8 100 miles från Alaska till Australien på knappt 10 dagar. Utrustad med en liten solcellsdriven satellitbricka uppnådde ”godwit” ”ett landfågelflygrekord”. Men visst har ”godwits” gjort detta i århundraden. Komma april-maj nästa år, allt bra, beslutsamma ”godwit” kommer att göra resan omvänt, på väg till Alaska för att häcka och föda upp sina ungar.

De kommer inte att vara ensamma.

”Northern wheatears”, sångfåglar som är mindre än femton centimeter långa, kommer att anlända till Alaska från Afrika söder om Sahara. Arktiska tärnor kommer att återvända från Antarktis, där varje fågel flyger motsvarande tre resor till månen och tillbaka under en enda livstid. Stånghövdade gäss kommer att flyga över Himalaya på höjder som överstiger 20 000 fot.

Den största showen på jorden är naturen.

Hur förminskad vår värld skulle vara utan fåglar, de där dinosaurierna med fjädrar och sångsmederna med vingar.

Och alltid uppstår samma fråga: kan vi, mänskligheten, i all vår handel och kolförbränning på något sätt rädda våra bevingade kusiner?

Under det senaste halvseklet har Nordamerika förlorat mer än en fjärdedel av sina fåglar. Nästan överallt är de på tillbakagång. Massiva dödsfall av flugsnappare, svalor, blåfåglar, sparvar och sångare – som beskrivs som tusentals fåglar som ”faller ur himlen” – har registrerats under de senaste åren i New Mexico, Colorado, Texas, Arizona och Nebraska. Rök från intensiva bränder i Kalifornien tvingade tulgässen att omdirigera sin vandring och ta dubbelt så lång tid. På andra håll, eftersom fåglarna lägger sina ägg tidigare, på grund av ett värmande klimat, dör fler kycklingar av plötsliga och dåliga väderhändelser.

Det är här vi befinner oss, fångade i en förminskad värld av vårt eget skapande. Idag är bara 30 % av alla fåglar vilda; de övriga 70 % är mestadels fjäderfäkycklingar. I grund och botten är jorden nu en kolgruva, och varje vild fågel är en kanariefågel – vad ekologer kallar en ”bioindikator” – i den gruvan.

Deras öde är vårt.

Strax efter att nyheten kom om snäckans flykt meddelade US Fish and Wildlife Service nyligen utdöda arter inklusive elfenbensnäbbad hackspett och Bachmans sångare.

Av alla arter som någonsin har funnits är nu mer än 99 % borta, de flesta har blinkat bort under fem stora utrotningshändelser, den sista orsakad av en asteroid som träffade jorden för cirka 66 miljoner år sedan.

Vem du än är, hur ensam du än är,
världen erbjuder sig själv till din fantasi,
ropar på dig som vildgässen, hårt och spännande –
om och om igen meddela din plats
i familjen av saker.

Mary Olivers dikt Wild Geese

I dag, med tanke på global förlust av livsmiljöer (särskilt avskogning och prärier som förvandlats till odlingsmark) och utbredda ihållande gifter, är vi – moderna människor – asteroiden. Den sjätte massutrotningen är här, med cirka 600 arter av nordamerikanska fåglar som riskerar att orsaka klimatförändringar.

Vi måste värna om en av naturens största skapelser: vilda fåglar. Bygg en bättre värld för dem, så bygger vi en för oss själva. Vi måste försvara en beboelig planet genom att välja politiker som har empati och ett ekologiskt samvete. Agera grönt.

Återställ inhemska livsmiljöer och miljöhälsa. Håll tamkatter inomhus och fäst hökdekaler i silhuett på fönstren. Bara i USA dör uppskattningsvis tre till fyra miljarder fåglar varje år av katter och fönsterstrejker.

Sätt ut en fågelmatare genom fönstret på ett äldreboende och se patienterna inuti ljusna. Fåglar ger lycka och förbättrad hälsa. En europeisk studie tyder på att en bakgård full av fåglar skapar större mänsklig tillfredsställelse än en blygsam löneförhöjning. Vår överlevnad och mentala välbefinnande är intrikat knutna till friska landområden, vatten och biologisk mångfald; ingenting bevisar det bättre än vilda fåglar.

I augusti 2020, när Trump-administrationen försökte försvaga 1918 års Migratory Bird Treaty Act, beslutade en federal domare till förmån för handlingen och citerade Harper Lees berömda roman: ”It is not only a sin to kill a mockingbird, it is also a crime.”

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: