Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Etniska grupper andas mer förorenad luft, oavsett inkomst i USA

I hela det kontinentala USA är etniska personer mer benägna att utsättas för luftföroreningar än vita människor, enligt en studie publicerad i tidskriften Environmental Health Perspectives.

Forskare från University of Washington utforskade ras- och etniska skillnader genom att jämföra luftföroreningsnivåer med folkräkningsdata från 1990, 2000 och 2010. Dessa uppgifter inkluderade information om inkomststatus. Med fokus på sex stora luftföroreningar, visade teamets resultat att färgade personer i genomsnitt är mer benägna att andas in förorenad luft, oavsett inkomst.

Studien stämmer överens med en stor mängd forskning som visar att årtionden av segregation och rasistisk bostadspolitik har resulterat i att färgade personer är mer benägna att bo nära motorvägar, kraftverk och andra föroreningskällor.

Medan tidigare forskning har analyserat skillnader i luftföroreningar på specifika platser under vissa tidsperioder, är denna studie relativt ny genom att den ger en nationell analys av exponeringsskillnader mellan ras och etniska grupper, inklusive trender över tid i var och en av de lägre 48 delstaterna och Washington D.C.

Med utgångspunkt i teamets tidigare forskning som visade att färgade personer i USA exponeras oproportionerligt mycket för kvävedioxid, som släpps ut i fordonsavgaser, utökade teamet sin forskning till att omfatta ytterligare fem föroreningar som har visat sig skada människors hälsa. Den nya studien innehåller kolmonoxid, ozon, svaveldioxid och partiklar, inklusive både en större klass av partiklar som kategoriseras som PM10, såsom damm eller pollen och mindre partiklar som kallas PM2.5, som inkluderar skadliga molekyler i fordons avgaser.

För att bestämma koncentrationen av luftföroreningar för varje folkräkningsår sammanställde forskarna föroreningsuppskattningar från satellitdata och EPA-övervakningsstationer. Dessa nivåer lades sedan över på folkräkningsdemografiska block för de angränsande USA, inklusive ras/etnicitetskategorierna svart, asiatisk, latinamerikansk och vit.

Skillnaderna varierade beroende på plats, men för alla år och alla föroreningar hade färgade personer den högsta exponeringsnivån. Även om koncentrationerna av föroreningar totalt sett hade minskat sedan 1990, när Clean Air Act stärktes genom en rad ändringar, fortsatte den trenden under vart och ett av folkräkningsåren.

Under 2010 stod asiatiska amerikaner inför de högsta nivåerna av transportrelaterade föroreningar som kolmonoxid och kvävedioxid, såväl som ozon; Svarta amerikaner upplevde den mest betydande exponeringen för PM2,5 och svaveldioxid, och latinamerikanska samhällen exponerades för mest PM10. Med undantag för ozon och svaveldioxid var den genomsnittliga nationella exponeringen för föroreningar lägst för vita amerikaner.

Sammantaget visar studien att luftkvaliteten har förbättrats under de senaste tre decennierna, men trots vissa nedgångar kvarstår skillnaderna. Miljörättsförespråkare säger att skyddet av ren luft måste upprätthållas på ett rättvist sätt så att färgsamhällen kan andas lika ren luft som deras vita motsvarigheter gör.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: