Social Climate Tech News

Wed 03 11 2021
Image

Utrota extrem rikedom

by bernt & torsten

Sättet som regeringar har låtit demokratin urholkas av lobbyister (inklusive politiker med lukrativa privata intressen); avregleringen som låter företag, oligarker och hyresvärdar pressa sina arbetare och hyresgäster och sedan dumpa sina kostnader på samhället; den tillåtande miljön för vinstjakt under pandemin; försämringen av hälsa, utbildning och andra offentliga tjänster genom den ständiga strävan mot privatisering: allt detta är symptom på samma tillstånd.

Detsamma gäller för det värsta av våra problem: förstörelsen av våra livsuppehållande system. De mycket rika arrogerar till sig själva lejonparten av det planetariska rymden som vi alla är beroende av.

Det är svårt att förstå varför vi tolererar denna attack mot våra gemensamma intressen.

Den rikaste 1 % av världens människor (de som tjänar mer än 172 000 dollar per år) producerar 15 % av världens koldioxidutsläpp: dubbelt så stor som den sammanlagda effekten av de fattigaste 50 %. I genomsnitt släpper de ut över 70 ton koldioxid per person varje år, 30 gånger mer än vad vi var och en har råd att släppa ut om vi inte ska överstiga 1,5C global uppvärmning.

Medan utsläppen från världens medelklasser förväntas minska kraftigt under det kommande decenniet, tack vare den allmänna utsläppen av koldioxid i våra ekonomier, kommer den mängd som produceras av de rikaste knappast att minska alls: med andra ord, de kommer att vara ansvariga för en ännu större andel av den totala CO2. Att bli goda globala medborgare skulle innebära att man minskar sin koldioxid förbrukning med i genomsnitt 97 %.

Även om 90 % av befolkningen inte producerade något koldioxid alls, skulle de förväntade utsläppen från de rikaste 10 % (de som tjänar över 55 000 USD) under de kommande nio åren använda nästan hela den globala budgeten. Skillnaden i miljöpåverkan speglar en nations ojämlikhet. Inte undra på att de välmående människorna i de rika nationerna är så angelägna om att försöka flytta skulden till Kina eller på andra människors födelsetal: ibland verkar det som om de kommer att försöka vad som helst innan de tar hand om sina egna konsekvenser.

En nyligen genomförd analys av 20 miljardärers livsstil fann att var och en producerade i genomsnitt över 8 000 ton koldioxid: 3 500 gånger sin beskärda andel i en värld som inte satsar på mer än 1,5 graders uppvärmning. De främsta orsakerna är deras jetplan och yachter. Enbart en superyacht, som hålls i permanent beredskap, som vissa miljardärers båtar är, genererar cirka 7 000 ton CO2 per år.

Bill Gates, som har positionerat sig som klimatmästare, äger ingen yacht. Trots det har han ett uppskattat fotavtryck 3 000 gånger större än den goda globala medborgarens, till stor del som ett resultat av hans samling av jetplan och helikoptrar.

Han påstår sig “köpa grönt flygbränsle”, men det finns inget sådant. Biobränslen för jetplan, om de används brett, skulle utlösa en miljökatastrof, eftersom det krävs så mycket växtmaterial för att driva en enda flygning. Det betyder att grödor eller plantager måste tränga undan antingen livsmedelsproduktion eller vilda ekosystem. Inga andra “gröna” flygbränslen finns för närvarande tillgängliga.

Gates försöker lösa sådana konflikter genom att köpa koldioxidkompensationer. Men alla tillgängliga möjligheter att dra ner koldioxid från atmosfären krävs nu för att minska påverkan av mänskligheten som helhet. Varför ska de fångas av dem som vill fortsätta leva som kejsare?

Vi får ofta höra av frekventa flygare att vi bör bortse från flygets klimatpåverkan, eftersom de uppgår till “bara några få procent”. Men den enda anledningen till att de förblir relativt låga är att flygningen är mycket koncentrerad. Flyg står för de flesta av de superrikas utsläpp av växthusgaser, vilket är anledningen till att den rikaste 1% genererar ungefär hälften av världens flygutsläpp. Om alla levde som de gör skulle flyget vara den största av alla orsaker till klimatsammanbrott.

Men deras kolgirighet känner inga gränser: några av de superrika hoppas nu att resa ut i rymden, vilket innebär att de skulle producera lika mycket koldioxid på 10 minuter som 30 genomsnittliga människor släpper ut på ett år. De mycket rika påstår sig vara välståndsskapare. Men i ekologiska termer skapar de inte rikedom. De tar det från alla andra.

Stora pengar köper nu allt: till och med tillgång till möten som borde ta itu med dessa dysfunktioner. På vissa konton är Cop26 det mest exklusiva av alla klimattoppmöten. Delegater från fattiga nationer har omintetgjorts av en grym kombination av bysantinska visumkrav, brutna löften om att göra Covid-vacciner tillgängliga och de galna kostnaderna för boende, tack vare regeringens misslyckanden med att begränsa lokala priser eller göra rum tillgängliga. Även när delegater från fattigare nationer kan ta sig över dessa murar, befinner de sig ofta uteslutna från förhandlingsområdena och kan därför inte påverka samtalen.

Däremot har mer än 500 fossilbränslelobbyister beviljats ​​tillgång, fler än de sammanlagda delegationerna från åtta nationer som redan har härjats av klimatsammanbrott: Pakistan, Bangladesh, Filippinerna, Moçambique,

Share: