Social Climate Tech News

Mon 01 2021
Image

“This is the age of waste”: om vårt “fast fashion”-beroende och hur man botar det

by bernt & torsten

Det är nu 100 gånger mer lukrativt att bryta guld från sophögar än från marken. Men för 70 år sedan slängde vi knappt någonting alls. Kan design förändra vår engångskultur?

Hur kommer denna ålder att bli ihågkommen? Efter stenåldern, bronsåldern, den industriella revolutionen och informationsåldern, vilket material eller innovation kommer mest att definiera den nuvarande eran? Enligt vissa är det mest allmänt förekommande kännetecknet för the Anthropocene inte ett spel, inte heller teknikens behärskning. Det är skräp.

Vi lever utan tvekan i avfallsåldern. Produktionen av avfall är helt central för vårt sätt att leva, en grundläggande del av hur den globala ekonomin fungerar.

Människor är inte till sin natur slösaktiga varelser. Slängkulturen var något vi var tvungna att lära oss – det var verkligen ett livsstilsval, marknadsfört från mitten av 1900-talet och framåt som en dekadent release, efter krigstidens åtstramning. Det var den avsiktliga motsatsen till “nöja sig och laga”.

En annons från 1960-talet hyllar underverken med den nymodiga polystyren koppen: “Ny och väldigt in! Festen “glas” du bara njuter av … och slänger.” Den hänger bredvid en plastpåse från 1980-talet, tryckt med beskrivningar av dess många fördelar gentemot papper. Föga anade vi att världen fyra decennier senare skulle konsumera mer än en miljon plastpåsar per minut.

Att generera avfall, har länge varit en primär motor i ekonomin. Glödlampans historia är ett upplysande exempel. På 1920-talet var glödlampor så långlivade att de ansågs kommersiellt olämpliga. General Electric, Philips och andra bildade Phoebus-kartellen 1924 för att standardisera den förväntade livslängden för glödlampor till 1 000 timmar – en minskning från de tidigare 2 500 timmarna.

Och så föddes kulturen av planerad åldrande. Nästan ett sekel senare fortsätter liknande metoder: förra året gick Apple med på att betala upp till 500 miljoner dollar, efter att de anklagades för att medvetet sakta ner äldre telefonmodeller för att uppmuntra konsumenter att köpa de senaste telefonerna.

På 1920-talet höll glödlampor så länge att de ansågs kommersiellt olämpliga – så deras förväntade livslängd minskade kraftigt

Ungefär 7 % av världens guldförråd är fångade i befintliga elektroniska enheter, vilket innebär att, enligt vissa uppskattningar, år 2080 kommer de största metallreserverna inte att vara underjordiska utan i omlopp som befintliga produkter. Dessutom ger ett ton utvunnen guldmalm 3 g guld, medan återvinning av ett ton mobiltelefoner ger 300 g. Så soptippar och deponier är de nya resurs rika gruvorna.

På många sätt är “avfall” ett kategorifel. Det är ofta mycket bra material som helt enkelt är undervärderat.

I framtidens “gruvor ovan jord”, föremål och byggnader kan demonteras och deras delar återanvändas. Det finns ett arbete med den banbrytande belgiska gruppen Rotor, ett team av arkitekter som startade ett rivningsföretag för att noggrant ta bort material och komponenter från byggnader som är planerade för den förstörande kulan.

Gruppen Rotor lager i Bryssel fylls av allt från marmorplattor till vintage lampor, bytet från vad de kallar “skogsbruk i staden”. Att riva ett hus är “ett slöseri med energi, ett slöseri med material, ett slöseri med historia [och] en våldshandling. I en tid då det globala byggavfallet kommer att fördubblas till 2,2 miljarder ton per år till 2025, så måste vi tänka om och med gemensamma uppmaningar återanvända det vi redan har.

Inom konsument varuområdet försvaras återanvändningen av sådana som iFixit, en global reparationsplattform online som publicerar gratis reparationsguider och säljer reservdelar och verktyg, som en skruvmejsel för att ta isär iPhone.

Det har lobbat regeringar för lagar om reparations barhet sedan 2003, med viss framgång. Frankrike är det första landet i Europa som implementerar ett reparationsindex, som antogs i januari, vilket kräver att tillverkare tillhandahåller tydlig information om reparationsmöjligheterna för smartphones, bärbara datorer, tvättmaskiner, tv-apparater och gräsklippare, och ger sina produkter poäng av 10.

iPhone 11 kan innehålla några återvunna sällsynta jordartsmetaller, men den fick ett reparationsindex på 4,5 av 10.

I framtidens “post-waste”-värld så kommer, där material odlas snarare än utvinns. Vi kan skapa nya produkter från vattenlösliga elektroniska kretskort gjorda av naturfibrer till “havssten”, ett betongliknande material tillverkat av krossade snäckskal. Förpackningar gjorda av bambu och sockerrör (präglade snarare än tryckta, för att spara bläckavfall), Tång baserade påsar för vätskor och smaktillsatser, en polystyren ersättning gjord av solrosor och en ny sorts läder gjord av kokosvatten – tillsammans med saker gjorda av alger, majsskal och ekologisk fruktkött av alla slag.

Sådana biologiskt nedbrytbara lösningar har sina egna fallgropar: hur många gånger har du kastat en plastbehållare i återvinnings kärlet innan du insåg att det faktiskt var komposterbart? Och ska det gå i komposttunnan eller soptippen?

Beteende och förväntningar måste anpassas för att möta den modiga nya bioframtiden. Våra estetiska känsligheter kan behöva anpassa sig. Efter nästan ett sekel av att uppskatta plastens hårt-släta-glänsande perfektion, kan vi börja omfamna oregelbundenheter, ofullkomlighet, förfall och nedbrytning.

Din framtida organo-laptop kanske inte överhettas, saktar ner eller behöver byta batteri hela tiden.

Men det kanske börjar mögla istället.

Share:

Leave A Comment