Social Climate Tech News

Sat 08 2021
Image

Jordbruk och fossila bränslen driver rekordhöga metanutsläpp

by bernt & torsten

Metanhalterna i atmosfären är på den högsta någonsin. Men för att minska utsläppen av den potenta växthusgasen krävs att man vet var metan släpps ut och varför. En global inventering av metankällor avslöjar de betydande bovarna bakom ökande metanföroreningar under 2000-talet.

Jordbruk, deponiavfall och användning av fossila bränslen var de främsta anledningarna till att jordens atmosfär absorberade cirka 40 miljoner metriska ton mer metan från mänskliga aktiviteter 2017 än den gjorde per år i början av 2000-talet. Det expanderande jordbruket dominerade metanutsläppet i Afrika, Sydasien och Oceanien. Ökad användning av fossila bränslen ökade utsläppen i Kina och USA.

Även om det finns mycket mindre metan än koldioxid i atmosfären, kan metan fånga upp ungefär 30 gånger så mycket värme under ett sekel som samma mängd CO2.

Global metanförorening 2017 – det senaste året med fullständiga data som samlats in med hjälp av atmosfäriska mätningar från torn och flygplan runt om i världen. Isotopen, eller typen av kol, i metanprover, innehöll ledtrådar om dess källa – till exempel om metanet släpptes ut av olje- och gasindustrin, eller av mikrober som lever i risfält, soptippar eller tarmarna på rapande boskap.

Under 2017 pumpade mänskliga aktiviteter ut cirka 364 miljoner ton metan i atmosfären, jämfört med 324 miljoner ton per år i genomsnitt i början av 2000-talet. Ungefär hälften av den ökningen på 12 procent var resultatet av utvidgning av jordbruk och deponier, medan den andra hälften kom från fossila bränslen. Utsläppen från naturliga källor som våtmarker höll å andra sidan relativt stabila.

Utsläppen ökade kraftigast i Afrika och Mellanöstern samt Sydasien och Oceanien. Båda regionerna ökade utsläppen med 10 miljoner till 15 miljoner ton. Jordbrukskällor, som boskapsrancher och risfält, var ansvariga för en ökning med 10 miljoner ton i utsläppen från Sydasien och Oceanien och en ökning nästan lika stor i Afrika. Utsläppen ökade med 5 till 10 miljoner ton i Kina och Nordamerika, där fossila bränslen drev föroreningar. Bara i USA ökade fossila bränslen metanutsläppet med cirka 4 miljoner ton.

En region som inte visade en uppgång i metan var Arktis.

De nya fynden kan betyda att Arktis inte har blödit ut mycket metan i atmosfären ännu – eller att forskare inte har samlat in tillräckligt med data från detta avlägsna område för att exakt mäta dess metanutsläppstrender.

Den nya metanbudgeten kan spåra utsläpp endast till och med 2017, men atmosfären tyder inte på att något har bromsat metanutsläppen de senaste åren.

Share: