Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Din bomullsväska är i stort sett den sämsta ersättningen för en plastpåse

Om du försöker bidra så lite som möjligt till de två globala olyckorna med klimatförändringar och den eviga plasten som långsamt fyller våra hav, finns det en användbar formel att tänka på: Använd färre saker, återanvänd många gånger och köp inga nya.

Men är plastpåsar bättre eller sämre än papper? Och vad sägs om en bomullsväska? Det finns inget enkelt svar.

För att förstå återanvändbara påsars inverkan på miljön måste man tänka på två väldigt olika saker.

  • Plastpåsar bryts inte ned biologiskt och fyller haven, det marina livet och vår matförsörjning med plastbitar.
  • Med tanke på alla andra miljöpåverkan förutom skräp, kan en bomullsväska eller en papperspåse vara värre för miljön än en plast.

I en livscykelanalys 2018 instämde Danmarks miljö- och livsmedelsministerium i tidigare liknande studier och fann att klassiska plastpåsar har minst miljöpåverkan. Denna bedömning tar inte hänsyn till marin nedskräpning – så när det gäller det gigantiska problemet är plast nästan säkert det värsta eftersom de inte bryts ner på en tidsskala som är meningsfull för människors eller djurs liv.

Men när man tar hänsyn till andra faktorer, som tillverkningens inverkan på klimatförändringar, ozonnedbrytning, vattenanvändning, luftföroreningar och mänsklig toxicitet, är dessa klassiska shoppingkassar i plast faktiskt de mest gynnsamma av de nuvarande vanliga alternativen.

Det tekniska namnet för de striga plastpåsarna, som de du kan få i mataffären eller delikatessen, är påsar av lågdensitetspolyeten (LDPE).

Om du försöker bidra så lite som möjligt till de två globala olyckorna med klimatförändringar och de virvlande svängarna av evighetsmaterial som sakta fyller våra hav, finns det en användbar formel att tänka på: Använd färre saker, många gånger, och don köper inte nya.

Men är plastpåsar bättre eller sämre än papper? Och vad sägs om en bomullsväska? Låt oss slita bort det här plåstret direkt: Det finns inget enkelt svar.

För att förstå återanvändbara påsars inverkan på miljön måste man tänka på två väldigt olika saker. Ett: Plastpåsar bryts inte ned biologiskt och fyller haven, det marina livet och vår matförsörjning med plastbitar. Två: Med tanke på alla andra miljöpåverkan förutom skräp, kan en bomullsväska eller en papperspåse vara värre för miljön än en plast.

I en livscykelanalys 2018 instämde Danmarks miljö- och livsmedelsministerium i tidigare liknande studier och fann att klassiska plastpåsar har minst miljöpåverkan. Denna bedömning tar inte hänsyn till marin nedskräpning – så när det gäller det gigantiska problemet är plast nästan säkert det värsta, eftersom de inte bryts ner på en tidsskala som är meningsfull för människors eller djurs liv.

Men när man överväger andra faktorer, som tillverkningens inverkan på klimatförändringar, ozonnedbrytning, vattenanvändning, luftföroreningar och mänsklig toxicitet, är dessa klassiska plastpåsar de mest gynnsamma av de nuvarande vanliga alternativen.

Lågdensitetspolyeten (LDPE)-påsar är det tekniska namnet för de strösiga plastpåsarna, som de du kan få i mataffären eller delikatessen, är lågdensitetspolyeten (LDPE)-påsar.

Med hjälp av data från den danska studien jämför tabellen nedan miljöprestandan för LDPE-påsar med andra påsar, förutsatt att LDPE-påsarna återanvänds en gång som en papperskorg innan de förbränns (förbränning är bästa möjliga avfallshantering för dessa påsar, enligt rapporten).

Pås användning

Påstyp Återanvändning krävs för att ha samma klimatpåverkan som en klassisk plastpåse Återanvändning som krävs för att ha samma kumulativa miljöpåverkan (vattenanvändning, energianvändning etc.) som en klassisk plastpåse
Klassisk plast (LDPE), återanvänd en gång som avfallspåse 1
Klassisk plast (LDPE) med styvt handtag, återanvänd en gång som avfallspåse
Återvunnen plast 1 2
Non-woven polypropen 6 52
Vävd polypropen 5 45
Återvunnen polyetentereftalat (PET) 8 84
Polyester (som Baggu) 2 35
Oblekt papper 43
Blekt papper 1 43
Ekologisk bomull 149 20000
Konventionell bomull 52 7100

Bomullspåsar måste återanvändas tusentals gånger innan de uppfyller plastpåsarnas miljöprestanda och, skriver de danska forskarna, ekologisk bomull är sämre än konventionell bomull när det kommer till den totala miljöpåverkan.

Enligt rapporten måste ekologiska bomullspåsar återanvändas många fler gånger än konventionella bomullspåsar (20 000 mot 7 000 gånger), baserat på antagandet att ekologisk bomull i genomsnitt har en 30 % lägre avkastning än konventionell bomull, och därför antogs att kräva 30 % mer resurser, som vatten, för att odla samma mängd.

Även om man justerade för fördelarna med organisk bomullsproduktion – som mindre användning av gödningsmedel och bekämpningsmedel (och därför mindre övergödning och vattenförorening orsakad av att odla den) – kom konventionell bomull överst.

Rapporten antog också att bomullen inte kunde återvinnas, eftersom det finns väldigt lite infrastruktur för textilåtervinning.

När förbuden mot plastpåsar ökar i popularitet globalt (127 länder har antagit restriktioner för plastpåsar, och New York har just passerat en den här veckan), har frågan om vad som kommer att ersätta plastpåsar blivit mer pressande. Vi vet att allt för engångsbruk är en fruktansvärd idé, oavsett om det är plast eller inte, så att ersätta plastpåsar med papperspåsar kommer att få skadliga bieffekter som ökad avskogning. Att göra en papperspåse kräver också mer energi och vatten än att göra en plastpåse, så av andra miljöhänsyn förutom skräp kan pappersprodukter vara sämre än plast.

Det enklaste rådet för individer verkar vara detta: Vad du än har i ditt hus nu – vare sig det är en hög med bomullsväskor eller ett virrvarr av plastpåsar – släng inte ut dem. Fortsätt använda dem tills de faller isär. Oavsett material, använd den som en soppåse när du inte kan använda den för andra ändamål längre. Och vad du än gör, försök att inte köpa nya.

Dessutom, att veta hur många resurser som krävs för att göra en bit bomull, behandla tygartiklar i ditt hem som oändligt återanvändbara resurser värda sin koldioxidreducerande vikt i guld. Hitta nya användningsområden för gamla kläder, använd textilier tills de slits ut och när du vill ha något nytt, köp vintage.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: