Social Climate Tech News

Wed 21 12 2022
Image

Porsches syntetiska bensinfabrik kommer online idag i Chile

by bernt & torsten

Den här veckan öppnade en chilensk startup som heter Highly Innovative Fuels(HIF) officiellt sin första syntetiska bensinproduktions anläggning. HIF skapades för att driva den nya anläggningen, vilket är resultatet av ett samarbete mellan biltillverkaren Porsche, Siemens Energy, Exxon Mobil, Enel Green Power, det chilenska staten Energy Company Enap och Empresas Gasco.

Ursprungligen kommer platsen att producera cirka 34 000 liter (130 000 l) per år, och skalar upp till 14,5 miljoner liter (55 miljoner l) per år år 2024, med planer på att öka den tiofaldiga till 145 miljoner liter (550 miljoner l) per år med år med2026.

Den första bensinen som producerades av anläggningen användes för att ceremoniellt fylla en Porsche 911. Den Syntetiska bränslet som kommer att producerar härstammar från vindkraft, vatten och CO 2.

Produktion ligger i Punta Arenas i södra Chile, kommer att använda vind för att driva processen – området ser höga vindar ungefär 270 dagar om året, och en vindkraftverk kan förvänta sig att producera upp till fyra gånger så mycket energi som en i Europa.

Att få elektrisk energi väte, e-bränsleanläggningen kommer att använda vindkraft för att elektrolysera vatten i väte och syre.Väte kombineras sedan med kol som fångas från luften eller industriella källor för att syntetisera metanol, som i sin tur sedan kan omvandlas till längre kolväten för att användas som bränsle.

Den syntetiska e-bränslet är en direkt drop-in för pumpbensin, och initialt kommer Porsche att ta all produktion och använda den för att köra sin bilar i Porsche Supercup-serien samt använda den för att driva fordon vid sina Porsche-erfarenhets center runt om i världen.

HIF har långsiktiga planer på att bygga ut 12 syntetiska bränsleVäxter över hela världen, inklusive platser i USA och Australien, med ett mål för varje webbplats som fångar 2 miljoner ton CO 2 per år.

Den syntetiska e-bränslet kommer inte att vara exakt billigt, det nuvarande priset, ligger runt cirka $ 8 per gallon ($ 2/L), även om det uppenbarligen inte inkluderar några skatter eller andra utgifter, utgör större delen av priset på bränsle i de flesta regioner runt om i världen.

Men det är ett viktigt projekt, med tanke på att mer än 1,3 miljarder förbränningsmotorfordon arbetar på vägar globalt idag, och med den bästa vilja i världen kommer de inte alla att ersättas av elfordon när som helst.

Även om Porsches planer på att gå in i F1 2026 som en motortillverkare ser ut att vara i tvivel, kommer företagets syskon Audi att göra det i år, och det är möjligt att teamet kan andvända det hållbara bränslet från HIF.

Original Story: https://arstechnica.com/cars/2022/12/porsches-synthetic-gasoline-factory-comes-online-today-in-chile/

Share: