Social Climate Tech News

Sun 20 2022
Image

Världens övergång till cirkularitet på ‘Net-Zero Path’

by bernt & torsten

Mänskligheten har alltid agerat i harmoni med sin miljö. Människor har använt de resurser som erbjuds av naturen inom dess möjligheter och kapaciteter och har blivit ett element i naturlig balans.

Men särskilt i processen som började med mekanisering, underlättande av produktion, förändringar i mänskligt beteende och mer bekväm och snabb livsstil har ökat konsumtionen, som har öppnat dörren till användning av naturresurser utan att tveka.

I själva verket, i rapporten med “Making Peace with Nature” publicerad av FN: s miljöprogram (UNEP) 2021, anges att användningen av resurser har nått 90 miljarder ton på årsbasis med en tredubbla ökning.

Vid behandlingen och användningen av naturresurser under de senaste 50 åren ensam, medan livsmedelsproduktionen också följde en liknande kurs och ökade tre gånger under det sista halva seklet.

Intensiv resursanvändning har överskridit planetens själv förnyelse kapacitet, vilket har lett till försämring av harmonin mellan huvudsystemen i vår värld som fungerar nästan som levande organismer, som är: Biosfären, atmosfären, hydrosfären, kryosfär och litosfären.

Fossila resurser som används särskilt i områden som uppvärmning, skydd, belysning och transport har ökat föroreningsbelastningen i atmosfären och orsakat stora miljöproblem som klimatförändringar, luftföroreningar och vattenstress, vilket kraftigt stör den ekologiska balansen.

Denna situation bekräftas av World Limit Day -data som beräknas regelbundet varje år av det globala fotavtrycks nätverket. World Overshoot Day är i huvudsak en indikator som representerar den tid då de ekologiska resurserna och de tjänster som mänskligheten kräver under innevarande år når den kapacitet som planeten erbjuder.

Enligt resultaten från denna parameter, som har uppmättts under de senaste 50 åren, listas de gränsöverskridande dagarna som OCT. 11 1990, september. 23 år 2000, augusti. 21 2010, augusti. 22 2020, 29 juli 2021, 29 juli 2021 och slutligen 28 juli 2022.

Med andra ord konsumerade mänskligheten de ekologiska resurserna och tjänsterna som erbjuds av vår värld för 2022 i slutet av cirka sju månader. Faktum är att under de återstående fem månaderna har det faktiskt börjat använda de resurser som behövs för nästa år.

En annan studie som avslöjade förstörelsen på den blå planeten genomfördes 2009 av Sverige-baserade Stockholm Resilience Center. Enligt studien har det fastställts att det finns begränsande faktorer inom nio områden av avgörande betydelse för att världen ska vara ett hälsosamt och säkert bostadsområde.

Bland dessa har det angetts att många gränser redan har överskridits, såsom kväve/fosforflöde, förlust av biologisk mångfald, klimatförändringar, ökning av atmosfärisk aerosolbelastning, stratosfärisk ozonutarmning, sötvattenanvändning och försurning av havet.

Vi producerar avfall för att göra livet enklare, mänskligheten har byggt många fordon, vägar, byggnader, fabriker, broar, dammar, fartyg, flygplan och många fler strukturer från tidigare till nutid.

Det uppnår dessa genom att använda de resurser som erbjuds av världen. Men alla dessa strukturer har hållbarhet och en effektiv användningsperiod. Ingen av dem har en obestämd livslängd. Med plast-härledda påsar som används i några minuter eller läskedryck som används i några dagar, såväl som byggnader med en livslängd på flera århundraden, i slutändan har alla tillverkade saker potential att bli avfall. Med andra ord, nästan varje objekt och varje produkt som produceras idag kommer också så småningom att bli avfall.

Produktionsutrustning för förnybar energi som solpaneler och vindkraftverk, som vi ser som ett stort hopp om frälsning idag, kommer att förvandlas till avfall genom att slutföra deras livslängd under ett kvart sekel.

Enligt den senaste rapporten (“What a Waste 2“) som publicerades av Världsbanken 2018 genererades 2,01 miljarder ton avfall på global basis. Detta värde representerar grovt en storlek som kan fylla 800 000 olympiska pooler. Endast cirka 20% av det genererade avfallet återinförs i värdekedjan, medan en stor mängd på mer än 70% begravas utan att utnyttjas.

När beräkningen görs på grundval av det amerikanska miljöskyddsbyråns (EPA) “Volym-to-weight-konverterings koefficient i fast avfall”, behövs ett område på minst dubbelt så stor som Tuvalu Island varje år för avfall som är begravda i öppna eller vanliga områden.

Att överlämna ett område på storleken på två öar, till exempel Tuvalu Island, som i sig är i fara som ett resultat av det globala problemet, klimatförändringarna och havsvatten, till slöseri varje år. Miljontals ton avfall, från plast till elektroniskt avfall, skickas emellertid till länder med otillräcklig infrastruktur varje år. Så länge det inte används erbjuder inte förskjutningen av avfallet en lösning.

Om konsumtionsgraden fortsätter att vara så hög förväntas det att 3,4 miljarder ton fast avfall kommer att genereras år 2050, en ökning med 70% från dagens värde. Å andra sidan förväntas världsbefolkningen, som för närvarande är 7,8 miljarder, öka med 35% till 10 miljarder under samma period.

Denna siffra visar att individuell konsumtion kommer att uppleva en mer än tvåfaldig ökning. Avfall är en av de faktorer som utlöser konsumtion.

När den utvärderas endast på grundval av maten förloras en tredjedel av maten som produceras i världen, enligt utvärderingarna från U.N. Jordbruk och livsmedelsorganisation.

Enligt World Food Program (WFP) är storleken på denna bortkastade del tillräckligt stor för att mata den svältande befolkningen i världen fyra gånger. Det finns en liknande situation i andra produktgrupper.

Det finns miljoner utrustning, till exempel hörlurar och laddare som kan repareras, såväl som massor av textilprodukter som fortfarande kan bäras men kastas bort på grund av enkla problem. det är möjligt att ta itu med mobila enheter, fordon och andra tillbehör i detta sammanhang som ofta förnyas med charmen i den nya modellen, även om de fortfarande uppfyller behovet.

Dessa tendenser som gör livet enklare och ökar levnadsstandarden och komforten, å andra sidan, skakar den magnifika balansen i världen, och i gengäld orsakar de den största skadan på mänskligheten. Därför är det nödvändigt att uppleva en omvandling och utveckling som inkluderar att minska individuell konsumtion och ändra vissa vanor. Vi förstör när vi producerar idag, man ser att en planerad föråldringsmetod antas i nästan alla produktgrupper. De mest uppenbara exemplen kan presenteras som uppkomsten av vissa problem efter att garantiperioden för elektroniska apparater löper ut och behovet av förnyelse i områden som textilier på grund av slitage på kort tid. Varumärken gör nya samlingar varje år medan de introducerar nya modeller genom att lägga till några nya funktioner till de befintliga.

Vi upplever emellertid att modellerna som produceras i allmänhet har en mycket kort livslängd, och ur denna synvinkel står vi inför vad som kallas planerad föråldring. Naturligtvis bör nya mönster och nya produktioner göras. Att föredra de modulära och berika designen i detta avseende kommer emellertid också att vara fördelaktigt när det gäller resurseffektivitet.

På samma sätt är produktionen av produkter och produkttillbehör på ett reparerbart sätt bland dagens behov. Alla dessa element är utan tvekan de naturligaResultaten av “köpanvändnings kultur” -orienterad utvecklings- och tillväxtmetod.

Denna situation orsakar å ena sidan förstörelse av ekosystem som är värd för otaliga arter och å andra sidan förvärrar problem som extrema väderhändelser, värme och kall luftvågor, torka, bränder och översvämningar, som fortsätter att öka i ökar i Villkor för påverkan och antal.

Enligt rapporten med titeln “Dödsfall och ekonomiska förluster orsakade av väder-, klimat- och vattenöverskott” som publicerades av World Meteorological Organization 2021 har antalet katastrofer fördubblats under de senaste 50 åren, och till följd av dessa katastrofer, 115 personer Förlorade sina liv varje dag och tusentals av dem kämpade mot fattigdom. Det anges att det finns en ekonomisk förlust på 202 miljoner dollar dagligen på grund av katastrofernas effekter.

Linjär till cirkulär utvecklingspolitik som genomförts med syftet att öka välfärdsnivån har baserats på en linjär ekonomisk modell som kallas “köpanvändning” -kulturen tidigare. Å andra sidan, under samma period, ansågs miljöinvesteringar vara en hinder för tillväxt i allmänna termer. Men en bok med titeln “Limits to Growth” som publicerades 1972 påpekade att det skulle finnas stora problem i en inte alltför avlägsen framtid om våra resurser var begränsade och konsumtionen var hög, vilket gjorde det möjligt att höra röster för den ekologiska balansen i Världens allmänna opinion.

Av denna anledning har det blivit oundvikligt i dagens värld attSeparera och återanvända de använda råvarorna från avfallet som genereras under hela produktionskedjan, för att uppmuntra resurseffektivitet som ett resultat av att minska vatten och energianvändning och för att utveckla innovativa och acceptabla tekniker, processer och tjänster för detta ändamål.

Övergången från den linjära modellen baserad på uppfattningen av “köpanvändning”, som är den främsta orsaken till nästan alla typer av ekologisk försämring, såsom klimatkrisen och andra former av miljöförstöring, till avfallskretsen, till exempel “köp som du behöver, använda, använda, reparera, förnya och återvinna” är nödvändig.

Vid denna tidpunkt utgör denna cykliska ekonomimodell, inspirerad av naturen, ett bra exempel där de grundläggande kritiska ämnena hålls i en kontinuerlig cykel medan andra element är naturligt biotransformerade, och det finns nästan ingen förlust i slutet. Naturinspirerad tillvägagångssätt en cirkulär ekonomi, snarare än en förståelse baserad på den omedvetna användningen och konsumtionen av naturresurser i den linjära ekonomin tidigare, syftar till att skydda produkten, material- och resursvärdena så mycket som möjligt och att förlänga livslängden för Befintliga material och produkter så mycket som möjligt.

Liksom i vatten- eller koloxidcykeln genereras inget avfall i naturen. Tvärtom, produktionen som inte används av en levande organism eller betraktat avfall används för att tillgodose de grundläggande behoven hos ett annat levande varelse.

På samma sätt är den cirkulära ekonomin tillvägagångssättet en strategi inspirerad av naturen med dettaAspekt, som uppmuntrar användningen av vad som behövs eller vad som har producerats mer effektivt och effektivt istället för att producera mer.

Naturligtvis bör den cirkulära ekonomimodellen inte bara beskrivas som återvinning. Det är ett tillvägagångssätt som fokuserar på ren energi, återanvändbarhet, reparation och hållbarhet. Därför maximerar det resursutnyttjandet genom att inkludera processer som att dela, hyra, återanvända, reparera och återvinna produkter.

I dagens termer kan en cirkulär ekonomi definieras som ett nollavfalls baserat tillvägagångssätt som inte skapar avfall. Med andra ord kan det uttryckas som ett nytt tillvägagångssätt där ekonomisk tillväxt separeras från resursanvändning.

I en ekonomi med en cirkulär metod, istället för att lagras eller begravas i marken, används avfall på olika sätt och blir ett slags råmaterial. För som Frederick a. Talbot uttalade i sin bok “Waste” för 100 år sedan “:” Avfall är bara ett råmaterial kvar på fel plats. ”

På detta sätt reduceras förstörelsen som orsakas av gruvverksamhet genom att ersätta avfall istället för naturresurser. På liknande sätt erhålls mångfacetterade miljö- och ekonomiska fördelar genom att minimera avfallshanterings kostnaderna genom att använda avfall som råmaterial och energikälla istället för att bortskaffas genom lagring.

Cirkulära ekonomiska metoder visas också med betydande fördelar på grundval av sysselsättning och ekonomisk vinst. Enligt en studie som heter “Talents for a Greener Future” som utförs av International LabourOrganisation (ILO) Under 2019 förutspås det att det kommer att finnas cirka 7 miljoner till 8 miljoner nettoanställnings ökningar på global skala fram till 2030, vid övergång till den cirkulära ekonomin.

Inom ramen för ekonomiska vinster uppskattas det att övergången från den linjära strukturen till ett cykliskt system har en ekonomisk tillväxtpotential på 4,5 biljoner dollar på global basis fram till 2030. Trots alla dessa positiva aspekter, avståndet som täcks i sammanhanget av cyklicitet På global skala verkar inte tillräckligt.

Enligt “Circularity Gap” -rapporterna som utarbetats på en global skala med jämna mellanrum sedan 2017 är cykliska frekvensen i vår värld endast 8,6%. I rapporten 2022 betonades det att extraktion av råmaterial fortsätter att visa en exponentiell ökning och att råmaterialuttaget, som har ökat med fyra gånger under de senaste 50 åren, kommer att nå 170 miljarder ton i mitten av seklet, och betydelsen av implementerings verktyg för cirkulär ekonomi har betonats i detta avseende. Rapporten delar också upptäckten att målet för 17% cirkularitet år 2030 för sektorer med hög förändringspotential verkar också möjlig. Situation i Turkiet Idag leder miljöhänsyn konsumenterna att agera mer medvetet.

Det är en period där de blå flaggstränderna och luftkvalitets indexen ifrågasätts inom ramen för turismverksamheten, och om de produkter som används är miljövänliga eller om de är gjorda av återvunnet material kommer fram.

Baserat på detta faktum ser man att stora tillverkare betonar miljöfrågor, koncept som kolavtryck, vattenavtryck och miljöetiketter i sina annonser. Med andra ord, både producenter och konsumenter håller på att ändra. Dörren till en förändring och omvandling i denna riktning öppnades i Turkiet genom att bli part i Parisavtalet, som syftar till att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader Celsius (2,7 grader Fahrenheit) jämfört med den pre-industriella perioden.

Därefter, i den 76: e U.N. General församlingsadress, president Recep Tayyip Erdoğan förklarade det koloxid neutrala målet för 2053 till världens allmänna opinion, och inom denna ram tillkännagavs “Green Development Move”.

Nollavfalls rörelsen har redan implementerats under regi av First Lady Emine Erdoğan. Det är vårt världsomspännande exempelprojekt för att förhindra avfall som inkluderar användning av avfall som alternativa råvaror i branschen, insättnings avkastningssystemet för dryckesförpackningar och den nationella miljö etikettapplikationen som minskar miljöavtrycket för produkter och tjänster. Ren produktionsaktiviteter och industriell symbios liknande aktiviteter i branschen som genomförs inom ramen för principen om resurseffektivitet är också bland de goda cirkulära ekonomiska metoderna. Dessutom steg som cykeltransport, mobilisering av isolering i byggnader och energi identitet

Certifikatapplikationer, som också tillämpas i andra tematiska områden, särskilt resurs- och energieffektivitet, och skyldigheten att skörda regnvatten för de strukturer som bygger på en tomt på mer än 2 000 kvadratmeter, visar att den cirkulära ekonomin inte bara används i ett område såsom avfall men kan också användas i andra områden.

Mot noll nollas klimatkrisen som världen är i, pandemin och energi- och matkriserna på grund av spänningar mellan länder återigen visat hur viktig balansen mellan natur och människor är.

Det har blivit oundvikligt för länder att vara självförsörjande inom sina egna medel och att anta nya cykliska utvecklingsstrategier genom att minska trycket på naturresurser. För att förhindra eller mildra effekterna av den nuvarande klimatkrisen kan det vara en slags lösning att minska växthusgaser som redan har nått rekordnivåer eller ta bort växthusgaser som redan har samlats i atmosfären.

Fortsättningen av produktionen utan att avge växthusgaser kommer dock att innebära att trycket på resurserna kommer att fortsätta. Precis som övergången till elektriska mobilitets fordon i vägtransport, som är en av de viktiga växthusgas källorna, är ett steg som förhindrar utsläpp, kommer det inte att förhindra behovet av sällsynta jordarts element utöver grundläggande ingångar som metall, plast och plast och glas som används vid konstruktionen av dessa fordon.

Vid denna tidpunkt kommer det att vara viktigt att vända sig till en ekonomisk modellDet kommer att säkerställa att sådana grundelement i naturen hålls ständigt i produktionscykeln.I detta avseende är det uppenbart att principen om natur inspirerad cirkulär ekonomi inte bara kommer att minska utsläppen av växthusgaser som lösningen på den globala klimatkrisen utan också stöder bildandet av hållbar produktion och konsumtionsmönster genom att effektivare hantera resurserna som hotas genom utarmning.

Share: