Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Europas klimatuppvärmning dubbelt så högt som det globala genomsnittet

Temperaturerna i Europa har ökat med mer än dubbelt så mycket som det globala genomsnittet under de senaste 30 åren, enligt en rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

Effekterna av denna uppvärmning har redan setts, med torka, skogsbränder och issmältning som äger rum över hela kontinenten. Rapporten European State of the Climate, som tagits fram med EU:s Copernicus-tjänst, varnar för att när uppvärmningstrenden fortsätter kommer exceptionell värme, skogsbränder, översvämningar och andra klimatförändringar att påverka samhället, ekonomierna och ekosystemen.

Från 1991 till 2021 har temperaturerna i Europa värmts upp med en genomsnittlig hastighet på cirka 0,5 C per decennium. Detta har haft fysiska resultat: alpina glaciärer förlorade 30 meter i istjocklek mellan 1997 och 2021, medan Grönlands istäcke också har smält, vilket bidragit till havsnivåhöjningen. Sommaren 2021 fick Grönland sin första nederbörd någonsin på sin högsta punkt, Summit station.

Människoliv har gått förlorat till följd av extrema väderhändelser. Rapporten säger att 2021 ledde höginverkande väder- och klimathändelser – varav 84 % var översvämningar och stormar – till hundratals dödsoffer, direkt påverkade mer än 500 000 människor och orsakade ekonomiska skador på över 50 miljarder dollar.

Den fann också att denna trend sannolikt kommer att fortsätta, med fler väderkatastrofer som förutspås. Den förutspår att temperaturen kommer att stiga i alla europeiska områden i en takt som överstiger globala medeltemperaturförändringar, liknande tidigare observationer. När klimatet värms upp till 1,5 C över förindustriella nivåer kommer väderhändelserna att accelerera, med ständigt minskande sommarnederbörd som sannolikt kommer att orsaka förödande torka. Extremt regn och översvämningar kommer sannolikt att följa under de senare månaderna i alla regioner utom Medelhavet.

Även om rapporten gör för dyster läsning, finns det några goda nyheter. Den noterar att många europeiska länder har varit mycket bra på att minska utsläppen av växthusgaser, och EU:s utsläpp minskade med 31 % mellan 1990 och 2020. Europa har också agerat för att skydda människor från de värsta effekterna av klimatnödsituationen, med extrema vädervarningssystem som skyddar cirka 75 % av människorna, medan handlingsplaner för värme och hälsa har räddat många liv.

Det finns flera anledningar till att Europa har värmts upp snabbare än andra delar av världen. Den har en hög andel landmassa, som värms upp snabbare än havet. Arktis och generellt de höga nordliga breddgraderna är också de regioner som värms snabbast globalt och en relativt stor del av Europa ligger på de nordliga breddgraderna.

Återkopplingssystem kan också bidra, såsom uttorkad jordfuktighet vilket innebär att temperaturen stiger snabbare och därmed torkar jorden mer. Ett annat exempel på återkopplingsslingor är Europas sårbarhet för dubbla jetströmmar.

Denna ”dubbla” effekt inträffar när en jetström tillfälligt delar sig i två delar och lämnar ett område med svaga vindar och högtrycksluft mellan de två grenarna som orsakar extrem värme. Dessa dubbelströmmar blir mer sannolika när landmassan värms upp på försommaren.

En studie i Nature Communications publicerad tidigare i år fann att Europa var en ”värmevågshotspot”, delvis för att dubbla jetströmmar står för cirka 35 % av temperaturvariationerna.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: