Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Europa's opwarming van de aarde twee keer zo hoog als het wereldwijde gemiddelde

De temperaturen in Europa zijn de afgelopen 30 jaar met meer dan twee keer het wereldwijde gemiddelde gestegen, volgens een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De effecten van deze opwarming zijn al waargenomen, met droogtes, bosbranden en het smelten van ijs over het hele continent. Het verslag over de Europese toestand van het klimaat, opgesteld in samenwerking met de Copernicus-dienst van de EU, waarschuwt dat naarmate de opwarmingstrend zich voortzet, uitzonderlijke hitte, bosbranden, overstromingen en andere klimaatveranderingen de samenleving, economieën en ecosystemen zullen beïnvloeden.

Van 1991 tot 2021 zijn de temperaturen in Europa opgewarmd met een gemiddelde snelheid van ongeveer 0,5 C per decennium. Dit heeft fysieke gevolgen gehad: alpiene gletsjers verloren tussen 1997 en 2021 30 meter aan ijsdikte, terwijl de ijskap van Groenland ook is gesmolten, wat bijdraagt aan de zeespiegelstijging. In de zomer van 2021 ontving Groenland zijn allereerste regenval op het hoogste punt, Summit station.

Mensenlevens zijn verloren gegaan als gevolg van extreme weersomstandigheden. Het rapport zegt dat in 2021 weers- en klimaatgebeurtenissen met een hoge impact – waarvan 84% overstromingen en stormen waren – leidden tot honderden slachtoffers, die rechtstreeks van invloed waren op meer dan 500.000 mensen en economische schade van meer dan $ 50 miljard veroorzaakten.

Het bleek ook dat deze trend zich waarschijnlijk zal voortzetten, met meer weerrampen voorspeld. Het voorspelt dat de temperaturen in alle Europese gebieden zullen stijgen met een snelheid die de wereldwijde gemiddelde temperatuurveranderingen overschrijdt, vergelijkbaar met eerdere waarnemingen. Naarmate het klimaat opwarmt tot 1,5 C boven pre-industriële niveaus, zullen weersomstandigheden versnellen, met steeds afnemende zomerregens die waarschijnlijk verwoestende droogtes zullen veroorzaken. Extreme regen en overstromingen zullen waarschijnlijk in de latere maanden volgen in alle regio’s behalve de Middellandse Zee.

Hoewel het rapport sombere lectuur oplevert, is er goed nieuws. Het merkt op dat veel Europese landen zeer goed zijn geweest in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, waarbij de EU-emissies tussen 1990 en 2020 met 31% zijn gedaald. Europa heeft ook actie ondernomen om mensen te beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatnoodtoestand, met waarschuwingssystemen voor extreem weer die ongeveer 75% van de mensen beschermen, terwijl actieplannen voor hitte en gezondheid veel levens hebben gered.

Er zijn verschillende redenen waarom Europa sneller is opgewarmd dan andere delen van de wereld. Het heeft een hoog percentage landmassa, dat sneller opwarmt dan de oceaan. Het Noordpoolgebied en in het algemeen de hoge noordelijke breedtegraden zijn ook de regio’s die wereldwijd het snelst opwarmen en een relatief groot deel van Europa ligt op de noordelijke breedtegraden.

Ook feedbacksystemen kunnen bijdragen, zoals uitgedroogd bodemvocht waardoor de temperatuur sneller stijgt en de bodem dus meer droogt. Een ander voorbeeld van feedbackloops is de kwetsbaarheid van Europa voor dubbele straalstromen.

Dit “dubbele” effect treedt op wanneer een straalstroom zich tijdelijk in twee delen splitst, waardoor een gebied met zwakke wind en hogedruklucht tussen de twee takken achterblijft en extreme hitte veroorzaakt. Deze dubbele stromingen worden waarschijnlijker naarmate de landmassa in de vroege zomer opwarmt.

Een studie in Nature Communications die eerder dit jaar werd gepubliceerd, wees uit dat Europa een “hittegolfhotspot” was, deels omdat dubbele straalstromen goed zijn voor ongeveer 35% van de temperatuurschommelingen.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: