Social Climate Tech News

Thu 03 2022
Image

Europas globale opvarmning er dobbelt så høj som det globale gennemsnit

by bernt & torsten

Temperaturerne i Europa er steget med mere end det dobbelte af det globale gennemsnit i løbet af de sidste 30 år, ifølge en rapport fra World Meteorological Organization (WMO).

Virkningerne af denne opvarmning er allerede set med tørke, skovbrande og issmeltning på tværs af kontinentet. Den europæiske rapport om klimatilstanden, der er udarbejdet i samarbejde med EU’s Copernicustjeneste, advarer om, at usædvanlig varme, skovbrande, oversvømmelser og andre klimaændringer vil påvirke samfundet, økonomierne og økosystemerne, efterhånden som opvarmningstendensen fortsætter.

Fra 1991 til 2021 er temperaturerne i Europa opvarmet med en gennemsnitlig hastighed på ca. 0,5 C pr. Årti. Dette har haft fysiske resultater: Alpine gletsjere mistede 30 meter i istykkelse mellem 1997 og 2021, mens Grønlands indlandsis også er smeltet, hvilket bidrager til havstigninger. I sommeren 2021 modtog Grønland sin første nedbør nogensinde på sit højeste punkt, Summit Station.

Menneskeliv er gået tabt som følge af ekstreme vejrforhold. Rapporten siger, at vejr- og klimahændelser med stor indvirkning – hvoraf 84% var oversvømmelser og storme – i 2021 førte til hundredvis af tab, der direkte påvirkede mere end 500,000 mennesker og forårsagede økonomisk skade på over 50 milliarder dollars.

Det viste sig også, at denne tendens sandsynligvis vil fortsætte, med flere vejrkatastrofer forudsagt. Den forudsiger, at temperaturerne vil stige i alle europæiske områder med en hastighed, der overstiger de globale gennemsnitlige temperaturændringer, svarende til tidligere observationer. Efterhånden som klimaet opvarmes til 1,5 C over det førindustrielle niveau, vil vejrforholdene accelerere, og sommerens stadigt faldende sommernedbør vil sandsynligvis forårsage ødelæggende tørke. Ekstrem regn og oversvømmelser vil sandsynligvis følge i de senere måneder i alle regioner undtagen Middelhavet.

Selv om betænkningen er dyster læsning, er der gode nyheder. Det noterer sig, at mange europæiske lande har været meget gode til at reducere drivhusgasemissionerne, idet EU’s emissioner er faldet med 31 % mellem 1990 og 2020. Europa har også handlet for at beskytte folk mod de værste virkninger af klimakrisen med varslingssystemer til ekstremt vejr, der beskytter omkring 75 % af befolkningen, mens handlingsplaner for varme og sundhed har reddet mange liv.

Der er flere grunde til, at Europa er blevet hurtigere opvarmet end andre dele af verden. Det har en høj procentdel af landmasse, som opvarmes hurtigere end havet. Arktis og generelt de høje nordlige breddegrader er også de regioner, der opvarmes hurtigst globalt, og en relativt stor del af Europa ligger på de nordlige breddegrader.

Feedback-systemer kan også bidrage, såsom dehydreret jordfugtighed, hvilket betyder, at temperaturen stiger hurtigere og dermed tørrer jorden mere. Et andet eksempel på feedback-loops er Europas sårbarhed over for dobbelte jetstrømme.

Denne “dobbelte” effekt opstår, når en jetstrøm midlertidigt opdeles i to dele, hvilket efterlader et område med svag vind og højtryksluft mellem de to grene, der forårsager ekstrem varme. Disse dobbeltstrømme bliver mere sandsynlige, når landmassen opvarmes i forsommeren.

En undersøgelse i Nature Communications , der blev offentliggjort tidligere i år, viste, at Europa var et “hedebølge-hotspot”, dels fordi dobbeltstrålestrømme tegner sig for omkring 35% af temperaturvariationerne.

Share: