Social Climate Tech News

Tue 15 2022
Image

De afgelopen acht jaar waren de acht warmste ooit, zegt de VN.

by bernt & torsten

De afgelopen acht jaar waren de acht warmste ooit geregistreerd, heeft een nieuw VN-rapport gevonden, waaruit blijkt dat de wereld nu diep in de klimaatcrisis zit. De internationaal overeengekomen limiet van 1,5 °C voor de opwarming van de aarde is nu “nauwelijks binnen handbereik”, zei het.

Het rapport, van de Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties (WMO), laat zien hoe recordhoge broeikasgassen in de atmosfeer de zeespiegel en het ijs doen smelten tot nieuwe pieken en overbelasting van extreem weer van Pakistan tot Puerto Rico.

De scherpe beoordeling werd gepubliceerd op de openingsdag van de VN-klimaattop Cop27 in Egypte en die de secretaris-generaal van de VN waarschuwde dat “onze planeet op het punt staat keerpunten te bereiken die de klimaatchaos onomkeerbaar zullen maken”.

De WMO schat dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur in 2022 ongeveer 1,15C boven het pre-industriële gemiddelde (1850-1900) zal liggen, wat betekent dat elk jaar sinds 2016 een van de warmste ooit is geweest.

De afgelopen twee jaar heeft het natuurlijke klimaatfenomeen van La Niña de wereldwijde temperaturen zelfs lager gehouden dan ze anders zouden zijn geweest. De onvermijdelijke omschakeling terug naar El Niño-omstandigheden zal de temperaturen in de toekomst nog hoger doen stijgen, naast de opwarming van de aarde.

Het WMO-rapport zei:

  • Koolstofdioxide, methaan en lachgas bevinden zich op recordniveaus in de atmosfeer terwijl de emissies doorgaan. De jaarlijkse toename van methaan, een krachtig broeikasgas, was de hoogste ooit.
  • De zeespiegel stijgt nu twee keer zo snel als 30 jaar geleden en de oceanen zijn warmer dan ooit.
  • Records voor het smelten van gletsjers in de Alpen werden in 2022 verbrijzeld, met een gemiddelde van 13 voet (4 meter) verloren in hoogte.
  • Regen – geen sneeuw – werd voor het eerst geregistreerd op de 3.200 m hoge top van de Groenlandse ijskap.
  • Het zee-ijsgebied op Antarctica daalde tot het laagste niveau ooit, bijna 1 m2 onder het langetermijngemiddelde.
  • Hoe groter de verwarming, hoe erger de effecten zullen zijn.

Een reeks recente rapporten signaleerde hoe dicht de planeet bij een klimaatcatastrofe is, met “geen geloofwaardig pad naar 1,5C op zijn plaats” en het huidige actieniveau zal geen daling van de emissies en wereldwijde temperatuurstijging met een verwoestende 2,5C zien.

De stijgende opwarming van de aarde maakt extreem weer ernstiger en vaker over de hele wereld. Het WMO-rapport benadrukte de droogte in Oost-Afrika, waar de regenval vier opeenvolgende seizoenen onder het gemiddelde ligt, de langste in 40 jaar. Ongeveer 19 miljoen mensen lijden nu aan een voedselcrisis.

De WMO-analyse rapporteerde ook:

  • Verwoestende overstromingen in Pakistan, met minstens 1.700 doden en 7,9 miljoen ontheemden.
  • Een reeks cyclonen die zuidelijk Afrika trof, die Madagaskar het hardst troffen met stortregens.
  • Uitzonderlijke hittegolven en droogtes op het noordelijk halfrond, waar China zijn langste hittegolf ooit doorstond, Groot-Brittannië voor het eerst 40C passeerde en Europese rivieren, waaronder de Rijn, Loire en Donau, afdaalden naar kritisch lage niveaus.
  • Orkaan Ian veroorzaakt grote schade en verlies van mensenlevens in Cuba en Florida.

Share: