Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

CO2-uitstoot: geen tekenen van reductie

De wereldwijde CO2-uitstoot is nog steeds te hoog om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. Dit is het resultaat van het huidige Global Carbon Budget Report.

Het Global Carbon Budget Report, jaarlijks opgesteld door meer dan honderd wetenschappers, analyseert de wereldwijde koolstofbalans. Hij kijkt naar de CO2-uitstoot die ontstaat door het gebruik van kolen, olie, gas en cement enerzijds en landgebruik, bijvoorbeeld door ontbossing, anderzijds. Hij kijkt ook naar de natuurlijke koolstofputten, zoals de oceanen.

Voor 2022 verwachten de onderzoekers een totale uitstoot van 40,6 miljard ton CO2, wat hoger is dan de uitstoot in het jaar voor Covid 2019.

Om ervoor te zorgen dat de EU haar klimaatdoelstellingen haalt, moeten de emissies in de toekomst meer worden verminderd. De lidstaten en het Europees Parlement zijn het hierover eens geworden.

Op één na hoogste emissiewaarde in de menselijke geschiedenis

Ongeveer tien procent van de uitstoot is terug te voeren op landgebruik, met name ontbossing in de tropen. De overige negentig procent komt uit fossiele bronnen, waaronder het toegenomen olieverbruik als gevolg van de opleving van het vliegverkeer na de coronalockdowns.

Met een toename van de CO2-uitstoot uit fossiele bronnen van ‘slechts’ één procent ten opzichte van 2021, is de toename lager dan in de jaren 2000.

In negen jaar tijd kan de grens van 1,5 graden overschreden worden.

Als de uitstoot op het huidige niveau blijft, is er een kans van 50 procent dat de opwarming van de aarde in slechts negen jaar met 1,5 graden Celsius wordt overschreden, concludeert het rapport.

De uitstoot is niet overal toegenomen. In China zijn ze bijvoorbeeld met 0,9% gedaald ten opzichte van 2021 en met 0,8% in de EU. In China kan dit worden verklaard door de daling van de bouwactiviteit als gevolg van de pandemie en in Europa door een lager gasverbruik omdat er minder van beschikbaar is.

Zonder natuurlijke CO2-putten zou de klimaatverandering veel erger zijn

Onderzoekers in de VS en India zien een toename van de CO2-uitstoot, met respectievelijk 1,5 en 6 procent. Terwijl binnenlandse vluchten in de VS in wezen de koolstofemissies verhogen, is er in India de aanhoudende sterke toename van het verbranden van kolen.

De natuurlijke putten omvatten de oceanen, de zogenaamde terrestrische biosfeer – zoals bossen en moerassen – en wat er in de atmosfeer overblijft. Ze slaan ongeveer de helft van alle CO2-uitstoot op, hoewel hun opslagcapaciteit afneemt met toenemende klimaatverandering. “We realiseren ons vaak niet welke verbazingwekkende en gratis ecosysteemdiensten we krijgen van de terrestrische biosfeer en van de oceaan,” zegt Julia Pongratz

Anders zou de klimaatverandering twee keer zo sterk zijn.

Natuurlijke koolstofopslag sneller beschikbaar dan hightech oplossingen
Het is des te belangrijker om dergelijke natuurlijke putten te behouden of uit te breiden. Dit wordt ook bevestigd door een recente studie van de “Net-Zero-2050” cluster van het Helmholtz Climate Initiative. Daarin vergeleken wetenschappers* natuurlijke CO2-reductiemethoden met technische mogelijkheden – de zogenaamde maatregelen om koolstofdioxide (CDR) te verwijderen.

Hun conclusie: Een uitbreiding van natuurlijke koolstofopslag kan vandaag al worden gerealiseerd. Aan de andere kant kunnen hightech oplossingen pas in jaren of decennia op grote schaal worden gebruikt.

Door middel van herbevochtigingsmaatregelen is het doel om de jaarlijkse hoeveelheid broeikasgassen die uit drooggelegde veengebieden lekken tegen 2030 met minstens 5 miljoen ton CO2-equivalent te verminderen. Drooggelegd veengebied veroorzaakt momenteel ongeveer 7,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Duitsland.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: