Social Climate Tech News

Fri 18 2022
Image

Reduktion af den globale energiefterspørgsel er nøglen til at reducere emissionerne

by bernt & torsten

2022 var året med vedvarende tørke, der resulterede i udbredte skovbrande, afgrødemangel og hedebølger over hele verden, hvilket gør det krystalklart, at klimaændringer er en øjeblikkelig, ikke en fremtidig, krise.

Paradoksalt nok, som en gruppe førende klimaforskere påpegede i april 2022, har de politiske reaktioner på krisen hidtil været centreret omkring langsigtede klimamål i stedet for øjeblikkelig handling.

Regeringer har skabt overskrifter med ambitiøse mål fra midten af århundredet, men forsømmer stort set robuste kortsigtede planer, der gør en forskel på det mest afgørende tidspunkt: nu.

I skrivende stund er kun 24 lande kommet med nye eller opdaterede nationalt bestemte bidrag (NDC’er) siden COP26, selv om dette udtrykkeligt blev anmodet om i Glasgow-klimapagten.

Den globale efterspørgsel efter energi skal falde

Et spørgsmål, der ikke er blevet behandlet tilstrækkeligt, er den globale efterspørgsel efter energi. Vi ser en massiv og nødvendig udvidelse for at tackle udbudssiden af den grønne ligning ved at opskalere vedvarende energi, men selv disse investeringer i grøn energi vil ikke være nok til at stoppe fossile brændstoffers kvælertag på verden.

For at øge elektricitetens rolle i energimikset er det en grundlæggende, men ofte overset kendsgerning, at vi er nødt til at reducere efterspørgslen efter energi i første omgang. Som grafen illustrerer, vil udbygningen af vedvarende energi ikke engang være tæt på tilstrækkelig, hvis vi ikke er opmærksomme på det accelererende energiforbrug.

Det bliver ekstremt vanskeligt og dyrere at nå vores globale klimamål, hvis vi ikke tager hånd om den stigende efterspørgsel efter energi, især i udviklingsøkonomierne.

Den gode nyhed er, at vi kan løse denne ubalance ved at prioritere indførelsen af energieffektive løsninger. Energieffektivitet betyder simpelthen at bruge mindre energi til at udføre den samme opgave – det vil sige at eliminere energispild.

Energi spildes overalt i flere sektorer hver dag. I transportsektoren forbrænder ineffektive køretøjer og skibe meget mere brændstof end nødvendigt, mens ineffektive elmotorer i industrisektoren spilder energi, og overskudsvarmen fra produktionen ikke bruges til noget.

Og i bygninger – både kommercielle og boliger – spildes enorme mængder energi hver dag, fordi enkle og relativt billige foranstaltninger til overvågning og kontrol af den anvendte energi ikke er på plads.

Vi har teknologien til at eliminere dette spild. Nu har vi brug for handlingen.

Efterhånden som økonomierne vokser og tilpasser sig et varmere klima, især i det globale syd, har en stigende efterspørgsel efter køling potentialet til at drive en betydelig stigning i drivhusgasemissionerne. Det Internationale Energiagenturs prognose for det globale lager af klimaanlæg fra 1990-2050 er en stærk påmindelse om, at efterspørgslen efter køling vokser eksponentielt.

Rumkøling tegnede sig for næsten 16% af den samlede elektricitet, der blev brugt i bygninger, eller ca. 2,000 terawatt-timer (TWh) af det endelige elforbrug i 2021. Dette lagde pres på elnettet, da rumkøling kan repræsentere mere end 70% af det maksimale efterspørgsel efter elektricitet til boliger på ekstremt varme dage i nogle lande. Energiefterspørgslen efter rumkøling i bygninger kan blive mere end tredoblet inden 2050.

Men med eksisterende energieffektive løsninger kan vi reducere emissionerne fra køling. I klimaanlæg er der en enorm variation i den energi, de bruger med op til 70% forskel. Vi kan næsten halvdelen af det globale energiforbrug til køling blot ved at vælge effektive alternativer. Vi kan også blive bedre til at tilpasse kølingen til vores behov.

I Spanien køles kontorer kun ned til 27 °C i sommermånederne. Der er meget, vi kan lære af sådanne eksempler. Politisk kan energieffektiv køling fremskyndes ved at fastsætte minimumsstandarder.

Share: