Social Climate Tech News

Fri 28 2022
Image

Varför skörd av solenergi är en vinst för Amerikas bönder

by bernt & torsten

Amerikas solenergiindustri har blomstrat under de senaste åren och väntas få ett stort uppsving från demokraternas nyligen antagna klimatlag. Ändå står solenergi fortfarande bara för cirka 3 procent av elen som strömmar in i USA:s elnät – mindre än en sjundedel av andelen från kol. Om vi ​​vill fasa ut fossila bränslen och ta emot en elfordonsrevolution måste solens bidrag stiga dramatiskt – och snabbt. Men var ska man placera alla paneler?

De bästa platserna för solenergiinstallationer, enligt en studie från 2019 från University of Utah och Oregon State, tenderar att vara de områden där vi redan odlar vår mat. Det beror på att, precis som solälskande tomatplantor, som klarar sig dåligt när kvicksilvret kryper norr om 30 Celsius, förlorar solcellspaneler sin effektivitet vid högre temperaturer.

Men det betyder inte att vi måste svälta oss själva för att hålla ljus och bilar igång, genom att höja solpaneler tillräckligt långt över marken så att människor, växter och djur kan arbeta under. Ett löst globalt nätverk av forskare, solenergiförespråkare och bönder som arbetar för att distribuera agrovoltaik, den framväxande metoden att integrera solenergiinstallationer med fungerande jordbruksmark.

Sydvästra USA upplever brännande temperaturer och minskande vattenresurser när Coloradofloden torkar upp, vilket tvingar till nedskärningar i vattenleveranserna till gårdar. Solpaneler minskar mängden solljus som träffar jorden.

Forskare kunde tredubbla avkastningen av chiltepin-peppar, vild chili som är vanliga i området, genom att odla dem under PV-paneler på testplaner jämfört med oskuggade kontrollplaner; Körsbärstomatproduktionen fördubblades. Dessutom behöll jorden på PV-tomterna 5 till 15 procent mer fukt mellan vattningarna. Detta sänker temperaturen under panelerna – på samma sätt som restaurangmister gör uteservering uthärdlig i den brännande värmen. Kylningseffekten, beräknade forskarna, resulterade i en 3 procentig stöt i elproduktionen under växtsäsongen.

I soliga flatmarker nära Boulder, Colorado, arbetar forskare med en före detta högård som nu odlar 5 tunnland grönsaker under solpaneler och testar flera grödor för att se vilka som kommer att trivas i halvskugga.

Forskare i den relativt tempererade nordost, University of Massachusetts, Amherst, tillbringade fem år med att odla broccoli, mangold, grönkål och paprika under solpaneler. Där hade soljordarna vanligtvis något lägre skördar än kontrollerna, men motsvarande skördar under den varmare än vanligt säsongen 2016 – allt samtidigt som det tog ut värdefull elektricitet.

Forskare från Oregon State och Indian Institute of Technology, Indore, beräknade nyligen att att ägna nästan 1 procent av USA:s jordbruksmark till agrovoltaik – 8,3 miljoner hektar, ungefär lika stor som Maryland – skulle tillfredsställa cirka 20 procent av landets elbehov, eftersom kol nu gör, samtidigt som de producerar riklig mat och skapar 100 000 nya jobb. Detta, skrev de, skulle vara en “sällsynt chans till verklig synergi: mer mat, mer energi, lägre efterfrågan på vatten, lägre koldioxidutsläpp och mer välmående landsbygdssamhällen.”

Varken solcellsutvecklare eller bönder har ännu visat en aptit på den uppskattade årliga investeringen på 9,4 miljarder dollar som krävs för att utföra den bedrift som beskrivs ovan. Men lagen om inflationsreduktion – som ger 20 miljarder dollar över 10 år till program för bevarande av jordbruk och solexpansion – kan vara sporren.

Share:

Leave A Comment