Press "Enter" to skip to content

Hvorfor høst af solenergi er en gevinst for Amerikas landmænd

USA’s solindustri har blomstret de seneste år og forventes at få et stort løft fra Demokraternes nyligt vedtagne klimalov. Alligevel tegner solenergi sig stadig kun for omkring 3 procent af den elektricitet, der strømmer ind i Amerikas elnet – mindre end en syvendedel af andelen fra kul. Hvis vi ønsker at dekarbonisere og omfavne en revolution af elbiler, skal solens bidrag stige dramatisk – og hurtigt. Men hvor skal man placere alle panelerne?

De bedste steder for solinstallationer, ifølge en undersøgelse fra 2019 fra University of Utah og Oregon State, har tendens til at være de områder, hvor vi allerede dyrker vores mad. Det skyldes, at solcellepaneler ligesom solelskende tomatplanter, der klarer sig dårligt, når kviksølvet kryber nord for 30 Celsius, mister deres effektivitet ved højere temperaturer.

Men det betyder ikke, at vi skal sulte os selv for at holde lys og biler kørende ved at hæve solpaneler langt nok over jorden, så mennesker, planter og dyr kan arbejde nedenunder. Et løst globalt netværk af forskere, fortalere for solenergi og landmænd, der arbejder for at implementere agrovoltaics, den nye metode til at integrere solenergianlæg med fungerende landbrugsjord.

Det sydvestlige USA oplever brændende temperaturer og svindende vandressourcer, da Colorado-floden tørrer op, hvilket tvinger nedskæringer i vandforsyningen til gårde. Solpaneler reducerer mængden af sollys, der rammer Jorden.

Forskere var i stand til at tredoble udbyttet af chiltepin peber, vilde chilier, der er almindelige i området, ved at dyrke dem under PV-paneler på testplaner sammenlignet med uskyggede kontrolplaner; Produktionen af cherrytomat blev fordoblet. Derudover bevarede jorden på solcelleparcellerne 5 til 15 procent mere fugt mellem vandingerne. Dette sænker temperaturen under panelerne – på samme måde som restauranttåger gør udeservering tålelig i den brændende varme. Køleeffekten, forskerne beregnede, resulterede i en 3 procent bump i elproduktionen i vækstsæsonen.

I solrige flade områder nær Boulder, Colorado, arbejder forskere på en tidligere høfarm, der nu dyrker 5 hektar grøntsager under solpaneler og tester flere afgrøder for at se, hvilke der vil trives i delvis skygge.

Forskere i det relativt tempererede nordøst, University of Massachusetts, Amherst, brugte fem år på at dyrke broccoli, chard, grønkål og peberfrugter under solpaneler. Der havde soljorden normalt lidt lavere udbytter end kontrollerne, men den tilsvarende høst i den varmere end sædvanlige 2016-sæson – alt sammen mens der blev taget værdifuld elektricitet ud.

Forskere fra Oregon State og Indian Institute of Technology, Indore, beregnede for nylig, at afsætte næsten 1 procent af Amerikas landbrugsjord til agrovoltaik – 8,3 millioner hektar, omtrent på størrelse med Maryland – ville tilfredsstille omkring 20 procent af landets elektricitetsbehov, som kul nu gør, mens der produceres rigelig mad og skabes 100.000 nye job. Dette, skrev de, ville være en “sjælden chance for reel synergi: mere mad, mere energi, lavere efterspørgsel efter vand, lavere kulstofemissioner og mere velstående landdistrikter.”

Hverken soludviklere eller landmænd har endnu vist appetit på den anslåede årlige investering på 9,4 milliarder dollars, der kræves for at opnå den ovenfor beskrevne bedrift. Men inflationsreduktionsloven – som giver 20 milliarder dollars over 10 år til landbrugsbevarelses- og soludvidelsesprogrammer – kan være ansporet.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: