Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Waarom het oogsten van zonne-energie een overwinning is voor de Amerikaanse boeren

De Amerikaanse zonne-industrie is de afgelopen jaren opgebloeid en zal naar verwachting een grote impuls krijgen van de onlangs aangenomen klimaatwet van de Democraten. Toch is zonne-energie nog steeds goed voor slechts ongeveer 3 procent van de elektriciteit die naar het Amerikaanse elektriciteitsnet stroomt – minder dan een zevende van het aandeel uit steenkool. Als we willen decarboniseren en een revolutie in elektrische voertuigen willen omarmen, moet de bijdrage van de zon dramatisch stijgen – en snel. Maar waar zet je alle panelen neer?

De beste plaatsen voor zonne-installaties, volgens een studie uit 2019 van de Universiteit van Utah en de staat Oregon, zijn meestal de gebieden waar we ons voedsel al verbouwen. Dat komt omdat, net als zonminnende tomatenplanten, die het slecht doen wanneer het kwik ten noorden van 30 Celsius kruipt, fotovoltaïsche panelen hun efficiëntie verliezen bij hogere temperaturen.

Maar dat betekent niet dat we onszelf moeten uithongeren om lichten en auto’s draaiende te houden, door zonnepanelen ver genoeg boven de grond te tillen zodat mensen, planten en dieren eronder kunnen werken. Een los wereldwijd netwerk van wetenschappers, voorstanders van zonne-energie en boeren die werken aan de inzet van agrovoltaics, de opkomende methode om zonne-energie-installaties te integreren met functionerende landbouwgrond.

Het zuidwesten van de Verenigde Staten ervaart verzengende temperaturen en slinkende waterbronnen terwijl de Colorado-rivier opdroogt, waardoor de watervoorziening van boerderijen wordt verminderd. Zonnepanelen verminderen de hoeveelheid zonlicht die de aarde raakt.

Onderzoekers waren in staat om de opbrengst van chiltepin peper, wilde pepers die veel voorkomen in het gebied, te verdrievoudigen door ze te laten groeien onder PV-panelen op testplannen in vergelijking met niet-beschaduwde controleplannen; De productie van cherrytomaat verdubbelde. Daarnaast hield de grond op de PV-percelen 5 tot 15 procent meer vocht vast tussen de gietbeurten door. Dit verlaagt de temperatuur onder de panelen – net zoals restaurantnevels buiten dineren draaglijk maken in de verzengende hitte. Het koeleffect, berekenden de onderzoekers, resulteerde in een stijging van 3 procent in de elektriciteitsopwekking tijdens het groeiseizoen.

In zonnige vlaktes in de buurt van Boulder, Colorado, werken wetenschappers aan een voormalige hooiboerderij die nu 5 hectare groenten onder zonnepanelen verbouwt en verschillende gewassen test om te zien welke zullen gedijen in halfschaduw.

Onderzoekers in het relatief gematigde noordoosten, de Universiteit van Massachusetts, Amherst, brachten vijf jaar door met het kweken van broccoli, snijbiet, boerenkool en paprika’s onder zonnepanelen. Daar hadden de zonnebodems meestal iets lagere opbrengsten dan de controles, maar de bijbehorende oogsten tijdens het warmer dan gebruikelijke seizoen 2016 – allemaal terwijl waardevolle elektriciteit werd weggenomen.

Onderzoekers van Oregon State en het Indian Institute of Technology, Indore, berekenden onlangs dat het besteden van bijna 1 procent van de Amerikaanse landbouwgrond aan agrovoltaik – 8,3 miljoen hectare, ongeveer de grootte van Maryland – zou voldoen aan ongeveer 20 procent van de elektriciteitsbehoeften van het land, zoals steenkool nu doet, terwijl het overvloedig voedsel produceert en 100.000 nieuwe banen creëert. Dit, schreven ze, zou een “zeldzame kans op echte synergie zijn: meer voedsel, meer energie, lagere vraag naar water, lagere koolstofemissies en meer welvarende plattelandsgemeenschappen.”

Noch zonne-ontwikkelaars noch boeren hebben nog een eetlust getoond voor de geschatte jaarlijkse investering van $ 9,4 miljard die nodig is om de hierboven beschreven prestatie te bereiken. Maar de Inflation Reduction Act – die $ 20 miljard over 10 jaar biedt aan landbouwbehoud en uitbreidingsprogramma’s voor zonne-energie – zou de aansporing kunnen zijn.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: