Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Träden blir större som svar på klimatförändringarna

Träd frossar i årtionden av koldioxidutsläpp och växer sig högre som ett resultat, enligt en ny studie. Forskarna spårade trävolymen i 10 olika trädgrupper från 1997 till 2017 och fann att allt utom aspen blev större.

Under samma period gick koldioxidhalterna från 363 miljondelar till 405 miljondelar, till stor del beroende på förbränning av fossila bränslen. Mer rikligt med CO2 påskyndar fotosyntesen, vilket får växter att växa snabbare, ett fenomen som kallas ”carbon befruktning”. Resultaten publicerades i tidskriften Nature Communications.

Allt beror på carbon gödsling

Även om andra faktorer, såsom väder och skadedjur, kan påverka ett träds volym något, fann studien att förhöjda carbon halter konsekvent ledde till en ökning av vedvolymen i 10 olika grupper av tempererade skogar. i hela landet. Detta tyder på att träden hjälper till att skydda jordens ekosystem från effekterna av den globala uppvärmningen genom sin snabba tillväxt.

Det har dock inte varit klart om denna ökning främst drevs av skogsbruk och dess återhämtning från tidigare markanvändning som jordbruk, eller andra miljöfaktorer som förhöjd koldioxid, kvävedeposition eller klimatförändringar.

Carbon gödsling

Forskning har också visat att genom ett fenomen som kallas carbon befruktning använder växter ett inflöde av koldioxid från atmosfären för att öka sin fotosyntes hastighet, en process genom vilken växter kombinerar energi från solen, vatten och andra näringsämnen för att stimulera deras tillväxt.

I studien noterade forskarna att skogarna i USA har binder mellan 700 och 800 miljoner ton koldioxid varje år, vilket motsvarar ungefär en tiondel av landets totala koldioxidutsläpp.

Forskare säger att jämfört med träd som levde för cirka 30 år sedan, har moderna träd i amerikanska skogar 20 till 30 procent mer biomassa.

Även de äldsta stora träden, säger de, fortsätter att tillföra biomassa när de åldras på grund av förhöjda koldioxidnivåer.

Till skillnad från effekterna av klimatförändringar, som varierar beroende på plats och tid, blandas mängden koldioxid i atmosfären nästan jämnt, så varje plats på jorden har ungefär samma mängd, sa Sohngen.

Teamet använde gamla data

Så för att testa om den kemiska föreningen var ansvarig för att förstärka vår biom använde Sohngens team historiska data från US Forest Service’s Forest Inventory and Analysis Program (USFS-FIA) för att jämföra hur volymen av trä från vissa grupper av skogar i det förflutna några decennier. Studien uppskattar att det mellan 1970 och 2015 skedde en betydande ökning av volymen virke från träd, vilket korrelerar med en tydlig ökning av koldioxidutsläppen.

Forskarna kunde också använda denna metod för att testa om det fanns skillnader mellan naturliga träd och planterade träd. Sohngen trodde att de planterade träden skulle få en större gödslingseffekt eftersom de har fördelen att planterare ofta väljer de bästa fröna att plantera endast på de bästa platserna. Istället blev han förvånad när han upptäckte att planterade träd reagerar på koldioxidnivåer på samma sätt som naturliga träd gör.

Dessa fynd, enligt forskarna, belyser värdet av träd för att mildra klimatförändringarna.

Forskarna säger att resultaten kan hjälpa beslutsfattare och andra intressenter att bättre förklara skogarnas roll för att hjälpa till att minska den globala uppvärmningen inom målet på 1,5 grader Celsius som man enades om i Paris klimatavtal 2015.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: