Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Stor milstolpe för grekisk energi eftersom förnybar energi 100 % av elbehovet

Förnybar energi mötte Greklands elbehov för första gången förra veckan, meddelade landets oberoende kraftöverföringsoperatör IPTO.

Förnybar energi stod för 100 procent av Greklands kraftproduktion under minst fem timmar på fredagen och nådde rekordnivån 3 106 megawatt.

Sol-, vind- och vattenkraft stod för 46 procent av landets kraftmix under de åtta månaderna fram till augusti i år, upp från 42 procent under samma period 2021, enligt den Grekland-baserade miljötanken The Green Tank.

Vad är den stora bilden för Greklands energiomställning?

Det är en betydande milstolpe i historien om landets elsystem. Det följer de ljusa nyheterna att förnybara energikällor till fullo mötte uppgången i den globala efterfrågan på el under första halvåret 2022.

Men Greklands övergång till ren energi har inte varit helt okomplicerad.

Liksom andra europeiska länder har Grekland minskat sitt beroende av rysk gas efter kriget i Ukraina genom att öka importen av flytande naturgas (LNG) för att möta dess behov. Det har också ökat kolbrytningen, och drivit tillbaka sin plan för avkolning.

Med hjälp av IPTO-data finner The Green Tank att förnybar energi – exklusive stora vattenkraftskällor – överträffade alla andra energikällor, vilket lämnade fossil gas på andra plats eftersom den minskade något för första gången sedan 2018.

Grekland siktar på att fördubbla sin kapacitet för grön energi mer än att stå för minst 70 procent av sin energimix till 2030. För att hjälpa till att nå det målet försöker regeringen attrahera cirka 30 miljarder euro i europeiska fonder och privata investeringar för att uppgradera sin el rutnät.

Man planerar att ha 25 gigawatt installerad förnybar energikapacitet från cirka 10 gigawatt nu, men analytiker säger att Aten kan nå det målet tidigare.

IPTO har investerat i att bygga ut landets elnät för att öka kraftkapaciteten och underlätta penetrationen av sol-, vind- och vattenkraft.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: