Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Nederländerna lämnar energistadgefördraget på grund av klimatförändringskonflikt

Nederländerna lämnar ett kontroversiellt energifördrag eftersom det strider mot Paris klimatavtal, sade energiminister Rob Jetten under en debatt i det nederländska parlamentet på tisdagen.

Energistadgefördraget, som antogs 1994, ger en ram för gränsöverskridande samarbete inom energiindustrin, främst fossila bränslen. Det har dock kritiserats under de senaste åren för sina tvistförfaranden som kan göra det möjligt för energiföretag att stämma stater och den inverkan detta kan ha på ansträngningar för att motverka klimatförändringar.

Detta innebär att fossilbränsleföretag kan vidta rättsliga åtgärder och kräva skadestånd mot undertecknande stater på grund av förlust av inkomst och investeringar. Nyligen ålades Italien att betala det brittiska oljebolaget Rockhopper 240 miljoner euro för att det hade stoppats från att borra efter olja utanför kusten.

Den holländska staten står inför ett krav på 1,4 miljarder euro från RWE på grund av dess planer på att fasa ut koleldade kraftverk och ett liknande krav från Uniper. En allians av 12 holländska gröna grupper uppmanade nyligen regeringen att avstå från avtalet.

Det är hög tid att göra företagens intressen underordnade samhället.

reformera

Medan vissa ansträngningar görs för att reformera ECT, sa Jetten att de inte går tillräckligt långt. Ministern sa att han hoppades att alla EU-länder skulle lämna avtalet samtidigt, men om det inte skedde skulle Nederländerna gå ensamma. Italien, Polen och Spanien har redan lämnat.

Att lämna ECT kommer inte att sätta stopp för potentiella rättegångar på grund av en ”solnedgångsklausul” som tillåter energiföretag att göra anspråk på investeringar som gjordes för upp till 20 år sedan. Nederländerna har ännu inte satt något datum för sin avresa, och Jetten har lovat att ge mer information inom kort.

Läs mer på DutchNews.nl

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: