Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Nederland stapt uit energiecharterverdrag vanwege klimaatconflict

Nederland stapt uit een omstreden energieverdrag omdat het in strijd is met het klimaatakkoord van Parijs, zei minister van Energie Rob Jetten dinsdag tijdens een debat in het Nederlandse parlement.

Het Verdrag inzake het Energiehandvest, dat in 1994 is aangenomen, biedt een kader voor grensoverschrijdende samenwerking in de energiesector, voornamelijk fossiele brandstoffen. Het is de afgelopen jaren echter bekritiseerd vanwege zijn procesprocedures die energiebedrijven in staat zouden kunnen stellen staten aan te klagen en de impact die dit zou kunnen hebben op de inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.

Dit betekent dat fossiele brandstofbedrijven juridische stappen kunnen ondernemen en schadevergoeding kunnen eisen tegen ondertekenende staten vanwege verlies van inkomsten en investeringen. Onlangs werd Italië veroordeeld tot het betalen van 240 miljoen euro aan het Britse oliebedrijf Rockhopper voor het stoppen van het boren naar olie voor de kust.

De Nederlandse staat wordt geconfronteerd met een vraag van 1,4 miljard euro van RWE vanwege zijn plannen om kolencentrales uit te faseren en een vergelijkbare vraag van Uniper. Een alliantie van 12 Nederlandse groene groepen riep de regering onlangs op om het akkoord op te zeggen.

Het is hoog tijd om de belangen van bedrijven ondergeschikt te maken aan de samenleving.

hervorming

Hoewel er enkele inspanningen worden geleverd om ECT te hervormen, zei Jetten dat ze niet ver genoeg gaan. De minister zei te hopen dat alle EU-landen tegelijkertijd uit het akkoord zouden stappen, maar als dat niet zou gebeuren, zou Nederland het alleen doen. Italië, Polen en Spanje zijn al vertrokken.

Het verlaten van ECT zal geen einde maken aan mogelijke rechtszaken vanwege een “sunset clause” die energiebedrijven in staat stelt om investeringen te claimen die tot 20 jaar geleden zijn gedaan. Nederland heeft nog geen datum geprikt voor zijn vertrek en Jetten heeft beloofd binnenkort meer details te geven.

Lees meer bij DutchNews.nl

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: