Social Climate Tech News

Tue 18 2022
Image

Medelhavet är så varmt att det brusar koldioxid

by bernt & torsten

Om du står på Israels kust och blickar ut över Medelhavet, kommer du att spionera på djupblå, lugna vatten som har upprätthållit människor i årtusenden. Men under ytan utspelar sig något konstigt: En process som kallas stratifiering rör sig med hur havet behandlar koldioxid.

Tänk på den här delen av Medelhavet som en kaka gjord av vätska, i huvudsak. Hårt solljus värmer det översta lagret av vatten som sitter på kallare, djupare lager under. Ute i det öppna havet, där vattentemperaturerna är lägre, löser sig CO2 i saltvatten, vilket gör att jordens hav tillsammans kan absorbera en fjärdedel av de koldioxidutsläpp som människor pumpar ut i atmosfären. Men eftersom östra Medelhavet värms upp på sommaren kan det inte längre absorbera den gasen utan börjar istället släppa ut den.

Det är samma sak som händer i en flaska läsk som är kolsyrad med koldioxid. Om du lämnar den i din bil ett tag och försöker öppna den kommer alla gaser att dyka ut på en gång, för när den värms upp minskar vätskans kapacitet att hålla CO2. Boom, fizz, du har en röra på händerna.

I östra Medelhavet är denna dynamik mer betydelsefull för klimatet än en klibbig bilinteriör, eftersom havet börjar rapa upp stora mängder CO2 som vattnet inte längre kan hålla.

Forskarna har upptäckt att dessa värmande, skiktande vatten vimlar av ett andra kolproblem: Teamet fångade nyligen aragonitkristaller i sedimentfällor. Aragonit är ett kalciumkarbonat som oceaniska varelser som sniglar använder för att bygga sina skal. Förutom i det allt hetare östra Medelhavet, bildas aragoniten abiotiskt. Det är ytterligare ett tecken på att vattnet blir så varmt att det släpper sin kolbelastning.

Det är som de experiment du kanske gjorde som barn med sockerkristaller. Du tillsatte en massa socker i vattnet och mättade det. Ingenting hände förrän du tappade i ett snöre, vilket gjorde att sockret fälldes ut i fettkluster som klamrade sig fast vid snöret. På samma sätt är det mättat med karbonat när Medelhavet värms upp och skiktas. Hur exakt aragonitreaktionerna går kan Bialik och hans kollegor inte säga ännu. Ändå kan de börja med kärnor som dammfläckar som blåses av närliggande land, på vilka lagren av aragonit bygger upp till kristaller – en mycket liten version av snöret i sockervattnet.

Det är också värt att notera att Medelhavet är en av de mest mikroplastförorenade vattendragen i världen: 2020 rapporterade forskare att de hittade 2 miljoner partiklar i en enda kvadratmeter sediment som bara var 5 centimeter tjock. Om det bildas aragonitkristaller runt mikroplaster som flyter i vattenpelaren vet forskarna inte.

Forskarna kan dock säga att när dessa kristaller bildas frigör de CO2. Så pass mycket att forskare räknar ut att de står för kanske 15 procent av den gas som Medelhavet släpper ut i atmosfären.

När havet värms upp och förlorar sin CO2, både från vattnet som rapar upp det och från de prolifererande kristallerna, sjunker dess surhet. Detta är motsatsen till den som orsakar utbredd havsförsurning: När människor spyr ut mer CO2 i atmosfären absorberar haven mer av det, och den efterföljande kemiska reaktionen ökar surheten.

Försurning gör det svårare för organismer som koraller och sniglar (tillsammans kända som förkalkningsmedel), att bygga skal eller exoskelett av kalciumkarbonat. Men när Medelhavet värms upp och släpper ut sitt absorberade kol tillbaka till atmosfären, blir det mer basiskt, vilket vänder försurningen.

Share:

Leave A Comment