Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

I den djupa, kalla Gobiöknen kan Mongoliets nomadiska herdar inte överträffa klimatförändringarna

Arbetet börjar före soluppgången i södra Gobi. Sommaren har bleknat här men himlen är fortfarande bred och ljus inför de mörka dagarna under de hotande kallare månaderna.

Ändå ligger temperaturen nära fryspunkten, tillräckligt för att bita på utsatta händer.

Detta har varit livet i årtionden för herdarna Nergui Narantsetseg och Munkhtuul Banzragc, ett gift par från ökenregionen nära den mongoliska gränsen till Kina.

Några hundra getter vandrar nära deras bosättning. Parets liv kretsar kring ett traditionellt kupoltält känt som en ger. Det finns också en bärbar fraktcontainer där de sover och de äger en Toyota Prius, den nya arbetshästen för herdar som alltid är i rörelse.

När Nergui cirklar på en motorcykel, vadar hans fru Munkhtuul genom flocken med avsikt. Hon ser sitt mål, en ung bock, innan hon ger sig ut i en jakt.

Damm flyger när getterna rusar. Inom några minuter fångas det valda djuret före slakten.

Det är ett motvilligt dödande men det kommer att finnas kött ett tag nu för paret och deras två medhjälpare.

Livet är singlet och hårt och det har alltid varit i Gobi’s nästan särpräglade vidd.

Men de senaste åren har testat motståndskraften hos dessa stolta, beslutsamma människor.

Klimatförändringarna kolliderar med mänskligt drivna effecter i öknen. Sanden expanderar ständigt i ett fenomen som kallas ökenspridning. Vatten är sparsamt på grund av förvärrade perioder av torka och merregelbundna sandstormar ger mer erosion och skickar luftburna fragment till grannländerna.

Dessa kombinerade faktorer sätter själva framtiden för den unika nationella traditionen av nomadisk vallning – och ryggraden i Mongoliets livsmedelsproduktion – i fara.

Nergui och Munkhtuu är främlingar i detta land. Deras him ligger hundratals mil bort, djupare söderut. Där borta har förhållandena blivit för svåra och de valde för snart två år sedan att överge hundratals djur och ta vad the skill till mer hoppfulla betesmarker norrut.

”I Gobi är det svårt att vara herde. Inget regn, med för många minor. Under de senaste tre åren har vi inte haft någon nederbörd och vi flyttar bara med våra djur, säger Nergui.

”Jag lämnade mina kameler för att man behöver fler för att valla djuren, det är mycket jobb. Jag besökte dem i år och klippte deras päls på våren.

”Mina kameler mår inte bra, de har blivit riktigt svaga. Kanske finns det inga växter de kan äta och inget vatten heller. Det är ganska dåligt, sa han.

Deras nya lokal i Ömnögovi erbjuder inte heller någon stabil framtid. Hagen är parkerad. Det är för många djur som skurar för den lilla grönskan som kikar fram ur den skorpiga jorden. Ännu ett drag ligger på korten.

”Vi kommer att flytta härifrån. Vi har inget vinterlogi och det är någon annans hemland. Om vi ​​flyttar norrut är vi bara rädda för kylan. I mitt hemland är det varmt och det faller inte mycket snö. Det är det jag är rädd för, sa Nergui.

Familjen kommer att se till de rikligare gräsmarkerna, och veta att de kommer att vara ovälkomna där också och att öknen kommer att förfölja dem som en skugga.

”Om det regnar går vi tillbaka. Om det inte gör det, finns det inget sätt för oss att gå tillbaka. Ökenspridning finns överallt.”

VÄXLINGTERRÄNGEN

Den erfarne herden har rätt. Ökenspridningen expanderar i en alarmerande takt. Gräsmarker som har stött djurhållning i generationer konsumeras.

Den har nu nått mer än tre fjärdedelar av Mongoliets mark. Gobi är den sjätte största öknen i världen, sträcker sig in i norra Kina och definieras av dess extremiteter.

Mycket av öknen är inte sand, utan stenig terräng, vilket gör den till en fientlig miljö för växter och vilda djur. Det är också den snabbast växande öknen i världen och konsumerar livskraftiga jordbruksbetesmarker i snabb takt.

”Ökenspridning innebär att ändra mark från dess tidigare tillstånd. Vi räknar inte området som redan är en öken som ökenartat, säger Batjargal Zamba, Mongoliets särskilda sändebud till FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC).

”En av anledningarna är att på grund av klimatförändringarna har Mongoliets klimat blivit torrare. Vad betyder det? Det betyder att nederbörden har minskat. Och nederbörden har också förändrats – inga fler lätta regn som sipprar ner i marken.

”Vi har kraftiga regn som bryter marken och den avdunstar snabbt. Så Mongoliet blir torrare och som ett resultat ökar ökenspridningen”, förklarade han.

Globalt sett är hur klimatförändringar påverkar öknar en fråga som övervakas noga.

Den senaste rapporten från Intergovernmental Panel on Climate Change drog slutsatsen att öken och halvtorra områden är starkt påverkade av klimatpåverkande faktorer som extrem värme, torka och dammstormar.

Värmestressen kommer sannolikt att vara mycket mer intensiv i ökenområdena i slutet av århundradet, vilket ytterligare kommer att förvärra torkan, nedbrytningen av mark och utsläppet av CO2, vilket är kopplat till en minskning av vegetationstäcket.

Under ett klimatscenario ”mitt på vägen” förväntas den globala befolkningen som bor i torra områden som är sårbara för vattenstress, torkaintensitet och livsmiljöförsämring nå 178 miljoner människor år 2050 vid 1,5 grader Celsius uppvärmning över förindustriella nivåer.

Detta ökar till 220 miljoner människor vid 2 grader Celsius uppvärmning och 277 miljoner människor vid 3 grader Celsius uppvärmning.

Under de senaste 80 åren har temperaturen i Mongoliet stigit med 2,25 grader Celsius, ungefär tre gånger det globala genomsnittet. Även provinser långt från Gobi känner av effekterna.

”Vi har ökenspridning i Selenge-provinsen, som ligger i norr; en plats med rikliga träd och floder. Det är ganska alarmerande, säger Mongoliets miljö- och turismminister Bat-erdene Bat-Ulzii till CNA.

”Naturen omfattar allt. Utan träd kommer jorderosion och stigande temperaturer, och glaciärer smälter, vilket orsakar förödelse på flodflöden och akviferer, säger han.

Människor bidrar också till den förvärrade situationen.

Ömnögovi-provinsen har blivit ett nav för gruvverksamhet de senaste åren. Även om det lovar stark ekonomisk avkastning för nationen, sätter det press på mycket begränsade underjordiska vattenresurser.

När Mongoliet var under en kommunistisk regering fram till början av 1990-talet fanns det strikta begränsningar för boskapsbeståndet. Men sedan dess har antalet djur vuxit från 20 miljoner till mellan 70 och 90 miljoner.

Även detta har lagt en ohållbar belastning på ömtålig mark, med fler djur som driver ökad efterfrågan på vatten och fler grusvägar uthuggna genom öknen för att människor ska kunna sköta sina djur och nå nya betesmarker.

”Utan ordentlig kontroll av antalet djur har vi inte tillräckligt med betesmarker för att försörja alla dessa djur. Traditionell pastoral vallning var tidigare för människor att upprätthålla sin livsmedelsförsörjning – nu har det vänt sig för att få vinster, säger Batjargal den särskilda sändebudet.

”Så med början av klimatförändringarna och med ökad mänsklig aktivitet kommer Mongoliet inte att kunna upprätthålla sitt traditionella sätt att leva – pastoral vallning av djur.

”När gårdsskötseln blir ohållbar och när somrarna blir varmare och betesmarkerna krymper, vad kan folk göra för sitt arbete om vallskötseln försvinner?

”Vi kan planera ut många fantastiska strategier på papper. Men i verkligheten är det inte så lätt, säger han.

Den mongoliska regeringen har flera politiska idéer mot bakgrund av de redan aktuella utmaningarna. Den lovar att fokusera på nyckelområden, inklusive vattenresursförvaltning samt mark- och markförstöring.

Några av lösningarna kommer att omfatta plantering av träd – planen kräver en miljard trädrörelser – och förbättra flodflöden. Ett projekt vid namn Blue Horse syftar till att öka vattentillgängligheten i Gobi genom att bygga nya rörledningar till regionen och etablera mångsidiga reservoarer på stora floder.

Men mer radikalt tänkande kretsar kring att potentiellt fundamentalt förändra hur vallningen bedrivs, från dess mestadels oplanerade nomadiska sätt idag.

För att få rikedom och matsäkerhet har enskilda herdar över tiden ökat antalet djur. Det finns konkurrens snarare än samarbete ute i betesmarkerna i denna frimarknadsmodell. Det har skapat en obalans bland herdar och med naturen.

”Vi har diskuterat att fokusera på djurets kvalitet snarare än på kvantiteten. Annars kan vi få slut på betesmarker, vilket orsakar livsmedelsförsörjningssvårigheter för mongoler som är beroende av jordbruk och traditionell nomadskötsel, säger ministern Bat-erdene.

”För att göra det nuvarande systemet bättre kan vi behöva ha kooperativ. Och det innebär en övergång till intensivt jordbruk.”

Herdar som navigerar i klimatförändringarna behöver mer stöd och information, enligt Bayarsaikhan Namsrai, chef för Steps without Borders, en icke-statlig organisation som försöker skydda landsbygdens kulturella värden.

För tillfället är herdar offer för en forsande våg av kriser, vilket lägger till en psykisk hälsobörda på en redan svår försörjning, sa hon.

”Gobi-herdar flyttar och migrerar konstant. De tappar sin känsla av gemenskap och sin rätt att höja sin röst i sin egen gemenskap. Som ett resultat kan de inte bestämma sin egen styrning och kan inte bestämma sitt utvecklingsöde”, sa hon.

”Det har ökat herdens arbetsbörda. Och det påverkar också relationen mellan familjer som inte kan vara tillsammans länge. Männen kommer att flytta med djuren och kvinnorna stannar kvar för att ta hand om barn och äldre.

”Herdar vallar sina djur ensamma i sitt hemland eller någon annanstans. Och eftersom de är helt ensamma, blir de mer isolerade, kan inte uttrycka sig, blir mer deprimerade och ibland skadar de sig själva.”

VERKLIGHETEN I GOBIA

Munkhtuul är bara 41 år gammal men hon känner redan att hennes sista dagar på Gobis sand är någonstans vid den långa välvda ökenhorisonten.

Hon fäller tårar medan hon funderar på att hennes barn inte kommer att följa hennes väg. De kommer inte att följa traditionen med vallning.

Istället ropar staden till dem. Redan nu vänder många av den yngre generationen ryggen åt ett liv av slit på marken.

Något djupare än ett levebröd går förlorat och det plågar trebarnsmamman.

”Inga av våra barn vill bli herde. Det är också mycket svåra tider. Hur kan ett barn tycka att det är okej att bo på landsbygden när de har sett torka två år i rad? Och den ständigt rörliga, säger hon.

”Om barnen hade varit i sitt hemland kanske deras tankar hade varit annorlunda. Och när du ständigt rör på dig och ser torka går deras hjärtan någon annanstans.

”Vi frågar dem om det är någon som vill vara på landet. De svarar ”ingen”.

Bayarsaikhan från Steps without Borders sa att responsen är ett direkt resultat av den klimatinducerade smärtan som känns i herdarsamhällen.

”Nuförtiden kopplar människor denna förlust av traditioner till individer, och säger i princip att unga människor inte har någon dekadens eller tradition. Men i verkligheten är det effekten av klimatförändringarna. När det finns väldigt få resurser blir det ett ”rat race”, sa hon.

”Traditionell grannvänlig gästfrihet går förlorad. Traditionen att valla någon annans djur vid sidan av dina håller på att gå förlorad.”

Munkhtuul och hennes man kommer att stanna kvar och leta efter en bättre plats för sig själva och sina djur. Om och om igen, före gryningen, kommer de att ta hand om djuren som kopplar dem till detta oförlåtande landskap.

En dag kommer de att ge upp dem, erkänner Munkhtuul. Det är en tanke som många i hennes situation redan har agerat på och övergett landet för ett lika osäkert liv i en urban plats.

Men för henne har den dagen inte kommit än. ”Jag tror att jag inte kan vara den jag är utan vallning.”

Original Article: In the deep, cold Gobi desert

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: