Press "Enter" to skip to content

Det Hvide Hus skubber forskning frem for at afkøle Jorden ved at reflektere sollys tilbage

Det Hvide Hus koordinerer en femårig forskningsplan for at undersøge måder at ændre mængden af sollys, der når Jorden for at afbøde virkningerne af global opvarmning, en proces, der undertiden kaldes solgeoengineering eller sollysrefleksion.

Forskningsplanen vil vurdere klimainterventioner, herunder sprøjtning af aerosoler i stratosfæren for at reflektere sollys tilbage i rummet, og bør indeholde mål for forskning, hvad der er nødvendigt for at analysere atmosfæren, og hvilken indvirkning disse typer klimainterventioner kan have på Jorden, ifølge White House Office of Science and Technology Policy. Kongressen førte til, at forskningsplanen blev udarbejdet i sin udgiftsplan for 2022, som præsident Joe Biden underskrev i marts.

Nogle af teknikkerne, såsom sprøjtning af svovldioxid i atmosfæren, er kendt for at have skadelige virkninger på miljøet og menneskers sundhed. Men forskere og klimaledere, der er bekymrede for, at menneskeheden vil overskride sine emissionsmål, siger, at forskning er vigtig for at finde ud af, hvordan man bedst kan afbalancere disse risici mod en muligvis katastrofal stigning i Jordens temperatur.

Forberedelse til at undersøge et emne er et meget indledende skridt, men det er bemærkelsesværdigt, at Det Hvide Hus formelt engagerer sig i, hvad der stort set er blevet betragtet som dystopisk fantasi.

Sollysrefleksion har potentialet til at sikre levebrødet for milliarder af mennesker, og det er et tegn på Det Hvide Hus lederskab, at de bevæger sig fremad i forskning, så eventuelle fremtidige beslutninger kan forankres i videnskab, ikke i geopolitisk brinkmanship.

For at være klar siger ingen, at ændring af sollysrefleksion er løsningen på klimaændringer. Reduktion af emissioner er fortsat en prioritet.

Tre måder at reducere sollys på

Ideen om sollysrefleksion dukkede først op i en rapport fra 1965 til præsident Lyndon B. Johnson, med titlen “Gendannelse af kvaliteten af vores miljø”, sagde Keith til CNBC. Rapporten luftede ideen om at sprede partikler over havet til en pris af $ 100 pr. Kvadratkilometer. En ændring på en procent i Jordens reflektionsevne ville koste 500 millioner dollars om året, hvilket “ikke virker overdrevent”, sagde rapporten, “i betragtning af klimaets ekstraordinære økonomiske og menneskelige betydning.”

Den anslåede pris er steget siden da. Det nuværende skøn er, at det ville koste 10 milliarder dollars om året at køre et program, der afkøler Jorden med 1 grad Celsius, sagde Edward A. Parson, professor i miljøret ved UCLA’s lovskole. Men det tal betragtes som bemærkelsesværdigt billigt sammenlignet med andre initiativer til at reducere klimaændringer.

En skelsættende rapport udgivet i marts 2021 fra National Academies of Sciences, Engineering and Medicine behandlede tre typer geoteknisk teknik til solenergi: stratosfærisk aerosolinjektion, marine sky lysere og cirrusskyudtynding.

Stratosfærisk aerosolinjektion ville indebære at flyve fly ind i stratosfæren eller mellem 10 miles og 30 miles ind i himlen og sprøjte en fin tåge, der ville hænge i luften og reflektere noget af solens stråling tilbage i rummet.

Et alternativ til en aerosol er svovldioxid, hvis kølevirkninger er velkendte fra vulkanudbrud. Udbruddet af Mount Pinatubo i 1991 spyede for eksempel tusindvis af tons svovldioxid ind i stratosfæren, hvilket fik de globale temperaturer til midlertidigt at falde med ca. 1 grad Fahrenheit, ifølge USA. Geologisk undersøgelse.

Ironisk nok, når verden reducerer kulforbrænding for at bremse de kulstofemissioner, der forårsager global opvarmning, vil vi også eliminere svovldioxidemissionerne, der skjuler noget af denne opvarmning.

Med andre ord har vi allerede lavet en form for sollysrefleksion i årtier, men på en ukontrolleret måde, forklarede Kelly Wanser, administrerende direktør for SilverLining, en organisation, der fremmer forskning og styring af klimainterventioner.

Sprøjtning af svovl i stratosfæren er ikke den eneste måde at manipulere mængden af sollys, der kommer til Jorden, og nogle siger, at det ikke er den bedste løsning.

Marine skyer lysere betyder at øge reflektionsevnen af skyer, der er relativt tæt på havets overflade ved hjælp af teknikker som sprøjtning af havsaltkrystaller i luften. Lysende marine skyer får generelt mindre opmærksomhed end stratosfærisk aerosolinjektion, fordi det påvirker et halvt dusin kasser til et par dusin miles og potentielt kun ville vare i timer til dage, fortalte Parson CNBC.

Cirrus cloud thinning, den tredje kategori, der behandles i 2021-rapporten fra National Academies, involverer udtyndede skyer på mellemniveau, mellem 3,7 og 8,1 miles høje, for at tillade varme at slippe ud fra jordens overflade. Det er teknisk set ikke en del af paraplykategorien “solar geoengineering”, fordi det ikke involverer reflekterende sollys, men i stedet indebærer at øge emissionen af termisk stråling.

Kendte risici for mennesker og miljø

Der er betydelige og velkendte risici for nogle af disse teknologier – især svovldioxid aerosol injektion.

For det første vil sprøjtning af svovl i atmosfæren “rode med ozonkemien på en måde, der kan forsinke genopretningen af ozonlaget,” sagde Parson til CNBC.

Montreal-protokollen, der blev vedtaget i 1987, regulerer og udfaser brugen af ozonnedbrydende stoffer, såsom chlorfluorcarboner (HCFC’er), der ofte anvendes i køle- og klimaanlæg, men denne helingsproces er stadig i gang.

Derudover kommer sulfater injiceret i atmosfæren til sidst ned som sur regn, der påvirker jord, vandreservoirer og lokale økosystemer.

For det tredje danner svovlet i atmosfæren meget fine partikler, der kan forårsage luftvejssygdomme.

Spørgsmålet er så, om disse kendte effekter er mere eller mindre skadelige end den opvarmning, de ville opveje.

Svovlet, der allerede udledes fra afbrænding af fossile brændstoffer, forårsager miljøskader og dræber allerede mellem 10 millioner og 20 millioner mennesker om året på grund af luftvejssygdomme, sagde Parson.

For at sollysrefleksionsteknologi skal blive et værktøj i værktøjskassen til at afbøde klimaændringer, skal offentlighedens bevidsthed og lovgivere vokse langsomt og støt, ifølge Tyler Felgenhauer, en forsker fra Duke University, der studerer offentlig politik og risiko.

Undersøg det nu eller bliv overrasket senere?

Nogle miljøforkæmpere betragter refleksion af sollys som en “moralsk fare”, da det tilbyder et relativt simpelt og billigt alternativ til at udføre arbejdet med at reducere emissioner.

Et eksperiment med at studere stratosfæriske aerosoler af Keutsch Group ved Harvard blev annulleret i 2021 på grund af resistens. Eksperimentet vil “true omdømmet og troværdigheden af det klimalederskab, Sverige ønsker og skal stræbe efter som den eneste måde at effektivt håndtere klimakrisen på: stærk handling for en hurtig og retfærdig omstilling til nulemissionssamfund, 100% vedvarende energi og lukning af den fossile brændstofindustri,” lyder det i et åbent brev fra modstandere.

Men fortalere insisterer på, at forskning i sollys modifikation teknologi bør ikke udelukke bestræbelser på at reducere emissioner.

Forskning er også vigtig, fordi mange tilskuere forventer, at ethvert land, der står over for en hidtil uset klimakatastrofe, vil handle ensidigt for stadig at forsøge en eller anden version af sollysændring – selvom det ikke er blevet grundigt undersøgt.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: