Social Climate Tech News

Mon 24 10 2022
Image

Hur miljardärer bygger ett högerorienterat ekosystem online

by bernt & torsten

Rapparen Yes köp av den högerorienterade sociala medieappen Parler kan göra lite för att återuppliva den stökiga plattformen. Men taget som en bit i ett gigantiskt pussel av miljardärer som köper, skapar och investerar i appar för sociala medier, kan förvärvet ytterligare konsolidera kraften hos ultrarika män att forma onlineekosystemet baserat på deras ideologiska åsikter.

Ye, tidigare känd som Kanye West, är en del av en ny våg av högprofilerade miljardärer, inklusive Elon Musk, Peter Thiel och tidigare president Trump. De lägger miljoner på plattformar för att göra det möjligt för användare, inklusive dem själva, att säga vad de vill utan begränsningar av regler som begränsar kränkande innehåll.

Marknaden för sociala medieappar som förespråkar den slappa filosofin för moderering av innehåll, främst tillåter rasism, antisemitism, kvinnohat och konspirationsteorier som är förbjudna på vanliga webbplatser, är trångt.

Även om ingen av dessa plattformar, som vänder sig till en högerpublik, har ett antal användare som är i nivå med de vanliga sajterna, men experter varnar de alternativa sajternas makt att forma onlineberättelser om val och andra heta evenemang inte bör underskattas – särskilt som miljardärers djupa fickor driver deras förmåga att växa.

Jared Holt, senior forskningschef på ISD Global, sa att konsolideringen av makten på marknaden för sociala medier bland de hyperrika var “redan ett skissartat problem som det var, även om vi tänker på de “pålitliga” vanliga plattformarna, som utsätts för deras vd:ars nycker.

Den frågan har kommit i förgrunden lite mer nu när vi har sett individer med tvivelaktiga eller högerextrema sympatiska visioner för tekniker som försöker ta sig in i gruppen.

Ye tillkännagav sin avsikt att köpa Parler efter hans utvisningar från Twitter och Instagram efter att ha postat antisemitiskt innehåll som bröt mot plattformarnas policy. Flytten följde ett liknande mönster som Trumps när han lanserade sin app Truth Social efter att ha blivit uppstartad från plattformarna över inlägg som anses uppmuntra till våld.

Samtidigt kommer Musk, den rikaste mannen i världen, in i spelet genom att försöka ta över en mainstream-sajt – Twitter. Efter ett stenigt sex månader verkar Teslas vd vara på väg att ta över företaget för sociala medier och genomföra sin vision om en “yttrandefritt” plattform, en plattform som han har beskrivit ha minimal innehållsmoderering och troligen släpper förbjudna personer som Trump tillbaka. på.

Musks förvärv av Twitter, i synnerhet, har väckt larm bland experter som varnar för att det kan leda till spridning av mer hatretorik och desinformation.

Experter varnar också för potentialen för att desinformation sprids på en av de mer framgångsrika alternativa webbplatserna för att bygga en bred användarbas: videoplattformen Rumble. Peter Thiel, den konservativa riskkapitalisten som var en initial investerare i Facebook, investerade i Rumble förra året.

Rumble samlade makt och fungerade som ett YouTube-alternativ för högerextrema personer och inflammatoriskt innehåll och har samarbetat med andra sajter, inklusive Trumps Truth Social, för att leverera videoinnehåll.

Rumble nådde 107,5 miljoner besök i augusti, upp från cirka 87 miljoner i juli och cirka 68 miljoner i juni, enligt data från Similarweb. Baserat på uppgifterna fick Truth Social cirka 9 miljoner besök i augusti.

Förra månaden blev Rumble ett börsnoterat företag genom en affär med ett blankocheckföretag. Dess börsvärde uppskattas till cirka 2 miljarder dollar.

Rumble är här för att stanna. Och de kommer att bli nästa stora desinformationsfaktor. Till 2024 kommer de att vara det största problemet för desinformation, desinformation och extremism. Eftersom de har infrastrukturen och kapaciteten att skala.

Rumble har redan blivit en plats för innehållsskapare att livestreama Trump-möten eftersom de riskerar att tas bort för valdessinformation på YouTube. Det förstärks av högerfigurer som hänvisar sina följare till Rumble för videoinnehåll.

Videomediet utgör också särskilda hot, säger experter. För det första medför det potentialen för djupförfalskningar att dyka upp och påverka nationella och lokala val. Video är “nästa riktigt oroande gräns” på grund av de ytterligare utmaningar som video ger för att moderera innehåll i motsats till text, som är lättare att visa.

Medan Rumbles statistik är högre än den för dess jämnåriga till höger, bleknar den fortfarande i jämförelse med YouTubes uppskattade 33 miljarder besök i augusti, enligt Similarweb-data.

Men experter varnar för att onlineinnehåll, oavsett om det är på Parler, Truth Social, Rumble eller utöver det, inte släpas till webbplatsen som det kommer från. Trumps inlägg på Truth Social delas regelbundet i skärmdumpar på Twitter och Facebook.

Mainstream-företags ansträngningar att ta bort kränkande innehåll som visas på deras plattformar från webben är också ofullkomliga. Yes borttagna tweets som ledde till hans avstängning fortsatte att cirkulera i skärmdumpar på Twitter och andra webbplatser, till exempel.

Teknikjättarnas bredare övergång till att deplatformera Parler som helhet förra året var mer framgångsrikt.

Parlers användning ökade i januari 2021 efter att vanliga plattformar slog ner på brandfarliga inlägg relaterade till upploppet den 6 januari i Capitolium och förbjöd Trumps konton. Sajten fick cirka 44,85 miljoner besök den månaden när den var som mest, enligt data från Similarweb.

Men Parler mötte en kraftig nedgång efter att appen drogs från Apple och Googles appbutiker och sajten från webben av Amazon Web Services. Den fick aldrig upp den kraft den hade en gång, även efter att den återvänt online med ett nytt webbhotell och återställts i appbutikerna. Webbplatstrafiken minskade till ungefär 1,2 miljoner besök varje månad under de senaste 18 månaderna, enligt Similarwebs data.

En månad innan Ye tillkännagav att han köpte Parler sa dock företagets VD George Farmer att det går in i en “ny era” som går “bortom gränserna för en plattform för yttrandefrihet på sociala medier.” Under en ny omstrukturering som Parlement Technologies, Inc., och 16 miljoner dollar i serie B-finansiering, expanderar företaget inom molntjänstbranschen genom att förvärva det privata molnföretaget Dynascale.

Att dyka in i molntjänstbranschen kan ge Parler och andra alternativa sajter som försöker tillåta spridning av hatretorik och desinformation under täckmanteln av “yttrandefritt” fler alternativ att förbli online utan att använda tjänster som tillhandahålls av de ledande företagen på området .

Alla alternativa plattformar kommer inte att trivas, eller ens överleva, om ett par år. Men det kritiska problemet är grunden som de framväxande plattformarna skapar för att bygga “betydande pelare i informationslandskapet.”

Eftersom [miljardärerna som investerar i sådana plattformar] översvämmer området lite när det gäller investeringar, när det gäller att bygga upp kapacitet, i termer av infrastruktur – om två eller tre år, när vi ser tillbaka på detta ögonblick, kommer det att hjälp med att förklara varför det verkar som. Ännu en gång har högern denna enorma kant.

[Sociala medier] har detta enorma grepp om samhället, och makten i dessa företag är koncentrerad till en handfull hyperrika människor med olika agendor, strävanden och visioner om världen, och de val som dessa personer på toppen gör spelar roll. en hel del. Även bara en liten tweet kan radikalt förändra historiens gång vid denna tidpunkt.

Share: