Social Climate Tech News

Tue 25 2022
Image

Het gebruik van pesticiden over de hele wereld is sinds 1990 bijna verdubbeld

by bernt & torsten

Het wereldwijde gebruik van pesticiden is sinds 1990 met 80% omhooggeschoten en de wereldmarkt zal volgend jaar $ 130 miljard bereiken, volgens een nieuwe pesticidenatlas.

Maar pesticiden zijn ook verantwoordelijk voor naar schatting 11.000 menselijke sterfgevallen en vergiftiging van 385 miljoen mensen per jaar, merkt het rapport op.

Het gebruik ervan heeft de biodiversiteit aangetast, waardoor sinds 1990 ongeveer 30% is afgenomen in populaties van akkervogels en weidevlinders. Bijna een op de tien Europese bijen wordt nu met uitsterven bedreigd, niet een klein deel door het gebruik van giftige chemische formuleringen in herbiciden, pesticiden en meststoffen.

De EU is al lang verscheurd tussen pogingen om de schade veroorzaakt door pesticiden te verminderen en de eisen voor voortgezet gebruik door de landbouwlobby.

Vorige week kon een EU-commissie het niet eens worden over een verlenging met een jaar voor glyfosaat, het belangrijkste ingrediënt in Bayers best verkochte herbicide Roundup. De huidige goedkeuring voor het controversiële product loopt half december af.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat het zijn zaak nu “zo snel mogelijk” voor een EU-beroepscommissie zou brengen. Hij zei: “We moeten voldoen aan onze wettelijke verplichting om de goedkeuring te verlengen en dat is wat we doen”, maar weigerde commentaar te geven op wat er zou gebeuren als het beroep zou worden afgewezen.

De EU heeft al een aantal van haar groene landbouwregels versoepeld, met het argument eerder dit jaar dat voedselzekerheid voorrang moet krijgen als Oekraïne opwarmt.

Nu hebben verschillende EU-landen hun zinnen gezet op het opnieuw evalueren van een belofte om het gebruik van pesticiden en de risico’s tegen 2030 te halveren van de vlaggenschip Farm to Fork-strategie van het blok.

Een kwart van alle pesticiden wordt verkocht in de EU, die ook ‘s werelds grootste exporteur van gewasbeschermingsmiddelen is. De EU-wetgeving staat momenteel echter de export toe van giftige herbiciden die op het continent verboden zijn naar ontwikkelingslanden met zwakkere regelgeving.

In 2018 waren Europese agrochemicaliën van plan om 81.000 ton pesticiden te exporteren die op hun velden verboden waren, aldus de atlas. In hetzelfde jaar bleek meer dan 40% van alle pesticiden die in Mali en Kenia werden gebruikt zeer gevaarlijk te zijn, net als 65% van alle pesticiden die in vier staten in Nigeria werden gebruikt.

De commissie beloofde te proberen zendingen van giftige ladingen te stoppen als onderdeel van haar Green Deal 2020, maar een wetsvoorstel ontbreekt specifiek in een uitgelekt werkprogramma van de commissie voor 2023, zoals gezien door de Guardian.

Van de 385 miljoen gevallen van pesticidenvergiftiging die in de atlas zijn geregistreerd, waren er 255 miljoen in Azië en meer dan 100 miljoen in Afrika, maar slechts 1,6 miljoen in Europa.

Uit een juridisch advies van het Centrum voor Internationaal Milieurecht dat vorige maand werd gepubliceerd, bleek dat de EU-export van verboden pesticiden naar Afrika en Midden-Amerika de internationale wettelijke verplichtingen en mensenrechten van het blok schond.

Share:

Leave A Comment