Press "Enter" to skip to content

Grønland forsvinder hastigt

Grønlands indlandsis kan være endnu mere følsom over for det varmere klima, end forskerne hidtil har troet.

Et nyt studie viser, at stigende lufttemperaturer arbejder sammen med varmt havvand for at fremskynde afsmeltningen af Grønlands kystgletsjere.

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience, kaster nyt lys over de kræfter, der driver istab på verdens næststørste iskappe.

Grønlands indlandsis mister i gennemsnit omkring 250 milliarder tons is om året. Disse tab stiger hurtigere over tid, har undersøgelser fundet – og der er to hovedprocesser, der forårsager det.

Varme lufttemperaturer forårsager afsmeltning på overfladen af indlandsisen – den proces tegner sig for omkring halvdelen af den is, som Grønland mister hvert år. Den anden halvdel kommer fra gletsjere ved kanten af indlandsisen, der falder fra hinanden i havet.

Tab fra disse kystnære gletsjere er hidtil hovedsageligt blevet tilskrevet varmt havvand, der slikker i kanten af isen. Men den nye forskning viser, at stigende lufttemperaturer også har stor betydning.

Varm luft får indlandsisens overflade til at smelte, og smeltevandet strømmer derefter ud i havet. Når det sker, drejer det vandet op – og den turbulens hjælper varmen med at stige op fra havets dybder og opvarme det vand, der kommer i kontakt med isen. Det smelter igen gletsjerne hurtigere.

Lead study forfatter Donald Slater, en forsker ved University of Edinburgh, sammenlignede processen med isterninger i et glas vand. De smelter klart hurtigere, når vandet er varmere. Men de smelter også hurtigere, når vandet omrøres.

Stigende lufttemperaturer i Grønland “resulterer effektivt i en omrøring af havet nær indlandsisen, hvilket forårsager hurtigere afsmeltning af havisen,” sagde han i en erklæring.

Forskerne brugte en kombination af observationer og modeller til at undersøge afsmeltningshastighederne ved kanten af Grønlands gletsjere ved havet og derefter til at drille rollerne mellem havet og atmosfæren.

De fandt ud af, at gletsjere i det sydlige Grønland smelter hurtigst. Det var ikke en overraskelse – disse gletsjere er tættest på det varme Atlanterhav. I disse områder tyder modellerne på, at varmt vand spiller den dominerende rolle i smeltningen af isen.

Gletsjere i de nordlige dele af indlandsisen er derimod udsat for koldere vand og har tendens til at smelte langsommere. På disse steder er havet stadig den største indflydelse – men lufttemperaturer spiller en mere væsentlig rolle.

Studiet konkluderer, at varmere lufttemperaturer har spillet en vigtig rolle i at accelerere tab fra Grønlands smuldrende gletsjere. Hvis atmosfæren ikke var blevet varmere i de seneste årtier, viser forskningen, ville tilbagetrækningen af Grønlands gletsjere som helhed sandsynligvis være blevet reduceret med så meget som en tredjedel. I det nordvestlige Grønland kunne den være faldet med helt op til det halve.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: