Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Flytande solpaneler

Vem har sagt att det inte finns något nytt under solen?

En av de hetaste innovationerna för icke-förorenande generering av el är flytande solceller, eller FPV, som innebär förankring av solpaneler i vattendrag, särskilt sjöar, reservoarer och hav. Vissa projekt i Asien innehåller tusentals paneler för att generera hundratals megawatt.

FPV fick ett försprång i Asien och Europa där det är mycket ekonomiskt vettigt med öppen mark som är högt värderad för jordbruk.

De första blygsamma systemen installerades i Japan och på en vingård i Kalifornien 2007 och 2008.

På land kräver ett enmegawatt-projekt mellan en och 1,6 hektar.

Flytande solenergiprojekt är ännu mer attraktiva när de kan byggas på vattenmassor i anslutning till vattenkraftverk med befintliga transmissionsledningar.

De flesta av de största sådana projekten finns i Kina och Indien. Det finns också storskaliga anläggningar i Brasilien, Portugal och Singapore.

En föreslagen flytande solfarm på 2,1 gigawatt på en tidvattenslägenhet vid Gula havets kust i Sydkorea, som skulle innehålla fem miljoner solmoduler över ett område som täcker 30 kvadratkilometer med en prislapp på 4 miljarder dollar, står inför en oviss framtid med en ny regering i Seoul. President Yoon Suk-yeol har indikerat att han föredrar att stärka kärnkraft framför solenergi.

Andra gigawatt-skaliga projekt flyttar från ritbordet i Indien och Laos, samt Nordsjön, utanför den holländska kusten.

Tekniken har också upphetsat planerare i Afrika söder om Sahara med den lägsta tillgången till el i världen och ett överflöd av solsken.

En täckning på en procent av vattenkraftsreservoarer med flytande solpaneler skulle kunna ge en ökning med 50 procent av den årliga produktionen av befintliga vattenkraftverk i Afrika, enligt en studie finansierad av EU-kommissionen.

Det finns dock potentiella floatovoltaiska faror. En anläggning fattade eld i Chiba-prefekturen i Japan 2019. Tjänstemän anklagade en tyfon för att ha flyttat paneler ovanpå varandra, genererat intensiv värme och möjligen utlöst branden i den 18 hektar stora anläggningen som innehåller mer än 50 000 flytande solpaneler vid Yamakura Dam.

Det viktigaste hindret för en bredare användning av tekniken för närvarande är priset. Det är dyrare att konstruera en flytande array än en installation av liknande storlek på land. Men med de högre kostnaderna finns det ytterligare fördelar: På grund av passiv kylning av vattendrag kan de flytande panelerna fungera mer effektivt än konventionella solpaneler. De minskar också ljusexponeringen och sänker vattentemperaturen, vilket minimerar skadlig algtillväxt.

Allt detta lät lovande för tjänstemän i staden Windsor i norra Kaliforniens vinland. Nästan 5 000 solpaneler, som var och en genererar 360 watt elektricitet, flyter nu på en av Windsors avloppsvattendammar.

De flytande panelerna är lätta för miljön och Windsors budget, där avloppsvattenverkets elräkning var stadens största

Staden hyr de flytande panelerna av företaget som installerade dem, vilket ger den ett fast pris för el på ett långsiktigt kontrakt, vilket innebär att Windsor betalar cirka 30 % av vad de tidigare spenderade för samma mängd ström.

Var den första att kommentera

Leave a Reply

%d bloggers like this: