Press "Enter" to skip to content

Fire scenarier – to punkter mod kollaps

For 50 år siden forudsagde forskere et samfundsmæssigt sammenbrud i det første århundrede af det 21. århundrede. Fire scenarier var de mest sandsynlige, da undersøgelsen blev lavet om for et par år siden med opdaterede tal.

De to peger sandsynligvis på alvorlig økonomisk tilbagegang – en af dem til fuldskala sammenbrud. En helt ny bog antyder, at sidstnævnte er mest sandsynligt.

“The Limits of Growth” blev udgivet af Club of Rome i 1972. Det var et banebrydende arbejde fra MIT University i USA forskere brugte computermodeller til at bestemme præcis, hvor grænserne var for vækst baseret på en række forskellige variabler.

Befolkning, industriproduktion, ressourceforbrug, miljøødelæggelse – alt blev forsøgt at blive omfavnet og forudsagt for det kommende århundrede.

Konklusionen var, at menneskelig aktivitet var ved at sprænge de fysiske grænser for vores økosystemer kraftigt uden drastiske ændringer.Der var kun to måder, det kunne ende på: En reguleret reduktion i tilbagetrækninger fra planeten – eller et sammenbrud.

Bogen fik opmærksomhed og solgte millioner af eksemplarer.Samtidig mødte den voldsom kritik i nogle lejre og blev afvist som en dommedagsprofeti.

Men da magasinet American Scientist gennemgik, hvordan prognosen havde klaret sig for omkring ti år siden, viste det sig, at mange af scenarierne matchede forbavsende godt.

Befolkningen, naturressourcerne og industriproduktionen var forbavsende tæt på rapportens prognose 37 år tidligere.

Og ikke nok med det: For bare et par år siden var computermodellen en genudsendelse, nu opdateret med nye tal, af Harvard-forsker Gaya Herrington.Bundlinjen: Hvis den globale civilisation fortsætter på det nuværende “business-as-usual” spor, vil vi nå et definitivt fald i den økonomiske vækst inden for det næste årti – i værste fald et samfundsmæssigt sammenbrud omkring 2040.

Det handler om stejl befolkning, fødevareproduktion, industriproduktion og velfærdsnedgang.Og efter Gaya Herringtons opfattelse er det mest alvorlige scenarie desværre det mest sandsynlige.

Her er de fire scenarier, der er analyseret i undersøgelsen.

1. BUSINESS AS USUAL (BAU)

Dette var det oprindelige scenarie i den kontroversielle første bog om grænserne for vækst, Grænser for vækst, fra 1972. Det var baseret på antagelserne om, hvor store jordens naturressourcer var på det tidspunkt.Selv om vi fortsat følger scenariet ganske nøje, har det vist sig, at tilgængeligheden af f.eks. fossile brændstoffer og andre naturressourcer var betydeligt større, end hvad man antog i 1972.

I BAU ville levestandarden stoppe med at stige, mens den industrielle vækst aftog på grund af udtømte naturressourcer.Manglen på ressourcer ville føre til, at der blev brugt mere og mere kapital på udvinding af ikke-vedvarende ressourcer.Der vil så være færre ressourcer tilbage til fødevareproduktion, velfærd og industrielle investeringer.

Scenariet var stadig relevant, da der i 2014 blev foretaget en opdatering af modelkørslen. Den viste, at verden stadig fulgte “business as usual”-scenariet, og at der var forventet et kraftigt fald i velfærden fra omkring 2030.

2. BUSINESS AS USUAL 2 (BAU2)

BAU2 er det opdaterede BAU-scenarie, hvor dobbelt naturressourcer indgår i beregningen.I dette scenarie er det ikke tilgængeligheden af ressourcer, der forårsager kollapset, men forurening, såsom udledningen af drivhusgasser eller de store mængder plastik i havene.Sammen med CT-scenariet er det den bane, vi følger tættest indtil videre.

BAU2 handler i bund og grund om, hvordan økosystemer nedbrydes på grund af akkumuleret forurening, herunder drivhusgasser – dvs. klimaændringer.Efter et vist punkt påvirker det menneskers sundhed og fødevareproduktion.

I BAU2-scenariet kan man se, at hvis udviklingen fortsætter så langt, vil fødevareproduktionen nå sit højdepunkt inden for et årti og derefter begynde at falde.

Hvis BAU2 bliver en realitet, vil vi se meget mere lidelse, splittelse, krige for rent vand og klimaflygtninge.

3. OMFATTENDE TEKNOLOGI (CT)

CT-scenariet er det, der er tættest på virkeligheden.CT kan beskrives som en blød landing for menneskeheden.For at det kan blive en realitet, skal en hidtil uset periode med teknologisk innovation indledes.

Den teknologiske udvikling vil bidrage til at undgå et direkte kollaps. CT resulterer dog stadig i økonomisk tilbagegang, fordi teknologiomkostningerne bliver så høje, at der ikke er nok ressourcer til fødevareproduktion, sundhedspleje og uddannelse.I praksis betyder det, at væksten aftager selv i dette scenarie – men sammenbruddet sker ikke.

Men der er et problem: CT-scenariet er meget optimistisk, især hvad angår historiske tal.Den er baseret på teknologiske fremskridt, der reducerer emissionerne med 48 procent inden 2040 sammenlignet med 2000-niveauet, hvilket ikke kan ses som helt realistisk.Den teknologiske udvikling kan tage uventede spring – f.eks. et totalt solcelleboom eller et gennembrud inden for atomkraftfusionsteknologi.

Teknologen kan dog argumentere for, at historien er fuld af ‘teknologiske tipping points’, hvor innovationer forstyrrede tendenser og revolutionerede samfundet ud over, hvad konventionel visdom troede muligt.

CT er scenariet for dem, der tror på menneskehedens ukuelige opfindsomhed, troen på, at vi konstant kan løfte os forbi alle de grænser, som planeten sætter.

4. STABILISERET VERDEN (SW)

I SW-scenariet frigiver menneskeheden ekspansiv vækst som sin ultimative forfølgelse.I stedet skifter samfundsmæssige prioriteter væk fra materielt forbrug og industriel vækst til forskellige velfærdstjenester og teknologi for at reducere forurening og emissioner.Dette undgår sammenbrud og efterlader menneskeheden med de højeste niveauer af velvære.Sw kræver imidlertid samme grad af teknologisk udvikling for at reducere forskellige typer emissioner og forurening som i tilfælde af CT.

SW er dog det scenarie, som vi i øjeblikket er længst væk fra af de fire mest sandsynlige.

Den nye undersøgelse “Limits to Growth” blev udført på Harvard University, og forskeren brugte den samme computermodel for 50 år siden – nu opdateret med nye data og mere avanceret analyse.

Hvilken vej er mest sandsynlig?

Forskeren sagde, at vi nu er et par år inde i årtiet, hvor scenariernes kurver begynder at afvige – ifølge modellen skal dette ske inden for de næste fem år.

Men i en ny bog, Fem indsigter for at undgå globalt sammenbrud“, opregner forfatteren flere grunde til, at BAU2 virker mere sandsynligt end CT.Den første er, at det håbefulde CT-scenarie som sagt grundlæggende er for optimistisk.

I modellen er der intet madspild, krige, militærudgifter eller rumrejser, der kan lede kapital væk fra den produktive økonomi.Ingen strejker, ingen korruption, ingen pandemier, der stjæler ressourcer fra det, der er det primære mål.

For det andet er de “tipping points”, som klimaet og planetens grænser kan stå over for, ikke overvejet, for eksempel den smeltende is i Grønland og Arktis, regnskoven i Amazonas eller frigivelsen af store mængder metan fra permafrost.Hvis disse tipping points passeres, kan de føre til selvforstærkende effekter i klimasystemer, såsom teknologisk udvikling, uanset hvad der bliver vanskeligt at styre.

For det tredje er den teknologiske udvikling, der skal finde sted, uden fortilfælde i forhold til, hvordan den så ud i et historisk perspektiv, og det har også vist sig på baggrund af udviklingen i de seneste årtier, at det ikke er den vej, vi er på.

CT blev tilføjet som svar på den kritik, de oprindelige Limits to Growth-forfattere modtog for ikke at overveje menneskehedens evne til innovation i høj nok grad.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: