Press "Enter" to skip to content

De ujævne virkninger af klimaændringer

Orkanen Ian kom og gik og efterlod et spor af ødelæggelse. De første faser af genopretningen i Florida fremhæver de ujævne virkninger af ekstremt vejr forværret af klimaændringer over hele kloden. Hvorfor er storme stærkere end nogensinde i de senere år, og hvorfor er nogle områder med de laveste emissioner, der bidrager til klimaændringer, stadig de mest berørte af disse ødelæggende naturkatastrofer? Her er alt hvad du behøver at vide:

Bliver storme og ekstremt vejr værre?

I årenes løb er ekstremt vejr rundt om i verden blevet hyppigere og mere intenst. Ser man bare på den atlantiske orkansæson i USA, der løber fra juni til november, har der i gennemsnit været flere orkaner og navngivne storme i de sidste ti år end før. Derudover slog 2020 en rekord med det højeste antal navngivne storme nogensinde, 30.

Orkaner er ikke det eneste vejrfænomen, der bliver værre. I sommer oplevede verden rekordstore hedebølger, Californien oplevede ødelæggende skovbrande, Pakistan oplevede alvorlige oversvømmelser, og La Niña, der forårsagede usædvanligt kolde havtemperaturer i Ækvatorial-Stillehavet, optrådte for tredje år i træk. Den røde tråd blandt alle disse fænomener er klimaændringer.

Hvad er klimaændringernes rolle?

Klimaændringer forårsager stigende globale gennemsnitstemperaturer, hvilket kan forværre stormenes sværhedsgrad. Med højere temperaturer er der mere vanddamp i atmosfæren såvel som varmere havtemperaturer, hvilket fører til mere brændstof til storme som orkaner, der dannes i varmt vand. Derudover vil områder, der allerede har tendens til at være tørre, blive tørre i varmere temperaturer, hvilket fører til tørke.

Klimaændringer påvirker også de naturlige fænomener kendt som El Niño og La Niña, også kendt som El Niño Southern Oscillation (ENSO). Dette er en cyklus af varmt og koldt vand, der forekommer i det tropiske Stillehav og har konsekvenser for vejr og landbrug i flere regioner. Frekvensen og intensiteten af cyklussen er steget og har forårsaget koralblegning og øget stormaktivitet.

Meget af de klimaændringer, vi er vidne til, er forårsaget af mennesker. Afbrænding af fossile brændstoffer har i høj grad øget drivhusgasemissionerne, der fanger varmen i atmosfæren og får temperaturerne til at stige, forklarer NASA. Den menneskelige industrialisering har øget kuldioxidemissionerne med 50 procent siden 1750. Ifølge 2021 Climate Report fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) er den globale gennemsnitstemperatur steget med ca. 0,08 grader Celsius pr. Årti siden 1880, men er steget til et gennemsnit på 0,18 grader Celsius siden 1981, hvilket er mere end det dobbelte.

Et andet stort problem er, at de lande, der skaber flest udledninger, ikke nødvendigvis er de samme lande, som står over for de alvorligste konsekvenser af klimaforandringerne.

Hvor ser vi de værste effekter?

Mens beviserne på klimaændringer er over hele verden, som det kan ses i intensiteten af orkanen Ian eller den rekordhøje hedebølge i Europa, forårsager nogle lande mere skade, og nogle lande ser større konsekvenser.

I øjeblikket er de højeste kulstofforurenere Kina, USA, Indien og Rusland, hvor Kina er ansvarlig for omkring 30 procent af verdens emissioner og USA. ansvarlig for 14 procent. Over hele verden har forskere besluttet, at opvarmningstemperaturer skal begrænses til 1,5 grader Celsius, som aftalt i Parisaftalen. Selvom selv så meget er skadeligt, kan mere end denne tærskel have forfærdelige konsekvenser, rapporterer NPR. Nogle af resultaterne er koralrev, der dør, begyndelsen af stærkere storme med katastrofale skader, såsom orkanen Ian, og gletsjere, der smelter, hvilket forårsager havstigning og oversvømmelser.

Det mest bekymrende er, at klimaændringer ikke er et isoleret problem. Nogle af de mest berørte byer og lande er dem, der ikke rigtig forårsager størstedelen af problemerne i første omgang.

Lagos, Nigeria er et af disse områder. Byen vokser hurtigt i befolkning, hvilket vil medføre en belastning på sine ressourcer, rapporterer Time. Det er en kystby, hvilket betyder, at enhver erosion langs kysten kan forstyrre regionens vigtige landbrugs- og fiskeindustrier betydeligt, og stigende havniveauer kan forurene vandforsyningen. De varmere temperaturer vil sandsynligvis også forårsage alvorlig tørke.

Disse ødelæggende virkninger ville være på trods af, at Nigeria producerer 0,23 procent af verdens emissioner.

Mens der vil være tørke i Nigeria, vil Haiti have det modsatte problem, fortsætter Time. Da landet ligger i den orkanudsatte region i Atlanterhavet, vil de sandsynligvis se vådere og vanskeligere ud. Haiti er et udviklingsland med færre ressourcer og er stadig ved at komme sig efter tidligere naturkatastrofer, hvilket gør det vanskeligt at forberede sig på fremtiden. Landet er også en ø, hvilket gør den modtagelig for oversvømmelser og stigende havniveauer.

Haiti tegner sig for 0,01 procent af de globale emissioner.

Fattigere og tættere befolkede lande vil altid stå over for uforholdsmæssige virkninger af klimaændringer, fordi høje befolkninger fører til anstrengte ressourcer, som klimaændringer belaster endnu mere. Men selv industrialiseringen har en uforholdsmæssig stor effekt. For eksempel har Bangladesh været det mest forurenede land i flere år i træk sammen med Tchad, Pakistan, Tadsjikistan og Indien i top 5. Denne liste er ikke overraskende, da udviklingslande med mange befolkninger har mindre adgang til den infrastruktur, der er nødvendig for at kontrollere luftkvaliteten.

Selv inden for USA står lavindkomstsamfund over for en større del af byrden, når det kommer til at håndtere konsekvenserne af industrialisering. Hydrauliske fraktureringsanlæg, kendt som frackingbrønde, er mere tilbøjelige til at være placeret i mindre velhavende områder, rapporterer Scientific American. Disse områder er mere tilbøjelige til at lide af vandforurening og gaslækager, som begge er skadelige for menneskers sundhed.

Mens disse skadelige virkninger ofte falder på lavindkomstsamfund, er det de rigere amerikanere, der "udsender enorme mængder kuldioxid sammenlignet med lavindkomstfolk", siger Scientific American.

Hvad kan der gøres?

Den største handling, som forskere er enige om bør tages, er at arbejde hurtigt på alle fronter for at bremse klimaændringerne. Alle stigende temperaturer skaber problemer over hele verden, mest akut i de samfund, der har haft den mindste rolle i at forårsage dem.

Det Internationale Energiagentur (IEA) har identificeret et behov for netto nul i emissioner inden 2050 for bæredygtigt at begrænse temperaturændringen til 1,5 grader Celsius.

IEA anslår, at der i 2030 vil være behov for 4 billioner dollars i årlige investeringer i ren energi på verdensplan. Der vil også være behov for større innovation, hvis nye rene teknologier skal erstatte den nuværende forurenende infrastruktur.

Samlet set bliver verden nødt til at omarbejde sit energisystem fuldstændigt for at nå netto nul, men forebyggelse er bedre end at håndtere eftervirkningerne.

Be First to Comment

Leave a Reply

%d bloggers like this: