Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De ongelijke effecten van klimaatverandering

Orkaan Ian kwam en ging en liet een spoor van vernieling achter. De eerste stadia van herstel in Florida benadrukken de ongelijke effecten van extreem weer verergerd door klimaatverandering over de hele wereld. Waarom zijn stormen de afgelopen jaren sterker dan ooit en waarom worden sommige gebieden met de laagste uitstoot nog steeds het meest getroffen door deze verwoestende natuurrampen? Hier is alles wat u moet weten:

Worden stormen en extreem weer erger?

In de loop der jaren is extreem weer over de hele wereld frequenter en intenser geworden. Alleen al kijkend naar het Atlantische orkaanseizoen in de Verenigde Staten, dat loopt van juni tot november, zijn er de afgelopen tien jaar gemiddeld meer orkanen en benoemde stormen geweest dan voorheen. Bovendien brak 2020 een record met het hoogste aantal benoemde stormen aller tijden, 30.

Orkanen zijn niet het enige weerfenomeen dat erger wordt. Deze zomer beleefde de wereld recordbrekende hittegolven, Californië ondervond verwoestende bosbranden, Pakistan ondervond ernstige overstromingen en La Niña, dat ongewoon koude oceaantemperaturen in de equatoriaal-Stille Oceaan veroorzaakte, verscheen voor het derde jaar op rij. De rode draad tussen al deze fenomenen is klimaatverandering.

Wat is de rol van klimaatverandering?

Klimaatverandering veroorzaakt stijgende wereldwijde gemiddelde temperaturen, wat de ernst van stormen zou kunnen verergeren. Bij hogere temperaturen is er meer waterdamp in de atmosfeer en warmere oceaantemperaturen, wat leidt tot meer brandstof voor stormen zoals orkanen, die zich vormen in warm water. Bovendien zullen gebieden die al de neiging hebben om droog te zijn, droger worden bij warmere temperaturen, wat leidt tot droogte.

Klimaatverandering beïnvloedt ook de natuurlijke fenomenen die bekend staan als El Niño en La Niña, ook bekend als de El Niño Southern Oscillation (ENSO). Dit is een cyclus van warm en koud water die voorkomt in de tropische Stille Oceaan en heeft gevolgen voor het weer en de landbouw in verschillende regio's. De frequentie en intensiteit van de cyclus is toegenomen en heeft koraalverbleking en verhoogde stormactiviteit veroorzaakt.

Veel van de klimaatverandering waar we getuige van zijn, wordt veroorzaakt door de mens. Het verbranden van fossiele brandstoffen heeft de uitstoot van broeikasgassen die de warmte in de atmosfeer vasthouden en ervoor zorgen dat de temperaturen stijgen, legt NASA uit. Menselijke industrialisatie heeft de uitstoot van koolstofdioxide sinds 1750 met 50 procent verhoogd. Volgens het 2021 Climate Report van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is de wereldwijde gemiddelde temperatuur sinds 1880 met ongeveer 0,08 graden Celsius per decennium gestegen, maar sinds 1981 is deze gestegen tot een gemiddelde van 0,18 graden Celsius, wat meer dan het dubbele is.

Een ander groot probleem is dat de landen die de meeste uitstoot veroorzaken niet noodzakelijkerwijs dezelfde landen zijn die worden geconfronteerd met de ernstigste gevolgen van klimaatverandering.

Waar zien we de ergste effecten?

Hoewel het bewijs van klimaatverandering over de hele wereld is, zoals te zien is in de intensiteit van orkaan Ian of de recordhoge hittegolf in Europa, veroorzaken sommige landen meer schade en sommige landen zien grotere gevolgen.

Momenteel zijn de grootste koolstofvervuilers China, de Verenigde Staten, India en Rusland, waarbij China verantwoordelijk is voor ongeveer 30 procent van de uitstoot van de wereld en de Verenigde Staten. verantwoordelijk voor 14 procent. Over de hele wereld hebben wetenschappers besloten dat de opwarmingstemperaturen beperkt moeten blijven tot 1,5 graden Celsius, zoals overeengekomen in het Akkoord van Parijs. Hoewel zelfs zoveel schadelijk is, kan meer dan deze drempel vreselijke gevolgen hebben, meldt NPR. Sommige van de resultaten zijn koraalriffen die sterven, het begin van sterkere stormen met catastrofale schade, zoals orkaan Ian, en gletsjers die smelten, waardoor de zeespiegel stijgt en overstroomt.

Het meest verontrustende is dat klimaatverandering geen geïsoleerd probleem is. Sommige van de meest getroffen steden en landen zijn degenen die niet echt het grootste deel van de problemen in de eerste plaats veroorzaken.

Lagos, Nigeria is een van die gebieden. De stad groeit snel in bevolking, wat een druk op de middelen zal veroorzaken, meldt Time. Het is een kuststad, wat betekent dat elke erosie langs de kust de cruciale landbouw- en visserij-industrie van de regio aanzienlijk kan verstoren, en stijgende zeespiegels kunnen de watervoorziening vervuilen. De warmere temperaturen zullen waarschijnlijk ook ernstige droogte veroorzaken.

Deze verwoestende effecten zouden ondanks het feit zijn dat Nigeria 0,23 procent van de wereldwijde uitstoot produceert.

Terwijl er droogte zal zijn in Nigeria, zal Haïti het tegenovergestelde probleem hebben, gaat Time verder. Omdat het land zich in het orkaangevoelige gebied van de Atlantische Oceaan bevindt, zien ze er waarschijnlijk natter en moeilijker uit. Haïti is een ontwikkelingsland met minder middelen en is nog steeds herstellende van natuurrampen uit het verleden, waardoor het moeilijk is om zich voor te bereiden op de toekomst. Het land is ook een eiland, waardoor het gevoelig is voor overstromingen en stijgende zeespiegels.

Haïti is goed voor 0,01 procent van de wereldwijde uitstoot.

Armere, dichterbevolkte landen zullen altijd te maken krijgen met onevenredige gevolgen van klimaatverandering, omdat hoge populaties leiden tot gespannen hulpbronnen, die de klimaatverandering nog meer belasten. Maar zelfs industrialisatie heeft een onevenredig effect. Bangladesh is bijvoorbeeld al enkele jaren op rij het meest vervuilde land, samen met Tsjaad, Pakistan, Tadzjikistan en India in de top 5. Deze lijst is niet verwonderlijk gezien het feit dat ontwikkelingslanden met een hoge bevolking minder toegang hebben tot infrastructuur die nodig is om de luchtkwaliteit te beheersen.

Zelfs binnen de VS worden gemeenschappen met lage inkomens geconfronteerd met een groter deel van de last als het gaat om het omgaan met de gevolgen van industrialisatie. Hydraulische fracking-installaties, bekend als frackingputten, bevinden zich eerder in minder welvarende gebieden, meldt Scientific American. Deze gebieden hebben meer kans op watervervuiling en gaslekken, die beide schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Hoewel deze schadelijke effecten vaak vallen op gemeenschappen met lage inkomens, zijn het de rijkere Amerikanen die "enorme hoeveelheden koolstofdioxide uitstoten in vergelijking met mensen met een laag inkomen", zegt Scientific American.

Wat kan er gedaan worden?

De grootste actie waarvan wetenschappers het erover eens zijn dat deze moet worden genomen, is om snel op alle fronten te werken om de klimaatverandering te vertragen. Alle stijgende temperaturen creëren problemen over de hele wereld, het meest acuut in die gemeenschappen die de minste rol hebben gespeeld bij het veroorzaken ervan.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft vastgesteld dat het nodig is om in 2050 netto nul in uitstoot te zijn om de temperatuurverandering duurzaam te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Het IEA schat dat tegen 2030 wereldwijd $ 4 biljoen aan jaarlijkse investeringen in schone energie nodig zal zijn. Er zal ook grote innovatie nodig zijn voor nieuwe schone technologieën om de huidige vervuilende infrastructuur te vervangen.

Over het algemeen zal de wereld zijn energiesysteem volledig moeten herwerken om netto nul te bereiken, maar voorkomen is beter dan omgaan met de nasleep.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: