Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

"Dark Data" laat een enorme ecologische voetafdruk achter en we moeten er iets aan doen

Meer dan de helft van de digitale data die bedrijven genereren, wordt verzameld, verwerkt en opgeslagen voor eenmalige doeleinden. Vaak wordt het nooit hergebruikt. Dit kunnen uw meerdere bijna identieke foto’s op Google Foto’s of iCloud zijn, de verouderde spreadsheet van een bedrijf die nooit meer zal worden gebruikt, of gegevens van internet of things-sensoren die geen doel hebben.

Deze “dark data” is verankerd in de echte wereld door de energie die het nodig heeft. Zelfs gegevens die worden opgeslagen en nooit meer worden gebruikt, nemen ruimte in beslag op servers – meestal enorme computerbanken op voorraad. Die computers en die magazijnen verbruiken allemaal veel elektriciteit.

Dit is een aanzienlijke energiekost die in de meeste organisaties verborgen zit. Het onderhouden van een effectief organisatiegeheugen is een uitdaging, maar tegen welke prijs voor het milieu?

In hun streven naar netto nul proberen veel organisaties hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

De richtsnoeren zijn over het algemeen gericht op het verminderen van traditionele bronnen van steenkoolproductie, door middel van mechanismen zoals koolstofcompensatie via derden (bomen planten om emissies van het gebruik van benzine te compenseren, bijvoorbeeld).

Een digitale ecologische voetafdruk

Hoewel de meeste klimaatveranderingsactivisten zich richten op het beperken van de uitstoot van de automobiel-, lucht- en ruimtevaart- en energiesector, is de verwerking van digitale gegevens al vergelijkbaar met deze sectoren en groeit deze nog steeds.

In 2020 zou digitalisering 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. De productie van digitale gegevens neemt snel toe – dit jaar zal de wereld naar verwachting 97 zettabytes (dat wil zeggen 97 biljoen gigabytes) aan gegevens genereren. Tegen 2025 zou dat bijna kunnen verdubbelen tot 181 zettabyte.

Het is dan ook verrassend dat er weinig politieke aandacht is besteed aan het verkleinen van de digitale ecologische voetafdruk van organisaties.

Wanneer we met mensen over ons werk praten, merken we dat ze er vaak van uitgaan dat digitale gegevens, en inderdaad het digitaliseringsproces, koolstofneutraal zijn. Maar dat is niet noodzakelijk het geval – we hebben controle over zijn ecologische voetafdruk, ten goede of ten kwade.

Om deze voetafdruk te verkleinen, hebben we het idee van ‘digitale decarbonisatie’ geïntroduceerd. Hiermee bedoelen we niet het gebruik van telefoons, computers, sensoren en andere digitale technologieën om de ecologische voetafdruk van een organisatie te verkleinen. We hebben het eerder over het verminderen van de koolstofvoetafdruk van digitale gegevens zelf.

Het is belangrijk om te beseffen dat digitalisering op zich geen milieuprobleem is, maar dat er enorme milieueffecten zijn die afhankelijk zijn van hoe we digitale processen gebruiken in de dagelijkse werking van de werkplek.

Om de omvang van de donkere gegevenssituatie te illustreren, hebben datacenters (die verantwoordelijk zijn voor 2,5 procent van alle door koolstof geïnduceerde mensen) een grotere koolstofvoetafdruk dan de lucht- en ruimtevaartindustrie (2,1 procent).

Om dit in context te plaatsen, hebben we een tool gemaakt die kan helpen bij het berekenen van de koolstofkosten van gegevens voor een organisatie.

Met onze berekeningen kan een typisch datagedreven bedrijf zoals verzekeringen, retail of bankieren, met 100 werknemers, 2.983 gigabyte aan donkere gegevens per dag genereren. Als ze deze gegevens een jaar zouden bewaren, zouden deze gegevens een vergelijkbare koolstofvoetafdruk hebben als zes keer vliegen van Londen naar New York.

Momenteel produceren bedrijven 1.300.000.000 gigabyte aan donkere gegevens per dag – dat zijn 3.023.255 vluchten van Londen naar New York.

De snelle groei van dark data roept belangrijke vragen op over de effectiviteit van de huidige digitale praktijken. In een studie die onlangs is gepubliceerd in het Journal of Business Strategy, hebben we manieren geïdentificeerd om organisaties te helpen digitale gegevens te hergebruiken en paden te markeren die organisaties moeten volgen bij het verzamelen, verwerken en opslaan van nieuwe digitale gegevens.

We hopen dat dit de productie van donkere gegevens kan verminderen en kan bijdragen aan de digitale decarbonisatiebeweging, waar we allemaal aan moeten deelnemen om netto nul te realiseren.

Je kunt zelfs voor jezelf beginnen door te beslissen welke foto’s en video’s je niet langer nodig hebt. Elk bestand dat is opgeslagen op Apple iCloud of Google Foto’s vergroot uw digitale ecologische voetafdruk.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: