Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Belangrijke mijlpaal voor Griekse energie als hernieuwbare energie 100% van de elektriciteitsvraag

Hernieuwbare energie voldeed vorige week voor het eerst aan de elektriciteitsbehoeften van Griekenland, kondigde de onafhankelijke elektriciteitstransmissiebeheerder IPTO van het land aan.

Hernieuwbare energie was vrijdag goed voor 100 procent van de Griekse stroomopwekking gedurende ten minste vijf uur en bereikte een recordhoogte van 3.106 megawatt.

Zonne-, wind- en waterkracht waren goed voor 46 procent van de stroommix van het land in de acht maanden tot augustus van dit jaar, een stijging van 42 procent in dezelfde periode in 2021, volgens de in Griekenland gevestigde milieuactivist The Green Tank.

Wat is het grote plaatje voor de energietransitie van Griekenland?

Het is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het elektrische systeem van het land. Het volgt op het heldere nieuws dat hernieuwbare energiebronnen volledig hebben voldaan aan de stijging van de wereldwijde vraag naar elektriciteit in de eerste helft van 2022.

Maar de griekse overgang naar schone energie is niet eenvoudig geweest.

Net als andere Europese landen heeft Griekenland zijn afhankelijkheid van Russisch gas na de oorlog in Oekraïne verminderd door de invoer van vloeibaar aardgas (LNG) te verhogen om aan zijn behoeften te voldoen. Het heeft ook de steenkoolwinning gestimuleerd en zijn plan voor decarbonisatie teruggedrongen.

Met behulp van IPTO-gegevens constateert The Green Tank dat hernieuwbare energie – met uitzondering van belangrijke waterkrachtbronnen – beter presteerde dan alle andere energiebronnen, waardoor fossiel gas op de tweede plaats kwam omdat het voor het eerst sinds 2018 licht daalde.

Griekenland wil zijn groene energiecapaciteit tegen 2030 meer dan goed voor minstens 70% van zijn energiemix verdubbelen. Om dat doel te bereiken, probeert de regering ongeveer 30 miljard euro aan Europese fondsen en particuliere investeringen aan te trekken om het elektriciteitsnet te upgraden.

Het is van plan om nu 25 gigawatt aan geïnstalleerde hernieuwbare energiecapaciteit te hebben van ongeveer 10 gigawatt, maar analisten zeggen dat Athene dat doel eerder zou kunnen bereiken.

IPTO heeft geïnvesteerd in het uitbreiden van het elektriciteitsnet van het land om de stroomcapaciteit te vergroten en de penetratie van zonne-, wind- en waterkracht te vergemakkelijken.

Wees de eerste om reactie te geven

Leave a Reply

%d bloggers like this: